Wat beïnvloedt het consumentengedrag

In C2C marketing is consumentengedrag een van de belangrijkste onderdelen. De reden hiervoor is dat het voor een marketing manager belangrijk is om te weten wat de consument denkt en hoe hij gaat reageren op bepaalde marketingacties.

Wat is consumentengedrag

Consumentengedrag is een studie naar de reacties van consumenten op bepaalde producten, diensten en de marketing hiervan. Dit is van belang bij het uitstippelen van marketingacties, strategieën en andere zaken rondom een product/dienst. Een van de doelen van marketing is om het gedrag van consumenten te lezen en dit succesvol te vertalen naar de praktijk. Hierdoor kunnen betere inschattingen worden gemaakt en kunnen promoties en productstrategieën geoptimaliseerd worden. Andere functies binnen een bedrijf zijn minder betrokken met de consument. Organisaties die hun consumenten uit het oog verliezen en te weinig aandacht aan hun consumenten geven kunnen niet concurreren met organisaties die de consument centraal stellen. Organisaties die haar consumenten begrijpt zijn in staat betere producten en diensten te ontwikkelen. Ook kunnen zij hun producten en diensten effectiever promoten, daarnaast zijn de marketingplannen en de strategie gefocust op de consument. Dit kan resulteren in duurzame concurrentievoordelen. Wanneer managers de mogelijkheid hebben om het gedrag van de consument te voorspellen kunnen zij de beter inspelen op hun klanten. Managers in de C2C markt die veel kennis hebben van consumentengedrag zijn daarom waardevol voor elke organisatie.

Bepaald consumentengedrag

Om klanten te kunnen begrijpen wordt er veel geïnvesteerd in consumentengedrag onderzoek. Hierin wordt veel onderzoek gedaan naar reacties. Voorbeelden van verschillende consumenten reacties zijn affectieve(gevoel), cognitieve(denken) en gedrag reacties. Affectieve reacties zijn gevoelens en emoties die we ondervinden wanneer we lezen, horen, denken of een product of dienst gebruiken. Cognitieve reacties zijn overtuigingen, meningen, houdingen en intenties die betrekking hebben op producten en diensten. Deze reacties kunnen evaluerend of niet evaluerend van aard zijn of zij kunnen heel specifiek (1 product of merk) zijn of juist heel erg breed(productklasse). Gedragsreacties zijn koopbeslissingen en gebruiksgerelateerde praktijken (acties betrokken bij het krijgen, gebruiken of weggooien van producten of diensten).

Drie soorten invloeden

Deze reacties worden op hun beurt weer beïnvloed door drie factoren, persoonsgerelateerde variabele (Elk persoon verschilt in gedrag en reageren niemand is hetzelfde), situationele variabele (Welke reactie je vertoont ligt aan de omgeving waarin je je op dat moment in bevindt, denk aan de 4 p’s van marketing.) en persoonsgerelateerde gekruist met situationele variabele (Hier is de combinatie belangrijk, voor een bepaald persoon kan een bepaalde reclame leuk zijn voor een ander persoon helemaal niet).

Persoonsgerelateerde variabele

Persoonsgerelateerde zaken die invloed hebben op de reacties van consumenten zijn bijvoorbeeld, een positief zelfbeeld, een positief zelfbeeld uiten naar anderen, het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden, het hebben van goede relaties met anderen, hoe invloedrijk iemand is en het zoeken naar entertainment. Zelfs het belang van deze zaken is verschillend per persoon. Mensen die graag leuke dingen doen zullen sneller reageren op een advertentie van een pretpark dan mensen die niet graag leuke dingen doen.

Situationele variabele

Situationele zaken zijn de mate van globalisatie, verstedelijking, diversiteit, de hoeveelheid informatie (media etc.) en de vergrijzing die aanwezig is in bepaalde situaties of in de omgeving. Dit heeft ook weer haar invloed op de marketing en het consumenten gedrag, want zijn er meer ouderen dan is de vraag naar rollators hoogstwaarschijnlijk hoger dan wanneer er weinig ouderen zijn.

Combinatie van persoonsgerelateerde en situationele variabelen

De combinatie van persoonsgerelateerde en situationele variabelen beïnvloeden elkaar, wanneer iemand naar entertainment zoekt en er is veel vergrijzing moet er dus gezocht worden naar veilige en rustige manieren die mensen entertainen. Daarnaast moet het entertainment ook goed bereikbaar gemaakt worden voor ouderen en mogelijk voor rollators.

Conclusie

De manier waarop klanten zich gedragen is dus afhankelijk van een aantal zaken. Wanneer een bedrijf veel onderzoek doet om deze reacties en invloeden te begrijpen kan het zich hiermee voordeel doen. Dit kan resulteren in het beter voorzien in de behoefte van de klant.
© 2011 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Consument, consumentengedrag en aankoopgedragConsument, consumentengedrag en aankoopgedragOm consumentengedrag en aankoopgedrag te analyseren, kijk je naar vier componenten: het aankoopgedrag, het gebruiksgedra…
Attitude, attitudemodellen & multi-attribuutmodelEen attitude is in de marketing de houding van een consument ten opzichte van een object. Een marketeer probeert een pos…
Soorten marketing, strategie, kwaliteit en de 4P'sMarketing is opkomende rond 1950, vanaf daar heeft marketing grote sprongen gemaakt. Het wordt in iedere organisatie gea…
Marketing automation: tools, toepassing en implementatieMarketing automation: tools, toepassing en implementatieMarketing automation is het door software aan laten sturen van de marketing. Door de toepassing van marketing automation…

Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
Merknaam bedenken, registreren & beschermenMerknaam bedenken, registreren & beschermenDe merknaam is de belangrijkste keuze in marketing, het sterkste wapen om een positie te veroveren op de markt. Hoe kies…
Bronnen en referenties
  • Boek: Consumer behavior, K. Millet.
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 10-07-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.