Marktonderzoek: primaire gegevens (fieldresearch)

Marktonderzoek: primaire gegevens (fieldresearch) Marktonderzoek bestaat uit fasen. Een van de fasen is het verzamelen van gegevens. Wanneer de gegevens aanwezig zijn in de onderneming zal het verzamelen van gegevens niet veel geld en tijd kosten (secundaire gegevens: deskresearch). Wanneer de gegevens verzameld moeten worden buiten de onderneming, dan hebben we het over het verzamelen van primaire gegevens: fieldresearch. Gegevens worden door verzameld door bijvoorbeeld een panel, of observeren.

Observeren

Primaire gegevens komen tot stand door het stellen van vragen (communiceren), of door observeren. Een observatie kan via een natuurlijke onderzoekssetting verlopen. Bijvoorbeeld door middel van een one way screen (scherm waar je van één kant door kan kijken), of een camera. Door middel van camera of one way screen kan er gekeken worden hoe mensen zich gedragen bij de aankoop van een product. Een observatie kan ook verricht worden in een experimentele onderzoekssetting. Bijvoorbeeld, in een ruimte worden producten opgesteld en proefpersonen lopen hierlangs. Nu wordt er ook gekeken naar het aankoopgedrag, alleen het nadeel is dat de proefpersonen weten dat er naar ze gekeken wordt. Maar een manier van observeren (waarnemen) is ook het scannen van producten bij de kassa. Dit levert voor de supermarkt nuttige gegevens op.

Andere manieren van observeren: pantry check en dustbin check

  • De pantry check is een andere vorm van observeren. Mensen worden thuis opgezocht en de onderzoeker bekijkt nauwkeurig wat zich in de keukenkasten bevindt. Zo krijgt men een goed beeld van de merken en producten die gebruikt worden.
  • Bij de dustbin check, die in Nederland niet veel voorkomt omdat het nogal moeilijk is om hier werknemers voor te vinden, wordt de container geleegd en de inhoud wordt geregistreerd. Zo krijgt men net als bij de pantry check een indruk van de producten en merken die groepen mensen gebruiken.
  • Nadeel van observeren

Een nadeel van observeren is dat we wel waarnemen wat de consumenten doen en kopen maar dat we niet weten waarom. De achtergronden van aankoopgedrag worden dus niet duidelijk.

Het stellen van vragen

Door middel van enquêtes of interviews worden de vragen gesteld. Een enquête biedt voordelen: een onderwerp kan systematisch onderzocht worden en de verwerking kan systematisch gebeuren. Nadelen zijn echter dat mensen mogelijk niet mee willen doen (non-respons) en dat de onderzoeker niet de mogelijkheid heeft om tijdens het afnemen van de vragen dieper op een onderwerp in te gaan. Bij een interview kan de vraagsteller wel dieper ingaan op het onderwerp zodat achtergronden van aankoopgedrag boven tafel komen.

Vragenstelling kan verder nog plaatsvinden door middel van:

  • Panel: Een vast aantal geselecteerde personen, huishoudingen of ondernemingen registreren bepaalde activiteiten. Een panel is geschikt voor continu onderzoek, en je kunt er een schat van informatie door krijgen. Wel brengt een panel hoge kosten met zich mee en kan het koopgedrag beïnvloedt worden door deelname. (mensen zijn zich ervan bewust mee te doen in een panel en stellen hun koopgedrag bij).
  • Retail Store Audit: Marktonderzoekbureau Nielsen werkt met panels. Zo ontstaan de Nielsen-indexen die aan de hand van een detaillistenpanel verkregen wordt. Dit kan je een detaillistenpanel noemen, maar men noemt het ook Retail Store Audit. Een groep detaillisten geeft in dit panel gerichte informatie over de afzet van bepaalde merken, de voorraden en de gemiddelde prijzen.
  • Single Interview
  • Group Interview
  • Vrij Interview: Alleen het onderwerp waarover wordt gesproken is van te voren vastgelegd. Zo komt men diepere achtergronden van aankoopgedrag op het spoor.
  • Groepsdiscussie, Topic List: Dit wordt meestal door gespecialiseerde marktonderzoekbureaus gedaan. Aan de hand van een topic list vindt er een groepsdiscussie plaats.
  • Multiclient onderzoek: Aan een multiclient onderzoek nemen meerdere opdrachtgevers deel. Hierdoor zijn de kosten relatief laag. Het combineren van meerdere onderwerpen bij een multiclientonderzoek heet pooling.
© 2008 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marktonderzoek: secundaire gegevens (deskresearch)Marktonderzoek: secundaire gegevens (deskresearch)In het proces van marketingonderzoek is het verzamelen van gegevens een belangrijke stap. Het verzamelen van gegevens is…
Manieren van marktonderzoekManieren van marktonderzoekVoor een onderneming van start gaat, wordt vaak een marktonderzoek ingesteld. Onder marktonderzoek verstaan we het syste…
Marktonderzoek: de verschillende soorten onderzoekMarktonderzoek: de verschillende soorten onderzoekMarktonderzoek is het vakgebied dat zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van gegevens op het gebied van mark…
Online marktonderzoekOnline marktonderzoekMet de komst van het Internet is de populariteit en het gebruik van online marketing en online marktonderzoeken fors toe…

Beschrijvende statistiekBeschrijvende statistiekBij marktonderzoek houd je je door middel van beschrijvende statistiek bezig met het verzamelen van gegevens, die hierbi…
Kansrekening, LaplaceKansrekening, LaplaceIn marketing houdt men zich steeds met de vraag bezig hoe groot de kans is dat een product succesvol al zijn, hoe groot…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.