Prince2: Alles over de standaard in project management

Prince2 stamt al uit 1996 maar de methodiek is nog steeds wereldwijd de standaard op het gebied van project management. Hoewel in eerste instantie primair ontwikkeld voor ICT project management, is Prince2 ook uitstekend toepasbaar op business projecten en proces optimalisatie. Prince2 ontwikkelde de grondbeginselen voor goed project management en legde de basis voor projectmanagement met een duidelijke business case binnen bedrijven. Wat is Prince2 2009 en hoe leer je het?

Wat is Prince2, de standaard voor projectmanagement?

Prince2 is een zeer bekende en geroemde project methodologie, die op dit moment internationaal de standaard vormt voor een adequate inrichting en beheersing van projecten binnen organisaties. Prince2 geeft praktische handvatten om uitgaven, kwaliteit, tijd en project risico op de best mogelijke en meest eenvoudige manier te managen.

Prince2 werd ontwikkeld in 1996 en in 1997 in Nederland geïntroduceerd door Pink Elephant als methodologie voor ICT Project Management. In de jaren daarna ontwikkelde Prince2 zich tot best practice en standaard op het gebied van project management, waarbij de methodologie in de praktijk ook uitstekend toepasbaar bleek te zijn voor business project management en proces optimalisatie binnen bedrijven.

Prince2 blijft "de koning" van het de project management methodologie maar blijft niet stilstaan in zijn ontwikkeling. Na eerdere updates in 2005 en 2002 is nu Prince2 2009 ontwikkeld, waarin duidelijke verbeteringen zijn doorgevoerd ten opzichte van eerdere versies.

Wat is het doel van Prince2?

Prince2 wordt ingezet binnen organisaties voor "het managen van succesvolle projecten" en biedt de organisatie duidelijke handvatten om ook daadwerkelijk met succes projecten binnen de eigen organisatie op te zetten, in te richten en te managen.

Prince2 ziet als de grondbeginselen van kwalitatief goed project management:
  • Een project is altijd eindig en kent een duidelijk begin en eind.
  • Projecten moeten altijd adequaat worden ingericht en beheerst
  • Projecten moeten opleveren wat ze beoogden om succesvol te zijn

Wat zijn de uitgangspunten en principes van Prince 2?

Prince2 kent specifieke basisprincipes en ankers, waarmee organisaties kunnen aantonen dat zij hun projecten managen conform de standaard van Prince2. De succesvolle uitgangspunten van Prince2 zijn de volgende:

  • Er is sprake van continue interactie en afstemming tussen project en business
  • Ervaringen uit het verleden worden gezien als mogelijkheden tot verbetering in het heden
  • De projejct organisatie is uitgewerkt in duidelijke rollen en verantwoordelijkheden
  • Er is sprake van controle over het project door het aanbrengen van een heldere en logische fasering
  • Het uitgangspunt is product-based project management (dat wil zeggen dat concrete deliverables, mijlpalen of producten de doelen vormen in plaats van activiteiten)

Hoe zorgt Prince2 2009 voor goed project management van begin tot eind?

De vorige versie van Prince2 uit 2005 had de naam om erg complex en uitgebreid te zijn en werd daardoor soms moeizaam geaccepteerd binnen organisaties, die snelle en practische doelstellingen willen nastreven. Er werden binnen bedrijven vaak "smoesjes" verzonnen om de methodiek niet te gebruiken. De 2009 variant van Prince2 benadrukt daarom de eenvoudige maar erg werkzame basisprincipes van Prince2 en zorgt daarnaast voor:

  • Meer practische toepasbaarheid van de methodologie binnen organisaties
  • Meer vereenvoudiging, versimpeling en beheersbaarheid van Prince2 als methodologie

Opleidingen, trainingen, certificering en software op het gebied van Prince2

Prince2 Opleidingen en trainingen

Op het gebied van Prince2 zijn er erg veel goede en gedegen opleidingen en trainingen te vinden. Gezien de wijzigingen in de methodologie in 2009, die Prince2 echt meer beheersbaar maken zonder kwaliteitsverlies met zich mee te brengen, is het raadzaam om training te volgen in de Prince2 2009 variant.

Prince2 Project certificering

Opleidingen zijn beschikbaar in beheersbare korte trainingen maar ook in meer uitgebreide certificeringstrajecten. Er voor kiezen om je als projectmanager te laten certificeren in Prince2 is raadzaam evenals er voor kiezen als bedrijf om de project management pool te laten bijscholen en Prince2 te adopteren als generieke standaard voor project management binnen de organisatie.

Prince2 Materiaal en software

Van Prince2 is studiemateriaal beschikbaar maar er zijn ook heldere sjablonen te koop, waarmee de richtlijnen van goed project management helder en eenvoudig worden toegelicht.

Ter ondersteuning is ook Prince2 software te krijgen, waarmee je een project relatief gemakkelijk in de juiste vorm giet en direct goede mogelijkheden hebt voor beheersing van een project met alle daarbij behorende management informatie naar alle relevante stakeholders binnen de organisatie.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…
Management opleidingen: Cursussen, trainingen en opleidingenMet een goede management opleiding ligt de wereld voor je open. Maar wie ziet er nog de bomen door het bos in de wildgro…
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…

Management activiteiten en de benodigde vaardighedenEen manager moet verschillende activiteiten uitvoeren en heeft daarbij managementvaardigheden nodig. 5 gesprekken die ee…
Leidinggeven: Leiderschap in anderen naar boven brengenLeidinggeven: Leiderschap in anderen naar boven brengenLeidinggeven betekent meer dan het uitoefenen van persoonlijk leiderschap. In veel gevallen betekent het ook het ontwikk…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.