Management opleidingen: Cursussen, trainingen en opleidingen

Met een goede management opleiding ligt de wereld voor je open. Maar wie ziet er nog de bomen door het bos in de wildgroei van MBA's, middle management, management support en master opleidingen? Welke opleidingen zijn er goed en hoe lang duren ze? Wat zijn de beste management opleidingen, management trainingen en management courses? Wat kost zo'n management opleiding jou of je werkgever en wat wordt er als tegenprestatie in de praktijk van jou als werknemer verwacht? Wanneer je de ambitie hebt om manager te worden of een goede manager te zijn is het aanbod van cursussen, trainingen, MBA's en opleidingen werkelijk enorm.

Welke soorten management opleidingen en management trainingen bestaan er?

Naast algemene management opleidingen bestaan er gerichte, meer specialistische opleidingen zoals financial management of project management opleidingen. Je hebt algemene management cursussen, bedoeld om je de basisvaardigheden van een goede manager bij te brengen. Er bestaan echter ook meer specialistische management opleidingen, die gericht zijn op specialistische skills, kennis en vaardigheden. Voorbeelden van dit type opleidingen zijn financial management, ICT management, marketing en project management opleidingen.

Een MBA of masteropleiding brengt je alle kennis en vaardigheden bij, die je nodig hebt om uitdagende functies in het bedrijfsleven aan te kunnen. Een management opleiding op MBO of HBO niveau biedt echter ook heel veel praktische handvatten om in de praktijk te kunnen leren functioneren als een goede manager.

Dit zijn allemaal langer durende opleidingen met veel facetten maar daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel management cursussen, management trainingen en management courses die maar één tot een paar dagen duren en zich specifiek richten op het trainen van een aandachtsgebied of vaardigheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trainingen op het gebied van effectief leiderschap, coaching, veranderingsmanagement, overtuigingskracht of effectief communiceren.

Hoe kies je een management opleiding of management cursus die bij je past?

Om de juiste opleiding te vinden is het raadzaam om de volgende checklist in je hoofd stap voor stap te doorlopen:
 • Waarom wil ik een management opleiding of management training gaan volgen?
 • Wat wil ik daar voor mezelf uithalen?
 • Hoe wil ik de kennis of vaardigheden die ik daar leer in de praktijk gaan toepassen?
 • Waar loop ik in de praktijk tegen aan?
 • Welke vaardigheden of ervaring wil ik verder uitbouwen?
 • Waar wil ik in de toekomst naar toe werken?
 • Wil ik echt van richting veranderen of alleen verder de diepte in in mijn huidige vakgebied?
 • Wil ik kiezen voor een langer durende opleiding of kies ik voor korte trainingen en cursussen?
 • Wil ik een MBA of masteropleiding gaan doen?
 • Wat is het budget voor een opleiding?
 • Betaalt de werkgever een deel of het geheel van de kosten?
 • Hoeveel tijd heb ik beschikbaar voor training of opleiding?
 • Ben ik bereid om vrije tijd 's avonds of in het weekend op te geven voor de duur van de opleiding?

Wat zijn de kosten van een management opleiding of management course?

De kosten van een korter durende management training, management cursus of management course zijn over het algemeen circa 400 EUR per dag. De kosten variëren dan ook van een paar honderd euro voor een dagdeel tot een paar duizend euro.

De kosten van een langer durende MBO of HBO management opleiding variëren van zo'n 5000 EUR tot 20.000 EUR voor een meerjarige opleiding. De kosten voor een MBA of masteropleiding variëren van 10.000 tot ongeveer 60.000 EUR voor het gehele traject afhankelijk van of een deel van het opleidingsprogramma al dan niet in het buitenland plaatsvindt.

Worden de kosten van een management opleiding of MBA vergoed door de werkgever?

Om goedkeuring te krijgen voor een management opleiding wordt er toelichting en onderbouwing verwacht van wat deze investering het bedrijf straks gaat opleveren. De werkgever wil met name weten hoe jij gaat laten zien dat de onderneming gebaat is bij jouw management training of opleiding. Ook wordt er van jou verwacht dat je je ook in privé tijd inzet voor de cursus of opleiding. Laat dus zien dat je iets terug kunt geven voor de investering, die er in jou wordt gedaan.

Meestal zijn werkgevers bereid om een groot deel tot het geheel van de kosten te dragen en zijn ze ook gewillig om je voor een deel in werktijd te laten studeren of bijeenkomsten te laten bijwonen. Inzet en resultaat zijn dan natuurlijk wel de tegenprestaties die er van jou worden terugverwacht.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Integraal management in de overheid (publieke sector)In de publieke sector is integraal management een managementprincipe dat veelvuldig wordt toegepast. Verantwoordelijkhed…
Marketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit is een (te) weinig gebruikt instrument voor marketing management-evaluatie. Wat houdt het precies in en…

Hoe bescherm ik mijn werknemers tegen een burn-out?In het huidige bedrijfsleven is het belangrijk dat u goede werknemers heeft. Werknemers krijgen meer verantwoordelijkhei…
De kwaliteiten van een goede baas cq managerMen hoort regelmatig mensen zeggen: “Hij of zij is een geboren leider”. Er zijn inderdaad mensen die van nature heel mak…
Bronnen en referenties
 • Carrière tijger: Opleiding tot manager
 • Management Opleidingen- Startpagina
 • Sprout: Management Opleidingen en trainingen kiezen
 • Wat zijn de kosten van een MBA (Infonu door Sterretje999)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.