Hoeveel uren mag ik maximaal werken?

De werknemers worden beschermd door de arbeidstijdenwet. De werkgever en de werknemers moeten zich houden aan deze wet, die is ingesteld om onredelijke werktijden en omstandigheden voor werknemers te voorkomen. De Arbeidstijdenwet geldt voor iedereen die werkt voor een werkgever. Het maakt hierbij niet uit wat de afspraken zijn in de arbeidsovereenkomst. De wet geldt ook voor tijdelijke krachten, gedetacheerden en stagiairs. Er gelden verschillende regels voor volwassenen en voor jongeren tot 18 jaar. Er zijn regels hoeveel u per dag en per week maximaal mag werken, maar ook wanneer u recht hebt op een pauze en hoe vaak. In sommige gevallen geldt deze wet ook voor zelfstandigen. Dit is bijvoorbeeld het geval in de vervoersector, om te voorkomen dat er ongevallen plaatsvinden door
vermoeidheid.

Hoeveel uren mag ik maximaal werken?

Er zijn maxima gesteld voor een langere periode en voor een korte periode. Het is toegestaan om incidenteel 60 uur in de week te werken en 12 uur op één dag. Het is echter niet toegestaan om wekelijks dergelijke werkweken te draaien en dagelijks 12 uur achtereen te werken. Over een periode van 4 weken gerekend mag u maximaal 55 uur in de week werken gemiddeld. In de arbeidsovereenkomst is het toegestaan om hier andere afspraken over te maken, maar meer dan 60 uur in de week is niet toegestaan. Gerekend over een periode van 16 weken mag u maximaal gemiddeld 48 uur in de week werken. Deze werktijden gelden niet voor jongeren (onder de 18 jaar), en vrouwen die zwanger zijn of net zijn bevallen.

Hoeveel pauze heb ik recht op?

Als u langer dan 5½ uur hebt gewerkt, hebt u recht op een pauze van minimaal 30 minuten. Het is toegestaan om deze pauze te splitsen in twee pauzes van twee keer een kwartier. Na het werken van een periode van tien uur hebt u recht op een pauze van 45 minuten. Ook hier is het weer toegestaan om de pauzes op te splitsen in pauzes van minimaal een kwartier per stuk. Het is mogelijk om afzonderlijke afspraken te maken in de arbeidsovereenkomst, maar u hebt minimaal recht op een kwartier pauze na 5½ uren werken. In de Arbeidstijdenwet staat niets over voor wiens rekening de pauze komt. Het is dus toegestaan om de pauze niet door te betalen.

Rustperiode tussen werkdagen in

Na een volledige werkdag, mag u de komende elf uren niet werken. Het is wel toegestaan om één keer in de zeven dagen een kortere periode van acht uur aan te houden. Dit moet wel noodzakelijk zijn in verband met de aard van het werk of bepaalde bedrijfsomstandigheden. Na een vijfdaagse werkweek, is het niet toegestaan om de komende 36 uur te gaan werken. Het is wel toegestaan om langere werktijden aan te houden in aanloop naar de feestdagen.

Wat zijn de maximale tijden voor een nachtdienst?

Er is sprake van een nachtdienst indien u werkt tussen 12 uur in de nacht en 6 uur ’s ochtends. Deze werktijden zijn niet toegestaan voor jongeren tot 18 jaar. Een nachtdienst mag niet langer duren dan tien uren. Indien uw nacht stopt na 2 uur in de nacht, dan mag u de veertien uren daarna niet werken. Indien u met werken stopt voor 2 uur in de nacht, dan mag u de volgende elf uren niet werken.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien: niet gezond voor de mensNachtdienst draaien is niet echt gezond. Het kan in sommige beroepsgroepen niet anders dan dat ook ’s nachts mensen aan…
Trainingsschema: van 0 naar 30 minuten hardlopen in 16 wekenJe wilt gaan hardlopen, maar je weet niet hoe je moet beginnen? Met dit schema loop je in 16 weken 30 minuten achter elk…
Hoe overleeft u de nachtdienst?Hoe overleeft u de nachtdienst?Het werken in de nacht kan erg zwaar zijn, vooral als u het niet gewend bent. Het is van belang uw slaap en eetschema aa…
Nachtdiensten uit de tijd?Onder een nachtdienst wordt formeel verstaan: langer dan één uur werken tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Doorwerken tot 01…

Beëindigen van een arbeidsovereenkomstIn crisistijd krimpen veel bedrijven in. Het personeel is vaak een grote kostenpost, personeel dat geen werk heeft een n…
Wajongers en de regelingenEen Wajonger zit niet thuis met een minimale uitkering, maar zet zich in voor de maatschappij, met een aantrekkelijk fin…
Bronnen en referenties
  • Postbus51.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.