Je eigen foto’s verkopen via stocksites, hoe?

Je eigen foto’s verkopen via stocksites, hoe? Fotograaf worden en je eigen foto's verkopen. Stocksites zijn websites waar fotografen (professioneel of amateur) hun foto’s kunnen verkopen en waar klanten foto’s kunnen kopen. Er zijn stocksites waar voornamelijk commerciële foto’s gezocht worden en stocksites waar men op zoek is naar kiekjes uit het dagelijks leven. Welke stocksite betaalt het beste en hoe verkoop je je foto’s? Stockfoto's verkopen via Istockphoto.com, shutterstock of Dreamstime, hoe doe je dat? Dreamstime is bijvoorbeeld een goede stocksite voor het verkopen van je eigen foto's. Van de verkoopprijs gaat 50% naar de fotograaf. Stockfoto’s kunnen door de klant gebruikt worden als zij de foto’s betaald en gedownload hebben. De foto's zijn rechtenvrij. Stockfoto’s mogen rechtenvrij gebruikt worden voor advertenties op internet of in tijdschriften, in artikelen die nieuws bevatten, in brochures, op verpakkingsmateriaal, enzovoorts. De foto's mogen niet gebruikt worden om geld mee te verdienen in de zin van 'doorverkopen' bijvoorbeeld. Fotograferen kun je leren en als je mooie foto's kunt maken, kun je geld verdienen met fotograferen. Goede foto's kunnen duizenden keren verkocht worden, en daarom zijn er ook fotografen die alleen nog maar fotograferen voor stocksites. Ze verdienen zo een goed inkomen.

Foto's verkopen

 • De prijs per verkochte foto lijkt laag, maar toch kun je een heel aardig inkomen opbouwen met je eigen foto’s, aangezien sommige foto’s honderden keren of meer gedownload worden. Je foto’s blijven online staan en kunnen wereldwijd door klanten gekocht (gedownload) worden. Als je de foto’s niet verwijderd, kan slechts een populaire foto dus honderden euro’s op meer opleveren. Als je veel foto's maakt kun je veel uploaden en veel verdienen.
 • Stocksites hanteren bepaalde toelatingseisen voor je foto’s, zorg dus voor kwalitatief goede foto’s (waarover verderop in dit artikel meer).
 • Kies een stocksite waar je onbeperkt mag uploaden, zoals bij Bigstockphoto, waar je 100 foto’s per dag mag uploaden als je dat wilt.
 • Als je regelmatig foto’s blijft uploaden, zul je meer verdienen. Niet alleen omdat je meer foto’s aanbiedt, maar ook omdat kopers van nieuwe foto’s vaak doorklikken naar meer werk van dezelfde fotograaf, waardoor je kans op verkoop toeneemt.
 • Foto's die gebruikt kunnen worden voor veel doeleinden, bijvoorbeeld foto's met een zakelijk karakter, zullen beter verkopen dan foto's van bloemen. Daarom zullen foto's met een behoorlijke verkoopwaarde ook sneller geaccepteerd worden

Fotograaf, hoe verkoop je je foto’s?

Als je een fotograaf bent of een fotograaf wilt worden, en je wilt foto’s verkopen via stocksites, moet je rekening houden met bepaalde zaken. Lang niet alle foto’s worden voor verkoop geaccepteerd omdat een bepaalde kwaliteit verwacht wordt. Foto’s die niet mooi of niet scherp zijn, worden sowieso geweigerd. Foto’s die geen verkoopwaarde hebben, zullen ook geweigerd worden. Kiekjes van de hond of kat zullen sneller geweigerd worden dan een foto van een belangrijke gebeurtenis. Foto's die geschikt zijn voor meer doeleinden, zullen eerder geaccepteerd worden dan foto's die alleen voor jezelf interessant zijn.

Waar moet een stockfoto aan voldoen?

In principe zijn alle onderwerpen welkom als de kwaliteit van de foto goed is, maar foto’s worden afgewezen als de foto’s onscherp zijn, ruis bevatten, geen goede compositie hebben, te ver verkleind of vergroot zijn, verkeerd bewerkt met fotoprogramma’s, enzovoorts. Let om te beginnen op de volgende zaken:
 • Zorg dat je onderwerp geen merknamen bevat. Reclame maken mag niet zomaar via stocksites.
 • Als je willekeurige mensen fotografeert die geen model zijn, bijvoorbeeld op straat of op een strand, hou er dan rekening mee dat je niet zomaar foto’s van mensen mag publiceren. Als mensen herkenbaar zijn, kunnen ze daar tegen in protest komen (portretrecht). Mogelijk worden die foto’s wel goedgekeurd voor redactioneel gebruik.
 • Zorg voor scherpe foto’s. Hoe beter de camera hoe scherper de foto
 • Bekijk de foto’s op 100% formaat en controleer op scherpte, ruis en details. De foto's worden ook door de redactie van de websites op 100% bekeken. Korrelig en/of onscherp beeld is niet goed. Een camera met voldoende megapixels maakt scherpere foto’s. Vanaf 10 MP zijn foto’s vaak scherp genoeg.
 • Wees zuinig met fotobewerking zoals kleuren aanpassen, verkleinen of vergroten, scherper maken en contrast toevoegen. Het is snel te veel van het ‘goede’ en dan wordt de foto geweigerd. Ook hier geldt: stel de foto in op 100% (niet groter) zodat je hem in groot formaat bekijken kunt, dan zie je pas hoe scherp de foto werkelijk is en of de foto aan de verwachtingen voldoet.
 • Gebruik een fotobewerkingsprogramma om kleine slordigheidjes te herstellen. Bijvoorbeeld stofjes of stipjes die je kunt weghalen.
 • Een foto valt of staat met een goede belichting. Een te lichte foto is te vlak, een te donkere foto is te levenloos. Fotografeer liever niet midden op de dag bij volle zon. Het licht is dan te vlak.
 • Bewaar altijd het origineel van je foto als je een foto (op welke manier dan ook) met een foto bewerkingsprogramma bewerkt. Als de foto wordt afgewezen wegens verkeerde bewerking, kun je het opnieuw proberen.
 • Als je fotomodellen gebruikt, heb je voor vrijwel elke stocksite een model release nodig, dat wil zeggen: een kant-en-klaar formulier wat je van de site kunt downloaden waarmee het model aan jou als fotograaf toestemming geeft om de foto te verkopen en te publiceren. Bij minderjarigen moet een ouder of voogd het model release ondertekenen. Eenmalig een model release uploaden voor een en hetzelfde model, is voldoende voor alle foto’s waar het model voortaan opstaat.
 • Lees de tips voor het maken van stokfoto’s door op de site, voordat je foto’s upload

Hoeveel verdien je met stocksites?

Er zijn fotografen die ervan kunnen leven en zelfs duizenden euro’s per maand verdienen en er zijn veel mensen die er alleen iets mee bijverdienen. De best betalende stockfotosite betaalt tussen de 84 cent tot 14,95 per download. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die je reeds verkocht hebt. Na verkoop van je eerste 4 downloads, ga je naar level 2, en dan verdien je meer per foto download. Enzovoorts. Ook de afmeting van de foto die door de koper gekozen wordt, maakt een verschil in de prijs die je ontvangt. Stocksites zijn erg populair en het aanbod van foto’s is groot. Als je uniek bent in je onderwerp keus, zal je meer kans maken om er goed mee te verdienen. Hoe meer foto’s je upload, hoe meer je verdient. Je verdient elke keer dat een foto gedownload wordt opnieuw aan dezelfde foto’s. Als je je foto’s gewoon online laat staan, gaat dit je leven lang door. Foto’s maken is enorm leuk, en over het algemeen staan ze maar op je harde schijf en leveren ze je geen geld op.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met foto's makenGeld verdienen met foto's makenVeel hobbyfotografen vragen zich af hoe je geld kunt verdienen met het maken van foto's. Er zijn verschillende manieren…
Geld verdienen met fotograferenGeld verdienen met fotograferenWil je graag een zakcentje bijverdienen en houd je van fotograferen? Dan is stockfotografie echt iets voor jou! Tegenwoo…
5 tips om geld te verdienen met internet5 tips om geld te verdienen met internetHoe fijn zou het zijn als je met internet geld kunt verdienen. Dat klinkt toch haast te mooi om waar te zijn? Nee, er zi…
Geld verdienen met foto’sGeld verdienen met foto’sGeld verdienen met foto’s is zeker mogelijk. Je moet dan wel weten waar je mee bezig bent. Er zijn verschillende maniere…

Rechtenvrije foto’s kopen op het internet, waar?Rechtenvrije foto’s kopen op het internet, waar?Foto's kopen. Mooie foto’s die u gebruiken mag voor uw website of bedrijf, plaatjes om in artikelen, publiekstijdschrift…
Vergadertactieken en trucs om het hoogste doel te bereikenVergadertactieken en trucs om het hoogste doel te bereikenWelke vergadertactieken en trucs zijn er om het hoogste doel te bereiken? Er zijn allerlei manieren waarop je de uitkoms…
Bronnen en referenties
 • Dreamstime.com
 • Istock
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.