Rechtenvrije foto’s kopen op het internet, waar?

Rechtenvrije foto’s kopen op het internet, waar? Foto's kopen. Mooie foto’s die u gebruiken mag voor uw website of bedrijf, plaatjes om in artikelen, publiekstijdschriften, kranten, folders of brochures te plaatsen … waar vindt u die? In verband met auteursrechten en portretrechten mag u niet zomaar foto’s van het internet plukken en die gebruiken. Daarom zijn er tegenwoordig foto’s die u tegen een klein bedrag, royalty-free mag gebruiken. Ook online en voor drukwerk. Waar kunt u foto's kopen? Foto's kopen voor op een website of voor drukwerk, waar vind u die? Goedkope, betaalbare rechtenvrije foto's die u gebruiken mag zijn ideaal. Stockfoto's zijn daar perfect voor. De kwaliteit van stockfoto's is erg goed en u kunt het gebruiksrecht voor een of meerdere foto's kopen, voor weinig geld. Professionele fotografen zijn duur, maar menige fotograaf verkoopt de rechten van zijn/haar werk tegenwoordig via stocksites. U mag immers ook nooit zomaar foto’s uit tijdschriften of van het internet gebruiken voor uw eigen drukwerk of voor uw eigen website. U moet toestemming hebben van de fotograaf. Vandaar dat een stocksite de oplossingen is voor ieder bedrijf of ieder persoon die mooie foto’s zoekt. Probeer het eens bij: BigStockPhoto.

Foto's kopen

De stockfoto’s die worden aangeboden zijn dus royalty-free en vaak al vanaf een euro te koop. Royalty-free wil niet zeggen dat de foto’s niets kosten of dat u ze voor alles gebruiken mag of dat u de auteursrechten koopt, maar u mag er wel heel veel mee doen. U betaalt eenmalig een bepaald bedrag en vervolgens mag u de foto onbeperkt gebruiken voor bepaalde doeleinden. De auteursrechten van de foto blijven in bezit van de fotograaf (tenzij anders overeengekomen). Het bedrag is in verhouding tot wat u voor een fotograaf in opdracht betaalt, zeer laag. De foto’s van stocksites worden gemaakt door fotografen, zowel professionele als semiprofessionele. De kwaliteit van de foto's is zeer goed. De foto’s mogen (afhankelijk van de licentie die u koopt) voor veel doeleinden gebruikt worden, zoals:
 • Advertenties.
 • Promotiemateriaal.
 • Tijdschriften.
 • Brochures.
 • Folders.
 • Catalogus.
 • Websites en webpagina’s.
 • Online publicaties.
 • Verpakkingen.
 • Nieuwsbrieven.
 • Boeken.
 • Boekomslagen.
 • Verder voor alles wat er wordt overeengekomen.

Commercieel gebruik

U mag de foto’s niet gebruiken om door te verkopen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan foto’s als handelsmerk te gebruiken in een logo of op T-shirts en dergelijke af te laten drukken en deze producten dan weer door te verkopen. In dat geval overtreedt u de auteurswet. De stockfoto wordt namelijk in de meeste gevallen niet uw eigendom. U mag de foto gebruiken en daar betaalt u een klein bedragje voor, maar de fotograaf blijft de eigenaar en auteursrechthebbende van de foto.

Goedkope foto’s of gratis foto’s?

Stockfoto’s of rechtenvrije foto’s zijn niet gratis maar wel goedkoop. Dat wil zeggen dat u voor een lage prijs veel foto’s kunt downloaden, die u vervolgens 'onbeperkt' (afhankelijk van de voorwaarden per aankoop) gebruiken mag. De tijden voor fotografen zijn daarom veranderd. Voordat een klant zich tot een fotograaf wendt nemen velen tegenwoordig eerst een kijkje op stocksites om te zien of daar misschien foto’s van hun gading tussen zitten. Dat kan namelijk honderden tot duizenden euro’s aan kosten voor een beroepsfotograaf schelen.

Auteursrechten foto’s

Fotografen behouden altijd de auteursrechten over hun foto’s, daarom mag u de foto’s wel gebruiken maar niet verkopen. Als u een foto op een stocksite ziet die u wel kopen wilt, bestaat (in bepaalde gevallen) de mogelijkheid om het daar over eens te worden. U moet daarvoor contact opnemen met de website waar de foto verkocht wordt. Soms worden foto’s namelijk exclusief aangeboden, waardoor de foto blijvend en eenmalig aan slechts een persoon of bedrijf verkocht kan worden. Foto’s worden over het algemeen aangeboden met een model release oftewel een vrijwaring van een model. Dit is van toepassing als er personen op een foto staan afgebeeld. De modellen of personen op de foto hebben dan toestemming gegeven aan de fotograaf om de foto op de site te zetten en om de foto vrij te geven voor publicatie aan derden. Als u een foto van een site koopt terwijl er geen portretrecht geregeld is, kan het model of de overige afgebeelde personen, protesteren als de foto ergens gepubliceerd wordt. Dit kan juridische gevolgen hebben. Om dit te voorkomen vragen stocksites altijd een model release van de fotograaf. Onder sommige omstandigheden is er geen vrijwaring van de afgebeelde personen nodig.
 • Als de foto nieuwswaarde heeft (vrijheid van meningsuiting).
 • Als de foto een mensenmassa in beeld brengt.
 • Als de personen op de foto niet aantoonbaar herkenbaar zijn.

Foto's met nieuwswaarde horen eigenlijk op stocksites niet echt thuis. Als de privacy van afgebeelde personen in het geding is, kunnen personen protesteren tegen publicatie. Soms staan er personen op een foto waarvan gezichten van personen onherkenbaar gemaakt zijn. Ook dergelijke foto’s mogen als stockfoto's (zonder model release) aangeboden worden omdat de privacy van de personen op de foto dan niet in het geding kan komen. De foto’s worden te koop aangeboden in verschillende formaten. Van zeer klein, geschikt voor websites, tot zeer groot, geschikt voor tijdschriften of posters. U vindt vaak voor weinig geld zeer mooie foto's in de databases.

Wat kosten royalty-free foto’s van stocksites?

Foto’s kopen gebeurt over het algemeen door middel van credits. Tien credits zouden bijvoorbeeld tien dollar (dit is slechts een voorbeeld) kunnen kosten, en met die tien dollar kunt u dan 10 rechtenvrije foto’s van 1 credit per stuk kopen. Sommige foto’s kosten meer credits, sommige kosten minder. De prijzen verschillen niet erg veel van elkaar per site. De prijs van de foto wordt mede bepaald door de afmeting en het doel waarvoor u de foto's gebruiken wilt. Kleine afmetingen voor op een website zijn natuurlijk goedkoper dan grote prints die voor bijvoorbeeld posters gebruikt worden. Een deel van het bedrag van de verkochte foto's gaat naar de fotograaf, een deel naar de stocksite. Foto’s die royalty-free zijn mag u dus pas gebruiken nadat u het recht om ze te gebruiken, gekocht heeft. U mag ze daarna wel zo vaak gebruiken als u wilt, tenzij anders overeengekomen. Voor commercieel gebruik gelden regels die per foto kunnen verschillen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wetboek en wetgeving downloadenWetboek en wetgeving downloadenDownloaden en de wet: wat mag wel en wat mag niet? We downloaden dagelijks heel wat af in Nederland. Muziek, films, game…
Geld verdienen met stockfoto'sGeld verdienen met stockfoto'sEr kan veel geld worden verdiend met de verkoop van stockfoto's. Tegelijkertijd moet er hard voor gewerkt worden en moet…

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: voor - en nadelenMaatschappelijk verantwoord ondernemen is tegenwoordig een populair onderwerp. Het wordt ook wel duurzame ontwikkeling g…
Vergadertactieken en trucs om het hoogste doel te bereikenVergadertactieken en trucs om het hoogste doel te bereikenWelke vergadertactieken en trucs zijn er om het hoogste doel te bereiken? Er zijn allerlei manieren waarop je de uitkoms…
Bronnen en referenties
 • Bigstockfoto
 • Istock
 • Beeldrecht
 • Nationale beeldbank
Reactie

Liz, 21-05-2014
Graag zou ik mijn eigen top- en tshirtcollectie starten met foto's van bekende artiesten,
met de bedoeling deze in mijn eigen webshop te verkopen. In dit artikel staat dat het
niet mogelijk is, maar er zijn toch nog merken die dit doen? Reactie infoteur, 22-05-2014
Ja, maar die betalen er heel veel geld voor door rechten te kopen voor een bepaalde periode. Het beste kan je eens informeren bij een juridisch loket. Vraag dan naar iemand die verstand heeft van auteursrecht en beeldrecht. Je kunt je ook richten met je vragen tot stichting beeldrecht. Neem in elk geval niet het risico dat je door oneerlijk gebruik van portretten (portretrecht van de persoon op de foto) en beelden (auteursrecht van de persoon die het beeld gemaakt heeft, bijvoorbeeld een fotograaf) aangeklaagd wordt. Je kunt dan zeer hoge boetes krijgen opgelegd. Doe dus vooraf je huiswerk goed, en succes met je onderneming.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 13-06-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.