Is een aangetekende brief versturen wel voldoende?

Bij belangrijke (juridische) brieven wilt u er zeker van zijn dat de geadresseerde uw brief ontvangt. Dan kunt u zich immers op de inhoud van de brief beroepen. Een aangetekende brief versturen lijkt dan de uitgelezen methode. Maar is dit wel voldoende?

Post in Nederland

Ondanks het oprukken van e-mail en social media verstuurden we in 2011 zo'n 4,1 miljard brieven. In de meeste gevallen wordt de brief de volgende dag netjes door postnl afgeleverd bij de geadresseerde. Helaas is dit niet altijd het geval. Bij belangrijke (juridische) brieven, zoals een aansprakelijkstelling, is het daarom belangrijk om meer zekerheid te hebben. Pas dan kunt u zich op de inhoud van de brief beroepen. Hierbij lijkt het versturen van een aangetekende brief met track and trace de uitgelezen methode. Niettemin, ook het versturen van een aangetekende brief geeft niet altijd de gewenste zekerheid.

Een aangetekende brief versturen

Een aangetekende brief wordt over het algemeen persoonlijk aan de geadresseerde overhandigd. De postbode belt aan en geeft de brief af. Is de geadresseerde niet thuis? Dan laat de postbode een bericht achter dat er een aangetekende brief opgehaald kan worden. Op de enveloppe plakt de postbode de sticker ‘geen gehoor’ of ‘niet afgehaald’, waaruit blijkt wanneer de brief is aangeboden en dat er een afhaalbericht is achtergelaten. Wordt vervolgens de brief niet bij het postkantoor opgehaald? Dan wordt de brief na verloop van tijd teruggezonden naar de afzender. Ook daarvan wordt melding gemaakt doormiddel van een poststicker op de enveloppe.

Wat als de geadresseerde ontkent dat hij een afhaalbericht heeft ontvangen?

De hoofdregel is dat als de geadresseerde de aangetekende brief niet heeft ontvangen, dat dit voor zijn rekening komt. Hij heeft immers de brief niet bij postkantoor opgehaald. Maar wat als de geadresseerd zegt dat hij geen afhaalbericht heeft ontvangen en dus ook niet wist dat er een brief voor hem op het postkantoor lag te wachten? De rechter oordeelde dat in dat geval het aan de afzender is om te bewijzen dat er een afhaalbericht is achtergelaten.

De sticker op de envelop dat er een afhaalbericht is achtergelaten is niet voldoende om te bewijzen dat er een afhaalbericht is achtergelaten. Als afzender moet u met aanvullend bewijs aankomen. Maar welk bewijs? Dit bewijs is dan ook voor u als afzender moeilijk, zo niet onmogelijk. Daardoor bestaat er alsnog de kans dat u zich niet op de inhoud van uw brief kunt beroepen. De zekerheid die u dacht te hebben was toch niet voldoende.

Wees gewaarschuwd

In de praktijk betekent het versturen van een aangetekende brief niet automatisch dat het niet ophalen van de brief door de geadresseerde ook voor zijn rekening komt. Maar wat als u deze zekerheid wel wilt hebben? Dan kunt u er voor kiezen om de brief doormiddel van een deurwaardersexploot aan te bieden. U kunt hiervoor terecht bij een gerechtsdeurwaarder. De kosten zijn hoger dan die van een aangetekende brief, maar dan heeft u wel de gewenste zekerheid. En maak ook gebruik van andere communicatiemiddelen zoals e-mail, fax of sms.
© 2012 - 2024 Kristasmit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Gratis juridisch adviesGratis juridisch adviesEr hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren…
Het Juridisch Loket: gratis juridisch adviesHet Juridisch Loket: gratis juridisch adviesHet kan iedereen overkomen dat je om wat voor reden dan ook juridisch advies nodig hebt. Je kunt dan een advocaat of een…
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…

Holland Casino aansprakelijk voor gokverslaving klant?Regelmatig moeten rechters zich over opmerkelijke vragen buigen. Zo ook op 17 augustus 2011. Toen boog de rechter van de…
Wat is het Tuchtrecht?Wat is het Tuchtrecht?Het tuchtrecht is van zwaar belang voor bepaalde beroepen. Het kan disciplinaire straffen opleggen voor mensen met een b…
Bronnen en referenties
  • Gerechtshof Leeuwarden, 13 april 2010, LJN BM2180
  • www.postnl.nl
Kristasmit (3 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.