Advocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstand

Advocaatkosten: aftrekbaar, tarief, rechtsbijstand Advocaat nodig? Over de kosten, tarief, loon, vergoeding, honorarium, kostenaftrek en rechtsbijstand. Een advocaat kost geld, soms heel veel geld. Waarom zit er zoveel verschil tussen advocaten en hoe houdt je de kosten zo laag mogelijk?

Vaste tarieven?

In sommige gevallen is een advocaat nodig. Zoals bijvoorbeeld bij echtscheiding of een strafzaak. Een advocaat is nodig wanneer men naar de rechtbank moet en een advocaat verlicht is, of wanneer er sprake is van een ingewikkelde juridische kwestie. Een advocaat helpt ook als tussenpersoon bij een onderhandeling of bij het schrijven van een juridische brief.

Een advocaat kent geen vaste tarieven. Iedere advocaat kan dus zijn eigen tarief vaststellen. Er is geen wet die de advocaatkosten heeft vastgelegd. Sommige advocaten werken volgens een uurloon, terwijl de ander een vast prijs afspreekt voor de gehele zaak.

Uurloon van een advocaat

Om een idee te geven van het uurloon van een advocaat: het gemiddelde uurtarief bedraagt 220 euro. De top ligt rond de 450 euro per uur, terwijl het laagste bedrag rond de 80 euro per uur ligt. Waarom het verschil zo groot is, is onbekend. Wel zal een advocaat met naam over het algemeen meer vragen, omdat deze zeer veel gevraagd wordt. Een beginnende advocaat zonder naam zal vaak wat lager in prijs zitten.

Tarieven per provincie

Per provincie verschillen de tarieven van advocaten niet erg van elkaar. Een uurloon van een advocaat is dus niet plaatsgebonden. Van een grote stad als Amsterdam zou je denken dat hier alleen maar dure advocaten zitten, maar niets is minder waar: juist in Amsterdam zijn er een aantal advocatenkantoren ter vinden die een uurtarief van 70 euro hanteren.

Rechtsbijstand

Wanneer het inkomen laag is, kan er rechtsbijstand woeden aangevraagd. Een deel van de advocaatkosten wordt dan door de Raad voor Rechtsbijstand betaald. Een bewijs van onvermogen is niet meer nodig, de advocaat zelf doet de aanvraag voor rechtsbijstand. Voor 2011 geldt een inkomensgrens voor gehuwden of samenwonenden van 24.200, de eigen bijdrage bedraagt van 125 euro, ongeacht de totale kosten. Voor een alleenstaande ligt de grens op 17.300. Hoe meer er verdiend wordt, hoe meer eigen bijdrage.

Wanneer het inkomen van gehuwden of samenwonenden uitkomt boven de 34.700, wordt er geen rechtsbijstand meer verleent. Voor een alleenstaande is deze grens 24.600.

Advocaatkosten aftrekbaar?

In geval van een echtscheiding zijn advocaatkosten alleen aftrekbaar wanneer er kosten zijn gemaakt voor het ontvangen van partneralimentatie. Dit geldt alleen voor de ontvanger va de partneralimentatie. Advocaatkosten met betrekking op werkontslag of een ontslagvergoeding zijn ook niet aftrekbaar. Dit was voorheen wel het geval. Sinds 2001 is deze regel gewijzigd.

Maak duidelijk afspraken met de advocaat omtrent de kosten. Een advocaat kan werken op basis van uurloon of een vast tarief met je afspreken. Wanneer verwacht wordt dat er veel tijd met een zaal gemoeid gaan, zou een vast prijsafspraak het meest gunstige zijn. In geval van klein zaken is een uurtarief weer gunstiger.

De meeste advocaten vragen voor een eerste gesprek, het intakegesprek, veelal niks. Dit gesprek is gratis. Benut dit gesprek om de kosten te bespreken.

Een tip om advocaatkosten zo laag mogelijk te houden, is het voorwerk zoveel mogelijk zelf te doen. Verzamel de benodigde papieren, zoek alvast wat zaken zelf uit, regel alles wat nodig is. Maak tussentijds geen afspraak met de advocaat wanneer dit niet noodzakelijk is. Ieder bezoek, maar ook ieder telefoontje of ieder mailtje, wordt in rekening gebracht. Houdt hier rekening mee. Via internet is vaak ook veel te vinden over een soortgelijke zaak.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoGesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen doe je zoAls u te maken hebt met een juridisch probleem en over een laag of lager inkomen beschikt, kunt u eventueel aanspraak ma…
Echtscheiden doe je zo!Echtscheiden doe je zo!De kogel is door de kerk. Je wilt scheiden. Misschien heb je de beslissing samen genomen met je partner of misschien ben…
Gesubsidieerde rechtsbijstand - Pro Deo advocaatGesubsidieerde rechtsbijstand - Pro Deo advocaatMensen die een advocaat nodig hebben maar deze niet kunnen betalen kunnen een beroep doen op de Wet op de Rechtsbijstand…

Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEen echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Nog vervelender is het wanneer alleen de man wil scheiden, of alleen de…
Werktijden jongerenWerktijden jongerenDe werktijden voor jongeren zijn onlangs gewijzigd. Zo mogen 15-jarigen voortaan tot 21.00 s avonds werken. De werktijd…
Bronnen en referenties
  • Advocatenorde.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 02-10-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.