Ontslagbrief schrijven: inhoud

Ontslagbrief schrijven: inhoud Als je ontslag neemt, maak je dit formeel kenbaar door het schrijven van een ontslagbrief. De inhoud van de ontslagbrief moet aan een aantal eisen voldoen. Wat is de inhoud van een ontslagbrief? En hoe zit het met de opzegtermijn? Tips voor het schrijven van een ontslagbrief.

Mondeling ontslag indienen

Het is uiteraard de normale gang van zaken om eerst mondeling het ontslag in te dienen. De werkgever kan dan een sollicitatieprocedure starten om een geschikte kandidaat te vinden. Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen en wat de reactie van de werkgever zal zijn. Je bent niet verplicht om je ontslag te motiveren, maar de werkgever zal er waarschijnlijk wel naar vragen.

Ontslagbrief schrijven

Met een ontslagbrief beëindig je formeel de arbeidsovereenkomst tussen jou en de werkgever. Een ontslagbrief moet aan een aantal voorwaarden voldoen met betrekking tot de inhoud. Het is belangrijk dat de inhoud voldoet aan de eisen, omdat de ontslagbrief anders nietig kan worden verklaard, met als gevolg dat de arbeidsovereenkomst doorloopt.

Ontslagbrief schrijven: inhoud

Bij het schrijven van een ontslagbrief kun je volstaan met een korte, zakelijke brief. Toch is het prettiger om er een persoonlijk tintje aan toe te voegen, door bijvoorbeeld te bedanken voor de fijne tijd die je hebt gehad bij het bedrijf. De inhoud van een ontslagbrief moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen.
De volgende gegevens zijn vereist in de ontslagbrief:
 • De volledige adresgegevens van het bedrijf waarmee je de arbeidsrelatie bent aangegaan.
 • Het feit dat je de arbeidsovereenkomst opzegt
 • Je vertrekdatum
 • Je eigen naam (met alle voorletters) en adresgegevens
 • Ondertekenen met naam, plaats en handtekening

Het is sterk aan te raden om een kopie van de ontslagbrief en het verzendbewijs te bewaren.

Ontslagbrief & opzegtermijn

Het is belangrijk om de datum van het ontslag te vermelden. Uit de datum blijkt of je de opzegtermijn in acht neemt. De opzegtermijn kun je meestal vinden in de CAO die geldt voor de organisatie waar je werkt.

Voorbeeldontslagbrief
(Adres afzender)

(Adres van het bedrijf)

(Plaats en datum)

(Betreft: verzoek om ontslag)

Geachte (+ naam werkgever)

Middels deze brief wil ik u laten weten dat ik bedrijf X wil verlaten. Ik heb me de afgelopen jaren ontwikkeld in mijn vaardigheden, maar inmiddels heb ik een andere baan geaccepteerd, die mij meer mogelijkheden biedt.

Ik verzoek u daarom om mij ontslag te verlenen met ingang van 1 oktober 2011.

Ik wil u bedanken voor de prettige tijd ik bij bedrijf X heb gehad. Ik kijk terug op een goede samenwerking. Ik wens u en uw bedrijf veel succes in de toekomst.

Met vriendelijke groet

(ondertekening)

(naam)

Schriftelijk bevestigen ontslagbrief

Een ontslagbrief moet je altijd schriftelijk bevestigen. Dat kan op de volgende manieren:
 • Persoonlijke overhandiging, op voorwaarde dat de werkgever een dubbel exemplaar ondertekent voor ontvangst
 • Een aangetekende brief geldt als bewijs

Tips ontslagbrief schrijven

 • Houd het professioneel. Wie weet, kom je je werkgever later tegen in een zakelijke context. Maak een goede, laatste indruk.
 • Onthoud dat een goede referentie goud waard is
 • Licht eerst de werkgever in en daarna de directe collega’s
 • Houd de opzegtermijn in acht
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen: Rechten en plichtenJe kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten…
Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienst…
Het nemen van ontslagHet nemen van ontslagEr zijn vrij weinig mensen die hun hele leven lang bij hetzelfde bedrijf werken. Dit kan onder andere komen doordat uw c…
Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?Ik neem ontslag! Wat zijn de gevolgen van ontslag nemen?Er zijn meerdere omstandigheden op het werk, waarbij je ontslag wilt nemen. Je kunt niet door dezelfde deur met je baas,…

Baas weigert loon door te betalen ziekte: deskundigenoordeelStel je bent ziek en hebt je ziek gemeld. Maar je werkgever vindt helemaal niet dat je ziek bent en weigert om je loon d…
Persoonsgegevens: Je rechten bij veranderen en afschermenPersoonsgegevens: Je rechten bij veranderen en afschermenDe Wet bescherming persoonsgegevens is ingevoerd om de privacy van mensen te beschermen. In mei 2018 werden die wetten e…
Bronnen en referenties
 • Carrieretijger
 • Netonline
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.