De kwaliteiten van een goede baas cq manager

Men hoort regelmatig mensen zeggen: “Hij of zij is een geboren leider”. Er zijn inderdaad mensen die van nature heel makkelijk met andere mensen omgaan. en Ze kunnen zich dusdanig opstellen dat ze alles van iedereen gedaan krijgen. Na onderzoeken zijn er echter bepaalde kenmerken gevonden die een goede leider heeft. Of het nu is aangeboren of aangeleerd , het is als baas of manager heel belangrijk dat je de volgende kwaliteiten bezit:

Prettig en betrouwbaar karakter

Een karakter heb je en aan dat karakter kun je weinig veranderen. Je kunt echter wel de vaardigheden leren om je prettig in de omgang op te stellen en om betrouwbaar te zijn. Het is van het allergrootste belang dat een leider betrouwbaar is in het begeleiden van andere mensen. Hij moet bekend staan als eerlijk en rechtvaardig. Ook moet een leider de daad bij het woord voegen en hij moet een duidelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van “zijn mensen hebben. Hij verdient daarmee het recht om gerespecteerd te worden.

Enthousiast ten opzichte van de uit te voeren taak

Een leider moet als baas enthousiast zijn over het werk wat hij of zij zelf verricht. Daarnaast is het ook belangrijk dat hij vertrouwen heeft in de mensen die voor hem werken en dat hij ook enthousiast is over hun prestaties. Het is als baas of manager de bedoeling dat je een bron van inspiratie bent voor de mensen die voor hem werken. Maar het is ook belangrijk dat je als leider de passie en de toewijding voor het bedrijf op je mensen kunt overbrengen. Als leider moet je gezien worden als onderdeel van het team zodat je samen met je mensen het einddoel bereikt. Het is heel belangrijk dat je zelf ook de handen uit de mouwen steekt en tussen je mensen te vinden bent.

Overtuigend

Het is belangrijk dat je als leider de verantwoording op je neemt om het einddoel te halen maar dat je er zelf ook van overtuigd bent dat het einddoel op de juiste manier gehaald zal worden. Alleen een dergelijke leider straalt het vertrouwen uit waarbinnen iedereen op de juiste manier zal kunnen werken.

Positieve houding in onzekere tijden

Een leider moet ook het hoofd koel houden in onvoorziene omstandigheden. Ook dan moet hij blijk kunnen geven van ordentelijk en gestructureerd werken. In tijden van onzekerheid zullen de mensen die met hem samenwerken bij hem op zoek gaan naar de veiligheid en de zekerheid dat het goed komt. Zo lang de leider een positieve houding zal houden zullen ook de mensen die met hem samenwerken gemotiveerd blijven om door te zetten.

Tolerant blijven in tijden van crisis

Een goede leider neemt de ups en downs als onderdeel van zijn werk. Hij blijft standvastig tijdens een crisis en leidt het team door de ups en downs heen.

Analytisch vermogen

Het is niet alleen belangrijk dat het einddoel in de gaten gehouden wordt. Een leider moet ook in staat zijn om het werk op te splitsen in kleinere eenheden zodat samen het einddoel wordt bereikt. Daarbij is het belangrijk dat hij het overzicht niet verliest en alles en iedereen kan aansturen daar waar nodig.

Alleen het allerbeste is goed genoeg

Een goede leider neemt geen genoegen met een minder product. Alleen het allerbeste is goed genoeg voor hem. Hij zal zijn team ook zover brengen dat ook zij zo zullen denken. Voor zijn hele team is dus alleen het allerbeste goed genoeg waardoor ze samen sterk naar buiten treden.

Dit zijn allen persoonlijke kenmerken die heel belangrijk zijn voor een leider. Sommige mensen hebben dit al van nature. Voor iedereen is het echter mogelijk deze kenmerken te ontwikkelen en te versterken.
© 2010 - 2024 Bcmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Best betaalde banenBest betaalde banenDit artikel biedt een overzicht van de best betaalde banen. Bijna iedereen is wel op zoek naar een goed betaalde baan. D…
Leiderschap: Managerial grid van Blake en MoutonDe managerial grid is ontwikkeld door Robert Blake en Jane Mouton, en gericht op het situatiegericht leidinggeven. In di…
Waardoor wordt het vertrek van de directeur veroorzaakt?Waardoor wordt het vertrek van de directeur veroorzaakt?De directeur staat aan het hoofd van een bedrijf en heeft de zaak gedurende zijn leiderschap tot een bepaald niveau opge…

Management opleidingen: Cursussen, trainingen en opleidingenMet een goede management opleiding ligt de wereld voor je open. Maar wie ziet er nog de bomen door het bos in de wildgro…
Goed bestuur voorkomt conflicten en wrijving in VerenigingGoed bestuur voorkomt conflicten en wrijving in VerenigingEen vrijwilligersorganisatie heeft meestal voldoende expertise in huis als het gaat om de taken waarvoor ze is opgericht…
Bcmo (9 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.