Baas weigert loon door te betalen ziekte: deskundigenoordeel

Stel je bent ziek en hebt je ziek gemeld. Maar je werkgever vindt helemaal niet dat je ziek bent en weigert om je loon door te betalen. Hij geeft aan dat je gewoon weer moet verschijnen, anders krijg je geen geld. Wat te doen als je baas je loon niet door wil betalen bij ziekte?

Werkgever zegt dat werknemer niet ziek is

Als je je als werknemer ziek hebt gemeld, moet je baas je in principe je loon doorbetalen. Maar soms vindt een baas dat je helemaal niet ziek bent en weigert hij het loon uit te betalen. Dat bestaat dus wel degelijk. In dat geval kan de werknemer het oordeel van een arts van het UWV vragen. Dit wordt een deskundigenoordeel genoemd.

Baas wil niet betalen bij ziekte

Met zon deskundigenoordeel kan de werknemer naar de kantonrechter stappen en hem het probleem voorleggen. Dit kan echter alleen maar als er al een deskundigenoordeel is aangevraagd bij het UWV. Met dat papiertje kan het loon dus alsnog gevorderd worden. Dit wil overigens niet zeggen dat dit alleen lukt als het deskundigenoordeel aangeeft dat de desbetreffende werknemer wel degelijk ziek is. Geeft de arts van het UWV aan dat de werknemer in zijn ogen ook niet ziek is, dan kan toch nog gevraagd worden aan de kantonrechter om doorbetaling te vorderen.

Deskundigenoordeel UWV zegt dat de werknemer wel arbeidsgeschikt is

Als in het deskundigenoordeel staat dat de werknemer arbeidsgeschikt is, kan de werknemer dus toch nog naar de kantonrechter stappen om het niet gekregen loon te vorderen. Of dat lukt, hangt vooral af van de mening van de eigen arts of een specialist. Als zij of één van hen aangeeft dat de werknemer zijn werk niet meer kan doen door ziekte, kan de kantonrechter toch oordelen dat de werknemer recht heeft op het loon dat hij van zijn baas niet krijg door de ziekte.

Griffierechten zelf betalen bij verzoek kantonrechter om loon bij ziekte

Als een werknemer wiens baas het loon niet doorbetaalt bij ziekte dit voor de kantonrechter laat voorkomen, moet hij wel griffierecht betalen. Hij kan alleen dan in de proceskosten van de werkgever worden veroordeeld indien hij kennelijk onredelijk gebruik heeft gemaakt van zijn procesrecht.

Werkgever vraagt een oordeel van het UWV over het ziek zijn van de werknemer

Overigens kan ook een werkgever het UWV vragen om een deskundigenoordeel als de baas van mening is dat de desbetreffende persoon niet ziek is.

Second opinion bij ziekte als de baas niet wil doorbetalen

Ook kunnen werkgever en werknemer een second opinion vragen aan het UWV als één van de partijen vindt dat de ander zich niet voldoende inzet om een reintegratieproces te vervolmaken. Aan het UWV kan ook gevraagd worden te beoordelen of er passend werk in het bedrijf is.

Kosten van een deskundigenoordeel

De kosten van een deskundigenoordeel van een arts van het UWV komen gedeeltelijk voor rekening van degene die dit oordeel aanvraagt. Dit betekent dat er 50 euro betaald moet worden.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorbetaling van loon bij ziekteDoorbetaling van loon bij ziekteWanneer iemand niet in staat is om volledig te kunnen werken door ziekte, is het mogelijk om doorbetaald te worden. In d…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…

Wanneer kan de koper u aanspreken op verborgen gebreken?Wanneer kan de koper u aanspreken op verborgen gebreken?Een zeer lastige kwestie bij overdracht van onroerend goed, zijn de verborgen gebreken. Aan de ene kant heeft de koper e…
Ontslagbrief schrijven: inhoudOntslagbrief schrijven: inhoudAls je ontslag neemt, maak je dit formeel kenbaar door het schrijven van een ontslagbrief. De inhoud van de ontslagbrief…
Bronnen en referenties
  • UWV
  • Sociaal Raadslieden
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.