Een goede manager (baas): 7 kwaliteiten en/of eigenschappen

Een goede manager (baas): 7 kwaliteiten en/of eigenschappen Ambitie om leiding te geven op je werk? Denk dan goed na of jij de geschikte kandidaat bent om een team te gaan leiden, volgens de visie van het bedrijf. Leiding geven is niet altijd even gemakkelijk. Je moet over de juiste kwaliteiten of eigenschappen beschikken om je team in de hand te houden, en om tevens de visie en doelstellingen van het bedrijf te bereiken. Alle neuzen moeten in dezelfde richting staan. Indien dit niet zo is, dan dreig jij de dupe te worden van een niet goed functionerend team. Verdien het respect van je medewerkers en grijp kordaat in wanneer het moet. Daarnaast moeten je inzicht, besluitvaardigheid en vertrouwen uitstralen. Topkwaliteiten van een goede manager zijn geboren leiderschap, een goede kennis van de materie, empathisch vermogen en een groot charisma om het team te motiveren voor de uitdagingen van elke dag.

De hiërarchische orde binnen een bedrijf

Als zelfstandige is de kans groot dat je je eigen baas bent en dus je eigen manager bent. Indien je werknemer bent, dan dien je de hiërarchie te volgen die is geïmplementeerd door het topmanagement. Echter de mogelijkheid bestaat dat je op termijn kan doorgroeien naar een managementfunctie binnen het bedrijf. Hoog gekwalificeerde werknemers kunnen onmiddellijk in een managementfunctie terechtkomen. Als medewerker dien je eerlijk te zijn over een managementfunctie. Ben je er werkelijk klaar voor? Heb je voldoende kennis aan boord? Krijg je de steun van je gezin om een hogere functie, en eventuele langere werkuren, te aanvaarden? Al deze factoren moet je in overweging nemen indien je een goede manager wil worden. Maak jezelf ook niets wijs. In een managementrol worden bepaalde verwachtingen gesteld. Indien je deze verwachtingen niet kan inlossen, dan stopt het avontuur vrij snel. Het is dan vaak ook moeilijker om een stap terug te zetten binnen het eigen bedrijf. De enige optie die dan nog rest, is het bedrijf te verlaten.

Een goede manager moet over goede kwaliteiten beschikken om een team te kunnen aansturen. / Bron: FotografieLink, PixabayEen goede manager moet over goede kwaliteiten beschikken om een team te kunnen aansturen. / Bron: FotografieLink, Pixabay

Ambitie om leiding te geven

Leiding geven aan andere medewerkers is een logische stap bij een promotie in het bedrijf. Echter, leiding geven brengt ook heel wat zorgen met zich mee. Jij bent verantwoordelijk voor de prestaties en de goede werking van een team. Indien je leiding geven niet zitten, dan is dat absoluut geen ramp. Er zijn ook expertisefuncties waar je manager kan worden, zonder dat je echt een team moet aansturen. Bepaalde werknemers kan je echt geen plezier doen met een leiderschapsfunctie.

7 eigenschappen of kwaliteiten van een goede manager (baas)

Geboren leiderschap

Een manager wordt aangeduid door het bedrijf, met als doel een bepaald team te gaan leiden. Volgens het gedefinieerde organigram zal je in de managementrol rapporteren aan je hiërarchische overste. Echter een manager is daarom nog geen goede leider. Geboren leiderschap is een belangrijke troef. Je straalt charisma, dynamiek en een visie uit voor je afdeling en team. Je bent de rots in de branding en al je werknemers schenken je met plezier het vertrouwen. Geboren leiderschap wil ook zeggen dat je je verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat. Indien er een fout gebeurt binnen het team, siert het de leider of goede manager om die verantwoordelijkheid op hem te nemen.

Hulp vragen als manager moet kunnen

Als manager kan je ook niet alles weten. Stel je niet op als een betweter, maar durf open te zeggen dat je het antwoord schuldig moet blijven. Misschien weet iemand in jouw team het antwoord wel. Deze vorm van kwetsbaarheid is heel menselijk en wordt erg geapprecieerd bij de medewerkers. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze kennis kunnen bijbrengen aan het team. Apprecieer je medewerkers ook hiervoor. Uiteindelijk is het de collectieve prestatie van het team dat het hele bedrijf sterker en beter moet maken.

Beschikken over een uitmuntende kennis

Tracht als goede manager de materie en kennis heel goed te begrijpen. Managers hoeven niet alle onderwerpen in detail te kennen. Als manager dien je de processen te stroomlijnen en te optimaliseren. Daarvoor heb je een goede kennis nodig. Heel vaak zijn de beste managers dan ook medewerkers die doorgroeien vanuit een lagere functie tot een managementfunctie. Zij kennen de kneepjes van het vak en krijgen onmiddellijk de nodige appreciatie van hun medewerkers omwille van de vakbekwaamheid.

Voorbeeldfunctie als manager

Leg nooit iets op aan een medewerker wat je zelf niet zou doen of kan waarmaken. Het is heel moeilijk medewerkers te sanctioneren als ze tijdens de werkuren surfen op het internet, als jij dit zelf ook doet. Je hebt een voorbeeldfunctie als medewerker. Je praat niet achter andermans rug en staat positief tegenover veranderingen binnen de organisatie. Verwelkom positieve ideeën en denk na hoe deze een meerwaarde kunnen zijn binnen de te leiden organisatie. Wees ook heel correct in de communicatie naar het personeel toe. Wees recht voor de raap en durf moeilijke beslissingen open te communiceren.

Af en toe een compliment kan geen kwaad: confronteren en belonen

Een complimentje kan heus geen kwaad. Medewerkers appreciëren het als goede resultaten beloond worden met een compliment. Waarom eens geen ontbijt op bureau voor je medewerkers voorzien als een project succesvol is afgerond? Dat hebben ze wel verdiend. Echter wanneer iets niet goed loopt, moet je dit als manager onmiddellijk durven melden. De combinatie van correcte confrontatie en beloning is een sterke kwaliteit van een goede manager.

Wees redelijk en menselijk in de manier van ‘managen’

Laat je medewerkers voldoende vrijheid. Tevreden medewerkers zorgen voor betere prestaties, met als gevolg betere resultaten voor het bedrijf. Het kan heus geen kwaad om even privé te bellen tijdens de kantooruren. Even surfen op sociale media moet ook aanvaardbaar zijn. Uiteraard mag er van deze toegevingen geen misbruik gemaakt worden. Redelijkheid is de sleutel tot succes.

Een assessment-test kan de goede kwaliteiten van een manager bevestigen. / Bron: Johnhain, PixabayEen assessment-test kan de goede kwaliteiten van een manager bevestigen. / Bron: Johnhain, Pixabay

Hou contact met de werkvloer

Als manager heb je waarschijnlijk recht op een eigen bureau. Waarom zou je dit willen? Stel je de vraag of het niet beter is om je gewoon tussen het personeel te plaatsen. Op deze manier verklein je de kloof met je medewerkers. Je eigen bureau kan dan als vergaderruimte dienen voor als er bezoekers langskomen. Het zijn de medewerkers die het dagdagelijks werk doen, die je de meeste informatie kunnen verschaffen over de goede werking van de afdeling.

Hoe weet je of je een goede manager bent?

Om te bepalen of iemand een goede manager is, worden er heel vaak management assessment-tests georganiseerd. Tijdens deze tests zullen de kandidaten gescreend worden op leiderschapskwaliteiten. Men zal peilen naar de mate waarin een kandidaat manager bepaalde zaken zal oplossen of delegeren aan zijn medewerkers. Ook worden er psychosociale proeven afgenomen om de capaciteiten van de kandidaat goed te kunnen beoordelen. Na het verloop van deze test moet duidelijk worden of een kandidaat geschikt is om een goede manager te zijn voor een welbepaalde functie. Vergeet niet dat je met de conclusies uit de test ook je voordeel kan doen, ook al is deze test misschien negatief. Het resultaat vertelt je veel over jezelf en wat je zelf zou kunnen verbeteren om uiteindelijk een goede manager te worden. Assessment tests kunnen afgelegd worden in verschillende Human Resources-kantoren (HR).
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leiderschap: management, omspanningsvermogen, spanwijdteElke onderneming heeft leidinggevenden en management nodig. Die managers zijn verdeeld over verschillende managementnive…
10 goede eigenschappen van een manager10 goede eigenschappen van een managerU heeft een bedrijf en bent geïnteresseerd in het aannemen van een manager die in staat zal zijn om u te helpen in het o…
Leiderschap: LeiderschapsstijlenLeiding geven aan een organisatie kan op vele manieren. De stijl van leidinggeven verschilt van persoon tot persoon, maa…

De gewenste identiteit volgens het gap-analysemodelDe gewenste identiteit volgens het gap-analysemodelIedere organisatie is anders. Alhoewel er soms in één bepaalde branche of markt wel vijftien spelers kunnen zijn, hebben…
De projectmethode MoSCoW in projectmanagementDe projectmethode MoSCoW in projectmanagementProjectmanagement omvat de volledige opzet, uitvoering en afronding van een project, samen met een aantal projectleiders…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tumisu, Pixabay
  • Facto.nl, https://facto.nl/12-eigenschappen-van-een-goede-manager/
  • Jobat.be, https://www.jobat.be/nl/artikels/6-eigenschappen-waaraan-een-goede-baas-moet-voldoen/
  • Managementsite.nl, https://www.managementsite.nl/kennisbank/leiderschap
  • Afbeelding bron 1: FotografieLink, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Johnhain, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.