Ontslagbrief schrijven: inhoud
Als je ontslag neemt, maak je dit formeel kenbaar door het schrijven van een ontslagbrief. De inhoud van de ontslagbrief moet aan een aantal eisen voldoen. Wat is de inhoud van een ontslagbrief? En hoe zit het met de opzegtermijn? Tips voor het schrijven van een ontslagbrief.
Mondeling ontslag indienen
Het is uiteraard de normale gang van zaken om eerst mondeling het ontslag in te dienen. De werkgever kan dan een sollicitatieprocedure starten om een geschikte kandidaat te vinden. Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen en wat de reactie van de werkgever zal zijn. Je bent niet verplicht om je ontslag te motiveren, maar de werkgever zal er waarschijnlijk wel naar vragen.
Ontslagbrief schrijven
Met een ontslagbrief beëindig je formeel de arbeidsovereenkomst tussen jou en de werkgever. Een ontslagbrief moet aan een aantal voorwaarden voldoen met betrekking tot de inhoud. Het is belangrijk dat de inhoud voldoet aan de eisen, omdat de ontslagbrief anders nietig kan worden verklaard, met als gevolg dat de arbeidsovereenkomst doorloopt.
Ontslagbrief schrijven: inhoud
Bij het schrijven van een ontslagbrief kun je volstaan met een korte, zakelijke brief. Toch is het prettiger om er een persoonlijk tintje aan toe te voegen, door bijvoorbeeld te bedanken voor de fijne tijd die je hebt gehad bij het bedrijf. De inhoud van een ontslagbrief moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen.
De volgende gegevens zijn vereist in de ontslagbrief:
- De volledige adresgegevens van het bedrijf waarmee je de arbeidsrelatie bent aangegaan.
- Het feit dat je de arbeidsovereenkomst opzegt
- Je vertrekdatum
- Je eigen naam (met alle voorletters) en adresgegevens
- Ondertekenen met naam, plaats en handtekening
Het is sterk aan te raden om een kopie van de ontslagbrief en het verzendbewijs te bewaren.
Ontslagbrief & opzegtermijn
Het is belangrijk om de datum van het ontslag te vermelden. Uit de datum blijkt of je de opzegtermijn in acht neemt. De opzegtermijn kun je meestal vinden in de CAO die geldt voor de organisatie waar je werkt.
Voorbeeldontslagbrief
(Adres afzender)
(Adres van het bedrijf)
(Plaats en datum)
(Betreft: verzoek om ontslag)
Geachte (+ naam werkgever)
Middels deze brief wil ik u laten weten dat ik bedrijf X wil verlaten. Ik heb me de afgelopen jaren ontwikkeld in mijn vaardigheden, maar inmiddels heb ik een andere baan geaccepteerd, die mij meer mogelijkheden biedt.
Ik verzoek u daarom om mij ontslag te verlenen met ingang van 1 oktober 2011.
Ik wil u bedanken voor de prettige tijd ik bij bedrijf X heb gehad. Ik kijk terug op een goede samenwerking. Ik wens u en uw bedrijf veel succes in de toekomst.
Met vriendelijke groet
(ondertekening)
(naam)
Schriftelijk bevestigen ontslagbrief
Een ontslagbrief moet je altijd schriftelijk bevestigen. Dat kan op de volgende manieren:
- Persoonlijke overhandiging, op voorwaarde dat de werkgever een dubbel exemplaar ondertekent voor ontvangst
- Een aangetekende brief geldt als bewijs
Tips ontslagbrief schrijven
- Houd het professioneel. Wie weet, kom je je werkgever later tegen in een zakelijke context. Maak een goede, laatste indruk.
- Onthoud dat een goede referentie goud waard is
- Licht eerst de werkgever in en daarna de directe collega’s
- Houd de opzegtermijn in acht