Copyright foto's. Foto's gebruiken, mag dat?

Copyright foto's. Foto's gebruiken, mag dat? Als u een foto van een ander gebruiken wilt, bijvoorbeeld om op uw website te plaatsen, heeft u daar toestemming voor nodig van de fotograaf. Gaat het om een plaatje, dan heeft u ook toestemming nodig van de maker. Maar zelfs als u de foto zelf neemt, bent u er nog niet. Als u zelf foto's van mensen neemt, dan heeft u weer toestemming van die mensen nodig, want dan heeft u te maken met portretrecht. Hoe zit dat met copyright en welke foto's mag u wel gebruiken? Foto's gebruiken voor een website? Een website of een mailing zonder foto's is al snel saai. Foto's en plaatjes maken uw website, drukwerk of mailings interessanter en prettiger om te lezen. Bovendien voegt de foto iets toe aan de tekst of aan uw website. U heeft echter te maken met auteursrecht. U kunt niet zomaar foto's of plaatjes van het internet plukken en op uw website of in uw drukwerk plaatsen. De auteursrechthebbenden kunnen protesteren en u kunt dan een flinke boete krijgen. Omdat er veel behoefte aan fotomateriaal is, zijn er tegenwoordig stocksites waar u al voor een paar cent foto's kunt downloaden, die u gebruiken mag voor veel doeleinden. Het zijn foto's, gemaakt door zeer goede fotografen. U kunt daar dus foto's kopen die u wel gebruiken mag verkrijgen. U koopt het recht om een foto te gebruiken.

Copyright, wat is dat?

Copyright is eigenlijk niets anders dan de bescherming die de wet biedt aan makers van voorwerpen, zoals foto's, schilderijen, muziekstukken, songteksten, grafisch ontwerp, beeldhouwwerk, film, ideeën, enzovoorts. De maker wil niet dat iedereen zijn/haar werk zomaar vrijelijk gebruiken kan en dus kan deze zich beroepen op het copyright.

Foto's gebruiken op Internet

Op Internet staat veel te lezen, maar teksten worden als snel vermoeiend en dus zijn plaatjes en foto's een welkome afwisseling. Mensen willen nogal eens willekeurig plaatjes en foto's weghalen van andere websites, en deze gebruiken op hun eigen website, mailings of zelfs in drukwerk. Dat is echter allemaal niet toegestaan als u geen nadrukkelijke toestemming van de auteur/maker heeft, en kan voor vervelende problemen zorgen, tot boetes en een veroordeling aan toe. Op foto's en plaatjes rust auteursrecht. Op foto's waar mensen op staan die duidelijk te herkennen zijn, rust ook nog eens portretrecht. Dankzij het bestaan van stocksites, kunt u foto's downloaden waarvoor u tegen betaling van vaak een klein bedrag, het recht koopt om de foto's te gebruiken, bijvoorbeeld voor op uw website of in drukwerk. Ook het portretrecht is dan direct geregeld. Aan het gebruik van stockfoto's zitten ook wel bepaalde regels, u mag ze bijvoorbeeld niet zomaar commercieel gebruiken. U mag bijvoorbeeld niet een mooie foto uitkiezen voor op een T-shirt dat u ontelbare keren laat afdrukken. U mag de foto's bijvoorbeeld wel gebruiken op uw website of in artikelen, enzovoorts. Welke rechten u koopt is afhankelijk van de licentie die wordt afgegeven bij aankoop. Hoe meer rechten u nodig heeft hoe duurder de foto meestal wordt.

Foto's nemen van een kunstwerk

Als u een foto neemt, direct van een kunstwerk, bijvoorbeeld van een schilderij van een kunstenaar, dan mag u die foto niet zomaar op uw website zetten of op een andere manier verspreiden. U mag de foto ook niet gebruiken voor het maken van ansichtkaarten of posters of zoiets dergelijks. De foto is dan namelijk wel door u gemaakt, maar het kunstwerk niet. U mag wel foto's nemen van kunstwerken die op een openbare plaats tentoongesteld worden. Als u een foto maakt in een ruimte waar toevallig ook een kunstwerk aan de muur hangt, is dat dus geen probleem. Het werk dat op de foto staat kan wel beschermd worden door auteursrecht en daarom mag u de foto niet altijd zomaar verspreiden.

Copyleft

Heel soms komt het voor dat een maker afstand heeft gedaan van het copyright. Hij/zij kan het materiaal dan copyleft aanbieden. Dat wil zeggen dat iedereen het mag publiceren, maar niet mag veranderen. Iets is alleen vrij van copyright als de maker nadrukkelijk afstand van het copyright gedaan heeft. Ook dan zijn er vaak nog voorwaarden.

Foto's van beveiligingscamera

Foto's die genomen worden door beveiligingscamera's zijn niet beschermd.

Portretrecht

Als een gezicht duidelijk op een foto zichtbaar is, mag u de foto niet zonder toestemming van de persoon op de foto, verspreiden. U mag de foto dus ook niet rondsturen via sociale media zoals Twitter of Hyves of dergelijke, en u mag de foto ook niet afdrukken of verkopen, enzovoorts. Bij een portret dat in opdracht gemaakt werd, moet u altijd toestemming krijgen om het te mogen gebruiken. Een portret dat niet in opdracht gemaakt werd van een persoon of van personen (bijvoorbeeld de gezichten van mensen die u op de markt gefotografeerd heeft omdat zij daar toevallig liepen) is niet beschermd. Er zijn echter ook uitzonderingen hierop, namelijk foto's op een nudistencamping bijvoorbeeld, mag u niet zomaar publiceren, omdat u dan de privacy van mensen kunt schenden. U doet er dus verstandig aan altijd navraag te doen voordat u foto's publiceren wilt.

Het verlopen van auteursrecht

70 jaar na de dood van de fotograaf is een foto niet langer auteursrechtelijk beschermd. Dan pas mag het dus gebruikt worden zonder dat u toestemming hoeft te vragen. Zijn foto's echter bewerkt door een ander, en is er iets aan toegevoegd dat bijvoorbeeld duidelijk creatieve waarde heeft, dan mag u die bewerkte foto's niet altijd weer zomaar gebruiken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ken het portretrecht voordat je publiceertKen het portretrecht voordat je publiceertWie een portret wil vermenigvuldigen of publiceren, komt automatisch in aanraking met het portretrecht in ons land. Maar…
Afbeeldingen zonder auteursrecht vinden via PixabayAfbeeldingen zonder auteursrecht vinden via PixabayAfbeeldingen of foto's zonder auteursrecht of copyright kun je altijd en overal gebruiken op je eigen website of een and…
Mag ik foto’s van internet halen?Op het internet staan miljoenen foto’s die u eenvoudig over kunt nemen en zelf op het internet kunt plaatsen. Tenzij bij…
Hoe zit het met muziekrechten?Hoe zit het met muziekrechten?Een cd is een productie van een artiest of band waarop hij, zij of hun, hun gemaakte nummers aan het grote publiek laten…

Wat doet een deurwaarder?In een incassotraject wordt in eerste instantie geprobeerd om het achterstallige bedrag op een zo goedkoop mogelijke man…
Notariskosten: Notaristarieven (+ uurtarief notaris)Notariskosten: Notaristarieven (+ uurtarief notaris)Je kunt behoorlijk schrikken als je de nota van de notaris onder je neus krijgt. De notariskosten blijken vaak hoger uit…
Bronnen en referenties
  • Iusmentis.com/auteursrecht/
  • Wikipedia
Reacties

Bas, 18-02-2020
En foto's waar ik zelf (ook) op sta? Reactie infoteur, 26-02-2020
Nee. Alleen jouw portretrecht geldt dan voor alleen jouw portret. Anderen hebben hun eigen portretrecht, en de fotograaf heeft het copyright over de foto.

Wim, 29-12-2017
Hallo, ik heb een vraag,
Er is een foto gemaakt van mij waar ik heel duidelijk opsta en ik op dat moment een filmpje aan het maken ben en een frame van dit filmpje is op die foto ook te zien, daardoor is het een foto geworden.Dus je krijgt eigenlijk een foto in een foto. Van wie is die kleine foto. Ik heb degene die deze foto gemaakt heeft toestemming gegeven om deze te plaatsen op een besloten Facebookpagina, waarbij duidelijk is afgesproken dat foto's/filmpjes van deze besloten Facebookpagina niet verder gebruikt mogen worden. Nu is door een derde gebruik gemaakt van deze foto voor een eigen Facebookpagina. Naast portretrecht kan ik dan ook gebruik maken van de copyrights van het kleine beeldje dat op deze foto te zien is? Reactie infoteur, 29-12-2017
Hi Facebook is een slechte plaats om foto's te plaatsen omdat Facebook zelf sowieso al het recht claimt foto's onbeperkt te mogen gebruiken die op Facebook geplaatst worden. Maar ook als het in een besloten groep geplaatst wordt, kan iedereen het weer doorsturen of zelf gebruiken. Het beste kun je de persoon die de foto gemaakt heeft vragen of hij/zij de persoon die de foto onrechtmatig gebruikt, aan wil schrijven en vragen om de foto weg te halen. Zet erbij dat zowel hij/zij als jij er geen toestemming voor geeft om de foto te gebruiken. Meestal is dat voldoende. Als het niet lukt en je zit er mee, dan kan je contact opnemen met een jurist.

Hilde van den Eynde, 23-07-2017
Beste,

Er zijn vroeger foto's genomen van mij, mijn zoon, mijn paard, ook filmpjes gemaakt.
Nu is de relatie met die persoon verbroken wegens leugens enz.
Toch vind ik op nieuwe websites (die nog niet bestonden wanneer de foto's zijn genomen) van haar die foto's en filmpjes terug.
Wat kun ik doen als ik niet wil dat die daar op staan. Van sommige denk ik dat zelfs zij de fotograaf/maker niet is, zowel foto als film.

Alvast bedankt,
Vriendelijke groeten,
Hilde Van den Eynde Reactie infoteur, 24-07-2017
Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, informeer dan daar wat zij u adviseren te doen. Lees ook eens hier:

https://www.tribal.nl/blogs/de-wetgeving-voor-het-gebruik-van-fotos-op-het-web/

Cyrille, 24-05-2016
Hi. Mijn oude werkgever maakt reclame met foto's van mijn werk, waar ik tevens ook opsta. (Ik ben herenkapper). Mijn armen zijn volledig getatoeëerd, waardoor ik altijd herkenbaar ben ook al staat mijn gezicht niet op de foto. Hij doet dit op facebook en op zijn website. Ik wil dit niet gezien ik mijn eigen zaak ga openen en hij onjuist reclame maakt want ik werk er niet meer. Mag hij dit doen? Reactie infoteur, 24-05-2016
HI, het is afhankelijk van verschillende factoren, die samenhangen met hoe groot jouw belang is en hoe groot het belang van de werkgever is.

Kijk eens bij:

http://www.photonmagazine.eu/portretrecht-op-de-werkvloer

Misschien kom je daar verder mee.

Phil, 07-04-2016
Ik heb foto's uit WOII gehad van Veteranen, als ik deze gebruik, mag ik dan mijn naam erbij zetten als deze veteraan niet meer leeft waarvan ik de foto's heb gekregen? Reactie infoteur, 07-04-2016
Hoe bedoel je, je naam erbij zetten? Alsof jij de persoon op de foto bent, of alsof jij de foto genomen hebt?

Sam Firlefyn, 20-02-2016
Beste,

Ik maak architecten tekenen 3d fotorealistisch beelden ik heb zonet een project afgesloten met een immo kantoor.
Bij dit project moest ik een appartementsblok fotorealistisch maken, voorgevel en achtergevel.
Dit project is goed afgerond en de beelden staan op hun website, maar nu hebben ze nog 3 varia beelden van mijn website ook gebruikt zonder toestemming te vragen?
Deze drie beelden heb ik ook zelf gemaakt, wat kan ik hier tegen doen?
Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?

Sam Reactie infoteur, 21-02-2016
Hi, het is sowieso aan te raden om bij de beelden op uw website te zetten dat ze niet gebruikt of overgenomen mogen worden zonder uw toestemming als een reminder van uw copyright.

Verder kunt u het bedrijf gewoon netjes aanschrijven en hen duidelijk maken dat er 3 beelden van u op hun website staan die gebruikt zijn zonder uw toestemming.

Benny, 12-02-2016
Als iemand anders een foto van mij heeft gemaakt, met mij er duidelijk op (en weinig of niets anders), zonder dat de foto kunstzinnig is of iets dergelijks, dus gewoon een normale foto, is deze dan auteursrechtelijk beschermd? M.a.w. mag de maker mij verbieden van deze foto te gebruiken en te verspreiden? Reactie infoteur, 12-02-2016
Hi, ja dat mag hij/zij. Jij hebt echter wel het portretrecht, maar hij/zij heeft de foto gemaakt dus hij/zij heeft het copyright. (Tenzij met jou anders is overeengekomen)

Maar hij/zij mag de foto ook niet zomaar overal vertonen of voor gebruiken, want jij hebt het portretrecht. Jullie hebben dus allebei rechten en plichten.

Annemiek, 18-12-2015
Goedemorgen,

Ik heb een hobby en dat is taarten maken. Nu heb ik voor de verjaardag van mijn zoon een hele leuke taart gemaakt. En uiteraard ben ik daar trots op en heb die op mijn Facebook gezet. Nu is het zo dat mijn foto door iemand nu op haar website is gezet onder het kopje our artwork. Nu is dit een Amerikaanse website. Maar ik baal er van en heb nu al twee keer gevraagd of ze mijn foto wil verwijderen maar ik krijg geen antwoord en hij staat er nog steeds op. ik vind dit echt niet leuk maar wat kan ik nu nog doen? Reactie infoteur, 18-12-2015
Hi, je kunt een jurist inschakelen om je recht te halen.

Lastig dit.

Kijk ook eens hier:

http://www.copyright.gov/help/faq/

Sara, 17-12-2015
Hallo,

Ik heb de volgende vraag:

Er is door onze wooncorporatie een foto in mijn huis gemaakt, zonder mijn toestemming.

Om het nog erger te maken kwam ik hier achter nadat ik en mijn buurtgenoten een informatieavond hadden ivm een renovatie in onze huizen waarbij we een folder kregen met informatie waarop de foto die in mijn huis is genomen gebruikt is.

Om het een tikkeltje erger te maken betreft het een foto waar ik mij erg voor schaam. Het betreft namelijk een foto waarbij het huis net in puin verkeerde.

Ik stond zelf niet op de foto, maar het was heel duidelijk dat de foto in mijn huis is genomen. Niet alleen voor mij duidelijk maar ook voor mijn buurtgenoten. Bij het zien van de foto begonnen zij namelijk te lachen en mijn kant op te kijken. En hier en daar heb ik daar ook nog eens opmerkingen oer gehad.

Ik kon door de grond zakken. Het was een puin in huis doordat ik was begonnen aan de voorbereidingen voorafgaand aan de renovatie. Ik vind het erg kwalijk dat zij zonder toestemming de foto hebben genomen in mijn woning! En daarna zelfs hebben gedrukt en verspreid.

Kan dit zomaar? Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 18-12-2015
U zou dit eens kunnen informeren bij een jurist. Misschien hier:

https://www.juridischloket.nl/wonen/huurwoning

Yvonne, 26-05-2015
Hallo,
Ik heb een vraag over gebruik van interieurfoto's van ons vakantiehuis. Wij verhuren een vakantiehuis op een vakantieresort. Het wordt door ons verhuurd en door de beheerder en er is een mogelijkheid dat andere huiseigenaren ook verhuurders aanbrengen in andere woningen op het resort.

Nu hebben wij een specifiek interieur (eigen unieke inrichting) waarvan de beheerder enkele foto's heeft genomen en deze heeft geplaatst op de eigen website. Hier hebben wij geen probleem mee omdat wij met hen een huurovereenkomst hebben.

Wat ons niet lekker zit is dat er een huiseigenaar ONZE interieurfoto's op zijn website heeft geplaatst en nu doet voorkomen of dit hun interieurfoto's zijn. We hebben hem aangeschreven en verzocht de foto's te verwijderen, maar geen reactie. Mag dit zomaar? Kunnen we hier iets tegen doen?

m.vr.gr.
Yvonne Reactie infoteur, 26-05-2015
Als ik het goed begrijp betreft het jullie interieur, maar de foto's van dat interieur zijn door een ander genomen. Als dit klopt dan kan je geen auteursrecht claimen over de foto's, aangezien alleen de maker van de foto's auteursrecht (copyright) op de foto's heeft. De maker van de foto kan natuurlijk wel bezwaar maken tegen gebruik van de foto's door die derde persoon.

Ik denk dat het je vooral dwarszit dat een andere verhuurder nu klanten/huurders binnen kan halen door te doen alsof hij/zij dat interieur ook in zijn woning/appartement aanbiedt. Daarmee worden potentiële huurders natuurlijk wel misleid, maar dit is (denk ik) lastig aan te vechten omdat een ander de foto's heeft genomen. Het lijkt me wel terecht als je de maker van de foto's verzoekt om een email of briefje te sturen aan de persoon die de foto's gestolen heeft. Je kunt de maker van de foto's uitleggen dat je niet wilt dat jullie interieur voor andere woningen wordt gebruikt, maar omdat hij de foto's heeft gemaakt je zijn hulp daarbij nodig hebt.

Soms is een vriendelijk telefoontje al genoeg om mensen te doen inzien dat ze verkeerd bezig zijn.

Gast, 07-01-2015
Hallo
ik heb een probleem. Ik heb een paar jaar geleden een website laten maken door iemand.
Via Google kon je deze site vinden als je op mijn naam zocht. Mijn portret was dan ook zichtbaar. Nu heb ik afgelopen week zelf een website gemaakt met een heel ander webadres. Dus heb ik de persoon, die destijds mijn website gemaakt heeft, om op mijn oude website een doorwijzing te maken naar mijn nieuwe website.
In plaats hiervan heeft hij de website leeggehaald en allemaal links geplaatst naar zijn eigen websites. Als ik nu dus Google op mijn naam, kom ik mijn foto tegen en dan naar een site met reclame naar zijn websites. Ik wil dus niet dat mijn naam en gezicht geassocieerd wordt aan zijn websites. Wat moet/kan ik doen? Mag ik hem wijzen op het schenden van auteursrechten van het gebruiken van mijn profielfoto (die ik zelf gemaakt heb). Reactie infoteur, 07-01-2015
Hi, wat zegt de eigenaar van die website ervan? Ik naam aan dat je het met hem besproken hebt en dat hij niet meewerkt?

Lees ook eens hier:

http://www.edwords.nl/kennisbank/handleidingen/informatie-verwijderen-uit-google/

A. de Jong, 25-11-2014
Op mijn vorige werk heeft de huisfotograaf van mij een foto gemaakt voor op de website van het bedrijf. Ik heb deze foto digitaal van deze fotograaf gekregen. Mag ik deze foto nu als mijn eigendom beschouwen en op mijn eigen website plaatsen? Reactie infoteur, 25-11-2014
Deze vraag kan je het beste aan de fotograaf stellen. Hij/zij bepaalt of je de foto vrij gebruiken mag. Andersom mag hij/zij de foto niet vrij gebruiken zonder toestemmen van de geportretteerden. Vaak doen beide partijen er niet al te moeilijk over, maar het is verstandig het eerst na te vragen.

Marcel, 10-09-2014
Hallo
Een bekende van mij heeft foto's van schilderijen van Vermeer gemaakt en tevens enkele van een site gehaald. Deze wil hij bij mij op canvas laten drukken. En dan verkopen in z'n winkel. Ik heb hem gevraagd of dit mocht, maar ik kreeg als reactie dat de kunstenaar langer dan 60 jaar overleden is dan mag dit.
Is dit zo? Ik heb veel op uw site gelezen, het was me niet helemaal duidelijk of het wel/niet mag vandaar mijn vraag.
Alvast bedankt voor uw reactie
Gr.
Marcel ter Halle Reactie infoteur, 10-09-2014
Er zit copyright op de foto's die van het schilderij genomen zijn, die mag je niet vrij gebruiken, tenzij ze copyright free zijn gemaakt. Mogelijk mag je zelf wel een foto van het schilderij maken en gebruiken, maar je zal dit bij het museum moeten informeren om problemen te voorkomen. Je kunt ook overleggen met een jurist die gespecialiseerd is in copyright.

A. Verweij, 04-09-2014
Ik heb een vraag, als je een foto van een oude auto commercieel op t-shirts wil laten drukken, mag dit dan zomaar? Gelden hier ook criteria voor betreffende de leeftijd van een object? Ik kan mij voorstellen dat de nieuwste modellen anders beschermd worden. Maar stel ik print een vw bus van 1970 op een t-shirt en verkoop deze mag dat dan zomaar? Er vanuit gaande dat ik bijvoorbeeld de foto zelf neem. Ik hoor graag van iemand. Reactie infoteur, 04-09-2014
De kans dat dit mag, is zeer klein. je verdient dan immers aan het ontwerp van een ander, plus aan het merk van een ander. Copyrights is meestal 70 jaar geldig, maar er kunnen ook nog uitzonderingen zijn op die regel, juist bij merknamen lijkt me. BTW, als het zo makkelijk zou zijn kon iedereen dit doen. Ik zou me goed laten informeren (bij het merk zelf) voordat je aan zoiets begint, om strafvervolging en boetes te voorkomen.

Clen, 16-05-2014
Ik maak al jaren foto's van huizen, woonhuizen en andere objecten op straat.
Als ik deze foto's op een willekeurige site plaats, kunnen dan de bouwer en of bewoner hier een verbod "niet plaatsen" op leggen? Als fotograaf heb ik de copyright van de foto's, en kunnen anderen die plaatsing dan verbieden? Reactie infoteur, 16-05-2014
Hi, als er geen mensen opstaan, en als je niet de naam en het adres van personen vermeld, zou het in principe geen probleem moeten zijn. Tenzij je moedwillig kwaad in de zin zou hebben, bijvoorbeeld door dingen te beweren over de personen die in dat huis wonen, of bijvoorbeeld door steeds weer hetzelfde het huis te fotograferen om mensen te ergeren, al dat soort dingen zouden strafbaar kunnen zijn.

Neem je echter gewoon foto's van huizen zonder dat de mensen die erin wonen te zien zijn, en ook het interieur niet, en je legt ook geen verband tussen inwonenden of adres bekendmaking met doel mensen te schaden, dan kan je in principe je foto's publiceren. Bij twijfel kan je het aan de inwoners vragen om toestemming, bijvoorbeeld als de foto mensen op welke manier dan ook zouden kunnen schaden, of wanneer er personen opstaan natuurlijk.

Bouwwerken op openbare plaatsen zoals bijvoorbeeld standbeelden of kunstobjecten, mogen in principe gepubliceerd worden, tenzij je de foto's commercieel zou gebruiken, dat mag dan waarschijnlijk weer niet.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.