Het combineren van moederschap en werken in 't eigen bedrijf

Het combineren van moederschap en werken in 't eigen bedrijf Veel jonge moeders willen na de geboorte van hun eerste kind graag blijven werken, maar er ook helemaal voor hun kind zijn. Die combinatie is niet gemakkelijk. Zeker niet als het kind nog heel klein is en de werkgever verlangt dat zijn werkneemster een volledige baan invult. Een conflict is dan meestal al ingebakken. Ondernemende jonge moeders kijken dan vaak energiek om zich heen naar andere mogelijkheden en die zijn er beslist. Het beginnen van een eigen bedrijf, op internet of gewoon aan huis, is een van de mogelijkheden. Gemakkelijk is die combinatie niet, maar met een eigen bedrijf kan ze wel haar werktijden zelf beslissen. Er moet echter goed over nagedacht worden. Zet de voor- en de nadelen dus goed tegenover elkaar.

Als moeder met kind een zelfstandig zijn en een eigen bedrijf beginnen

Veel moeders hebben een baan en een dure opvang voor de kleintjes. Vaak wringt dat op den duur, zeker als het verdiende geld voor een groot gedeelte opgaat aan de opvang van de kinderen. Kinderopvang krijgt men immers niet voor niets. In die situatie is een van de mogelijkheden een eigen bedrijf. Dat wordt dan meestal een bedrijf aan huis. Sommige jonge moeders beginnen een internetwinkel, anderen een adviesbureau of starten een tekstverwerking- of vertaalbureau. Ook het zelfstandig werken als virtuele secretaresse is een mogelijkheid om gewoon thuis achter de computer te kunnen werken op tijden dat het u uitkomt.

Meer mogelijkheden

Schrijven op internet als freelancer of als medewerker van een tekstbureau is nog een andere mogelijkheid om naast de verzorging van kinderen geld te verdienen. Schrijft u gemakkelijk, denk dan eens aan het schrijven van een boek, een kinderboek of aan het schrijven van stukjes in een krant. Kijk eens rond of er in uw omgeving, bij uw familie of binnen uw kennissenkring geen mogelijkheden zijn om als zelfstandige te kunnen starten.

De voordelen van een eigen bedrijf

Werken als zelfstandig ondernemer heeft zo zijn voordelen. U bepaalt zelf wanneer en hoe lang u werkt. Niemand schrijft u iets voor. Is uw kind op een dag ziek, moet u ermee naar de dokter of het consultatiebureau, dan kunt u dat zonder problemen plannen.

Zelf baas over de agenda

U vult uw eigen agenda in en bepaalt bijvoorbeeld ook wanneer u op werkbezoek gaat, uw administratie bijhoudt, of eventueel een beurs bezoekt. Daarnaast bent u als thuiswerkende moeder altijd in de buurt als uw kind ziek is en ook de leuke dingen van het opvoeden maakt u allemaal van dichtbij mee. Meer, dan wanneer u een volledige baan als werkneemster had.

De nadelen van een eigen bedrijf

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo vereist een combinatie van thuis werken en het moederschap een zorgvuldige planning van uw werkzaamheden. De planning mag niet te strak zijn, want er moet immers ruimte zijn om onverwachte toestanden het hoofd te kunnen bieden. Er moeten opvangmogelijkheden zijn voor het kind, dus moet er gerekend kunnen worden op de partner, de wederzijdse ouders of betaalde opvang. Een ander nadeel is dat eventuele problemen met uw werk en de planning daarvan ook alleen door uzelf opgelost kunnen worden.

Een goed ondernemersplan is noodzakelijk

Als u gewoon vanuit huis wilt gaan werken hebt u meestal niet veel investeringen nodig en is de opzet van uw bedrijf vrij eenvoudig. Zoek echter goed uit of er een markt is voor de diensten die u wilt aanbieden. Zoek ook uit wat andere bedrijfjes voor die diensten vragen en ga daar in het begin iets onder zitten. U moet immers eerst een goede naam opbouwen, voordat u uw diensten duurder gaat verkopen.

Geen volledige werkdagen vanwege het moederschap

Volledige werktijden aanhouden is in deze combinatie bijna niet mogelijk, want ook het kind vraagt tijd van u. Vooral als baby en peuter is een kind aan huis erg bewerkelijk en u zult dagen tegenkomen, waarin u niet de gewenste tijd kunt werken. Als het laatst geboren kind eenmaal naar school gaat, komt er weer wat meer structuur in uw agenda.

Vakantietijden zijn lastig

Alleen de vakantietijden kunnen dan nog wel eens roet in het eten gooien en moeten nog beter gepland worden. Schoolvakanties vallen niet altijd precies samen met de vakanties van uw klanten of uw projecten. Schoolgaande kinderen willen daarnaast bij thuiskomst uit school dagelijks graag hun verhaal aan u kwijt. Het is verstandig om daar dan ook even een minuut of tien voor vrij te maken en hen daarna aan hun eventuele huiswerk te zetten.

Goed timemanagement en zaken combineren is voor moeders met een eigen bedrijf noodzakelijk

Probeer zoveel mogelijk tijden in elkaar te passen. Moet u boodschappen doen voor uw kantoor, een klant bezoeken of werkstukken naar het postkantoor brengen, combineer dat dan met het naar school brengen of ophalen van de kinderen. Zorg ís avonds dat alles al klaar staat voor de ochtend, zodat het aankleden, eten en naar school brengen zo soepel mogelijk verloopt.

Houd tijd vrij voor de administratie

Combineer de administratie en zorg dat u die elke week op een bepaalde tijd bijhoudt. Steek daar niet meer tijd in dan nodig is, maar laat de administratie ook niet te lang liggen. Het uitschrijven van facturen en het bijhouden van de boekhouding moet nu eenmaal gebeuren. Sommige ondernemers bekijken de administratie meer als onbetaald tijd verknoeien, maar dat klopt niet. Wie de administratie als stiefkind behandelt zal merken dat er geld door verloren gaat. Van bonnetjes die niet ingevoerd worden tot facturen die veel te laat bij de klanten op de mat liggen en die dan vaak ook nog veel later betaald worden.

Een eigen zakelijke rekening

Begint u een eigen bedrijf vanuit huis, neem dan ook een eigen zakelijke rekening bij de bank en houdt daar een boekhouding van op na. Dat kan heel goed met Excel van het Office programma. Op internet is daar genoeg informatie over te vinden. Belastingtechnisch is een gescheiden boekhouding beter te controleren en het levert in de praktijk ook minder problemen op.

Goed boekhouden geeft een beter overzicht

U hebt daarnaast een beter overzicht op wat u zelf verdient en u kunt ook de kosten van uw bedrijf bestrijden met uw eigen inkomsten. Er zijn tevens heel goede boekhoudprogramma's in de handel waar u zo weinig mogelijk tijd mee kwijt bent en toch alles dat nodig is kunt invoeren. Er is naderhand ook beter te berekenen wat u per jaar verdient. Uw accountant zal er blij mee zijn.

Huishoudelijke taken verdelen

Hebt u een partner, verdeel dan de huishoudelijke taken. Tenslotte kunt u niet alles zelf. Is er geen partner, maar verdient u goed, neem dan huishoudelijke hulp, zodat u de zwaarste taken daaraan kunt overdragen. Als u niet genoeg verdient is dat natuurlijk moeilijk te doen. Probeer dan familie of vrienden in te schakelen om u af en toe even te ontlasten, tot uw bedrijf goed loopt en u zelf een hulp kunt betalen.

Werken in een eigen bedrijf is ook erg leuk

Zelfstandig ondernemer zijn is ook erg leuk. Kleine successen strelen uw ego. U bepaalt zelf wat u doet en hoeveel geld u voor uw werk aan uw klanten kunt vragen. Het geeft u meer zelfvertrouwen. Naarmate uw kind (of uw kinderen) groter worden, kunt u ook meer uren in uw werk investeren. U bent immers niet afhankelijk van een werkgever.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MIM - Moeders Informeren MoedersMIM - Moeders Informeren MoedersWanneer je voor het eerst een kindje krijgt, verandert heel je wereld. Soms is het lastig om in één keer weer je draai t…
Bewust alleenstaande moederBewust alleenstaande moederJe vindt je droomprins, gaat trouwen en dan krijg je kinderen. Dit is het traditionele beeld dat veel mensen hebben bij…
Werkende moeder in balansWerkende moeder in balansAls werkende moeder ben je steeds op zoek naar een balans tussen het ouderschap en werk. Het is lastig om de juiste comb…

Wat is een ISO 14001 milieuzorgsysteem?Wat is een ISO 14001 milieuzorgsysteem?Steeds meer bedrijven hebben een ISO 14001 milieuzorgsysteem. Maar wat houdt het in en waarom zou je een dergelijk syste…
Yamaha wereldmerk met zeer veel uiteenlopende productenYamaha wereldmerk met zeer veel uiteenlopende productenVelen zullen bij de merknaam Yamaha meteen denken aan een motor en anderen aan een piano of vleugel. Maar Yamaha levert…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.