Doorbetaling van loon bij ziekte
Wanneer iemand niet in staat is om volledig te kunnen werken door ziekte, is het mogelijk om doorbetaald te worden. In de periode dat iemand ziek is wordt feitelijk dus toch geld ontvangen. Zonder inkomsten zou je wellicht in de problemen kunnen komen, omdat de maandelijkse vaste lasten ook niet stoppen. Dit artikel informeert over de mogelijkheden van doorbetaling van loon (salaris) tijdens ziekte en geeft antwoord op mogelijke vragen.
Krijg je doorbetaalt als je ziek bent?
Als je te ziek bent om te werken, kun je gewoon doorbetaald krijgen. De werkgever betaald maximaal twee jaren het loon door, maar de werkgever is niet verplicht om het volledige loon door te betalen. De werkgever moet ervoor zorgen dat je in ieder geval 70% van het loon ontvangt, wat natuurlijk minimaal net zoveel moet zijn als het minimum loon. Na twee jaren wordt gekeken of je recht hebt op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WIA.
Overigens is de genoemde 70% wel gebonden aan een maximaal dagloon. Vanaf 1 januari 2009 is dit € 183,15 bruto. Dit geldt ook voor het tweede jaar. Het tweede jaar hoeft de werkgever echter het loon niet verder aan te vullen tot het minimum loon. Deze verplichting voor de werkgever vervalt dan dus.
Ziektewet?
Als je ziekt wordt terwijl je geen werkgever hebt, kun je zogenaamd "ziekengeld" ontvangen. De Ziektewet kan hierin dan voorzien. Om ziekengeld te kunnen ontvangen, dient een aanvraag bij het UWV gedaan te worden. Het UWV is dan ook verder verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en reïntegratie.
Wanneer is een Ziektewet-uitkering mogelijk:
- bij ziekte als gevolg van zwangerschap of bevalling
- als de werknemer een functionele beperking heeft of arbeidsgehandicapt is en ziek wordt
- als de werknemer die ziek wordt ouder is dan 55 jaar en direct voordat hij in dienst kwam tenminste 52 weken onafgebroken WW-uitkering heeft ontvangen
- ziekte bij uitzendkrachten
- ziekte bij sommige oproep- en invalkrachten
- ziekte bij bijzonder dienstverband
- ziekte door orgaandonatie
Wachtdagen
In basis zou iedereen vanaf de eerste dag ziekte recht hebben op doorbetaling van het loon. Echter zijn er werkgevers die gebruik maken van wachtdagen. Dit wil zeggen dat de eerste twee ziektedagen geen loon door de werkgever wordt betaald. Wettelijk is dit toegestaan, maar er moeten dan wel schriftelijke afspraken zijn gemaakt. Bijvoorbeeld in een arbeidsovereenkomst of CAO.
Wanneer je opnieuw ziek wordt (binnen vier weken na de laatste ziekmelding) krijgt men de tweede keer vanaf de eerste ziektedag doorbetaald.
Wat kun je doen als je het niet eens bent met de werkgever?
Het kan voorkomen dat je het niet helemaal eens bent met je werkgever. Er bestaat dan vaak een soort geschillenregeling. Ook kun je altijd een beroep doen op het UWV. Die kunnen een deskundigenoordeel geven. Degene die dit onderzoek aanvraagt moet ook de kosten betalen. Wanneer je het niet eens bent met het oordeel van de deskundige, kun je naar de rechter toe gaan.
Wat is de WIA?
Als je door ziekte niet of niet helemaal volledig kan werken, kun je een WIA uitkering aanvragen. WIA staat voor Werk en Inkomensvoorziening naar Arbeidsvermogen. Deze uitkering kan worden aangevraagd wanneer iemand bijna twee jaar lang te kampen heeft met ziekte. Bij uitkering kan men 65% van het oude loon ontvangen. Bij de WIA geldt dat je zoveel als mogelijk werkt.