Yamaha wereldmerk met zeer veel uiteenlopende producten

Yamaha wereldmerk met zeer veel uiteenlopende producten Velen zullen bij de merknaam Yamaha meteen denken aan een motor en anderen aan een piano of vleugel. Maar Yamaha levert nog veel meer producten. Zelfs vele tientallen waarbij bij een aantal producten niet meteen aan het merk Yamaha zal worden gedacht. Daarom zal een klein onderzoekje naar het logo die naam zeker vaker opleveren dan verwacht.

Yamaha eerste periode alleen muziekinstrumenten

De oorsprong van Yamaha gaat terug naar 1887. Vanaf dat jaar bouwde een zekere Torakusu Yamaha (1851-1916) orgels die in Nederland bekend staan als harmoniums die overigens zo goed als in onbruik zijn geraakt. Tien jaar later richtte Torakusu Yamaha, samen met enkele anderen, de Japanse muziekinstrumenten onderneming Nippon Gakki Co op. Daar werden vanaf 1900 ook piano’s gebouwd. Wel in de muzieklijn, maar een heel ander product waren grammofoons die vanaf 1922 werden gemaakt. Tien jaar later werden pijporgels gebouwd en nog eens tien jaar later, het was inmiddels 1942, breidde de muziekinstrumenten uit met gitaren.

Uitbreiding met meer artikelen

Gaandeweg werd bij de productie van de artikelen een zeer specialistische kennis opgebouwd van de productiemethoden voor kunststoffen en metaallegeringen die Yamaha in staat stelde om het assortiment producten verder uit te breiden. In de periode van 1961 tot 1966 werden zodoende artikelen ontwikkeld zoals boogschietbogen, blaasinstrumenten, ski´s en trommels. Vanaf omstreeks 1970 volgden audio-mixers, golfclubs, Hifi apparatuur, keyboards, luidsprekers, synthesizers, tennis rackets en zelfs een elektrische viool.

Deel 1. Assortiment Yamaha producten - muziek

Het assortiment producten dat Yamaha momenteel kan leveren op muziekgebied en geluidgebied is zeer veelzijdig met:

Muziekinstrumenten

Piano's, vleugels, keyboards, toetsinstrumenten, strijkinstrumenten, gitaren, basgitaren, koperblaasinstrumenten, houtblaasinstrumenten, marching-instrumenten, drums, percussie-instrumenten en elektronische entertainmentinstrumenten.

Audio & Visual

AV receivers en versterkers, desktop audio systemen, home theater systemen, HiFi componenten, luidsprekers systemen, HiFi systemen, Blu-ray dvd-spelers, hoofdtelefoons, inner-ear-hoofdtelefoons en accessoires.

Muziekproductietools

Stagepiano's, synthesizers, toongenerators, pc-interfaces, digitale mixstudio, sequencers en drumcomputers, portable recorders, plug-inboards, mengpanelen, studiomonitors en accessoires voor muziekproductietools.

Professional Audio

Mengpanelen, add-on-effecten, processors, vermogensversterkers, luidsprekers, interfaces, PA-systemen, recorders, players en randapparatuur.

Eigen muziekscholen met eigenzinnige methodieken

Naast het produceren van muziekinstrumenten heeft Yamaha sinds 1954 ook eigen muziekscholen. In latere jaren ontstonden die ook enkele tientallen in Europa. De muziekscholen van Yamaha zijn heel bijzonder in hun soort met geheel eigenzinnige methodieken. Er bestaan namelijk al cursussen voor uitzonderlijk jonge kinderen.

Uitbreiding met motorfietsen model YA-jeman

Maar Yamaha biedt meer dan alleen muziekinstrumenten en producten die met geluid te maken hebben. Hoewel ook die andere producten beslist niet geruisloos te noemen zijn. Na de Tweede Wereldoorlog werd namelijk door de toenmalige president Gen-ichi Kawakami besloten om ook motorfietsen te gaan bouwen. Het eerste model verscheen in 1954. In dat eerste jaar werden 125 motorfietsen van het model YA-jeman gemaakt.

Zelfstandig bedrijf Yamaha Motor Corporation

Voor de fabricage van de motorfietsen werd op 1 juli 1955 een speciaal bedrijf opgericht onder de naam Yamaha Motor Corporation. Dit werd een zelfstandig bedrijf waarbij slechts een gedeelte van de aandelen in handen waren van het Yamaha concern. Naast motorfietsen werden in de latere jaren door de dochteronderneming Yamaha Motor Corporation ook andere gemotoriseerde voertuigen en vaartuigen gemaakt. Ook werden ooit motoren geleverd voor auto’s zoals V8-motoren voor de Ford Taurus SHO, Volvo S80 en Volvo XC90. In 2001, verkocht Yamaha Motor Corporation zijn laatste aandelen aan Toyota waarbij de naam Yamaha echter behouden bleef.

Motoren van hoge kwaliteit

Aanvankelijk bestonden de producten van Yamaha, evenals veel producten uit Japan in die tijd, uit goedkope kopieën van westerse merken. Maar in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw had Yamaha, door kwalitatief hoogstaande producten, een zeer belangrijk marktaandeel. In de motorwereld, en met name in de 50cc-klasse, was de Yamaha FS-I een geduchte concurrent van de legendarische Honda SS 50. In deze tijd behoort Yamaha tot een van de grootste wereldmerken met motoren in alle klassen en niet alleen tweewielers en vierwielers maar ook losse motoren voor diverse doeleinden.

Deel 2. Assortiment Yamaha producten - motoren

Op motorgebied levert Yamaha momenteel wereldwijd:

Complete producten

Motoren, scooters, bromfietsen, motorscooters, electric vehicles, side-by-side, quads, sneeuwmobielen, golfcars, waterscooters, waverunners en motorbootjes.

Losse producten

Buitenboordmotoren, power producten, generatoren en waterpompen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yamaha Aerox: scooter van topniveauHet is één van de populairste scooters onder de jeugd, maar ook steeds meer oudere personen rijden erop: de Yamaha Aerox…
Yamaha X-Max, mobiliteit tegen halve prijsYamaha X-Max, mobiliteit tegen halve prijsLaten we wel wezen, de dagelijkse files zullen nooit meer verdwijnen. Slaafs aanschuiven lijkt dan je lot, al is dat een…
Welke plastic blokfluit is de beste?Welke plastic blokfluit is de beste?Tot een aantal jaren terug hadden plastic blokfluiten een slechte naam. Ze waren weliswaar goedkoop, maar ze klonken iel…
De elektrische gitaarDe elektrische gitaarDe elektrische gitaar is een veelgebruikt instrument dat bij elke muziekstijl past. Er bestaan veel soorten elektrische…

Het combineren van moederschap en werken in 't eigen bedrijfHet combineren van moederschap en werken in 't eigen bedrijfVeel jonge moeders willen na de geboorte van hun eerste kind graag blijven werken, maar er ook helemaal voor hun kind zi…
Grote paardenwinkels in NederlandGrote paardenwinkels in NederlandIn Nederland zijn veel paardenliefhebbers en er zijn ook heel wat paardenwinkels waar je inkopen kunt doen voor ruiter,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DWilliams, Pixabay
  • http://r6hotcam.webklik.nl
  • Nl.yamaha.com
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.