Werktijden jongeren

Werktijden jongeren De werktijden voor jongeren zijn onlangs gewijzigd. Zo mogen 15-jarigen voortaan tot 21.00 s avonds werken. De werktijden zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet en in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Wat zijn de werktijden voor jongeren van 13, 14, 15, 16 en 17 jaar oud?

Werktijden jongeren

De werktijden voor jongeren zijn vastgelegd in de Arbeidstijdenwet. Hoe jonger de werknemer, des te strenger de regels met betrekking tot Arbeidstijden. Een gedetailleerd overzicht is te vinden op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Werkzaamheden 13- jarige en 14-jarige

Jongeren van 13 en 14 jaar mogen hulpwerkzaamheden verrichten in een winkel, zoals schoonmaken en het helpen met inpakken, folders bezorgen en helpen bij het plukken van fruit. Ze zijn behoorlijk beperkt in de werkzaamheden die ze mogen verrichten. Zo mogen ze niet werken op zondag, niet achter de kassa zitten of bedienen in een restaurant.

Werktijden jongeren 13- jarige en 14- jarige

Jongeren van 13 en 14 jaar mogen tussen 8.00 en 19.00 werken op schooldagen, maar niet meer dan twee uur per schooldag. Het maximum aantal uren is 12 per week. Tijdens vakantiedagen is dat tussen 7.00 en 19.00, met een maximum van zes uur per dag. Wat betreft vakantiewerk mogen zij maximaal vier weken werken, waarvan er drie aaneengesloten mogen zijn.

Werkzaamheden 15- jarige

Jongeren vanaf 15 jaar mogen helpen met bedienen, een krantenwijk lopen en werken via een uitzendbureau. Ze mogen niet werken in een fabriek, niet achter de kassa zitten en geen zware dingen tillen.

Werktijden 15-jarige

Jongeren van 15 jaar mogen zowel op schooldagen als op vakantiedagen tussen 7.00 en 21.00 werken. Het is verboden om langer dan 8 uur per dag te werken. Tijdens schoolweken is het maximum aantal uren 12. Het is verboden om meer dan zes weken per jaar in de vakantie te werken (waarvan 4 weken aaneengesloten).

Werkzaamheden 16-jarige en 17-jarige

16- en 17 -jarigen mogen uiteraard alle werkzaamheden verrichten die voor 13-, 14-, en 15-jarigen zijn toegestaan. Vanaf deze leeftijd is het toegestaan om achter de kassa te werken. Zij mogen ook werken met lichte machines, mits er toezicht is van een deskundige volwassene. Het is ook toegestaan om te werken op zondag.

Werktijden 16-jarige en 17-jarige

Voor jongeren van 16 en 17 jaar zijn de arbeidstijden verruimd. Zij mogen werken tussen 6.00 22.00 of 7.00 23.00. In totaal mogen zij niet meer dan 9 uur per dag werken en 45 uur per week.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel uren mag ik maximaal werken?De werknemers worden beschermd door de arbeidstijdenwet. De werkgever en de werknemers moeten zich houden aan deze wet,…
Verschillende baantjes voor jongerenJongeren hebben voor meerdere doeleinden geld nodig, bijvoorbeeld: uitgaan, muziek, hobby en kleding. Om die redenen heb…
Vakantiewerk vanaf 13 jaarVakantiewerk vanaf 13 jaarVeel schoolgaande jongeren willen graag zelf wat geld verdienen. Vaak sparen ze voor een mobile telefoon, vakantie of kl…
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…

Advocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstandAdvocaat nodig? Over de kosten, tarief, loon, vergoeding, honorarium, kostenaftrek en rechtsbijstand. Een advocaat kost…
Wat doet een deurwaarder?In een incassotraject wordt in eerste instantie geprobeerd om het achterstallige bedrag op een zo goedkoop mogelijke man…
Bronnen en referenties
  • CNV Jongeren
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.