Arbeidsovereenkomst samen beëindigen en toch recht op WW

Arbeidsovereenkomst samen beëindigen en toch recht op WW Als een bedrijf gaat reorganiseren of inkrimpen betekent dit vaak dat er mensen uit moeten. Een werknemer kan het ontslag dan aanvechten. Maar hij of zij kan ook akkoord gaan met het ontslag en daarbij het recht op een WW uitkering behouden. Hoe je het recht op WW houdt bij ontslag is hieronder te lezen.

Arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden

Bij een reorganisatie of het inkrimpen van personeel doordat het bijvoorbeeld slechter gaat bij een firma kan het bedrijf ontslag aanvragen voor haar werknemers of een deel daarvan. Formeel moeten werknemers daar tegen in verweer komen. Wie echter wel inziet dat er geen andere mogelijkheden zijn dan dit ontslag, kan met het bedrijf ook overeenkomen dat er de arbeidsovereenkomst beëindigd worden met wederzijds goedvinden.

Akkoord met ontslag en toch WW

Werknemers die akkoord gaan met het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden moeten daarvoor een beëindigingovereenkomst tekenen. Belangrijk om aan te geven is dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor de WW uitkering waar de persoon in kwestie dan vervolgens recht op heeft. De desbetreffende medewerker hoeft dus dan ook niet te protesteren tegen het ontslag, om zo het recht te houden op die werkloosheidsuitkering.

De kleine letters zijn belangrijk bij een arbeidsovereenkomst die met wederzijds goedvinden is beëindigd

Van groot belang voor de WW uitkering is echter wel hoe de beëindigingovereenkomst is opgesteld. Het belangrijkste is dat er in de overeenkomst staat dat de werkgever de overeenkomst beëindigt en niet de werknemer. Wat absoluut niet in de beëindigingsovereenkomst moet staan is dat de werknemer zelf ontslag neemt. Dan is het recht op WW namelijk niet meer aan de orde. Als de beëindiging van de arbeidsovereenkomst niet helemaal duidelijk is over wie nu het ontslag heeft aangevraagd, dan is het van groot belang om juridisch advies in te winnen. Teken dan ook helemaal niets, voordat duidelijk is of de beëindigingsovereenkomst wel goed is opgesteld.

Collegaís worden niet ontslagen: het kan een reden zijn voor verweer tegen ontslag

Als er andere mensen in het bedrijf werken die ook soortgelijk werk doen, maar bijvoorbeeld veel minder lang bij de firma werken of veel minder ervaring hebben liggen de kaarten ook anders. Het kan dan namelijk zo zijn dat de persoon in kwestie die ontslag wordt aangeboden eigenlijk veel meer recht heeft op het behoud van de baan. De werkgever kan uit kostenoogpunt dan wel willen dat iemand wordt ontslagen, maar het behoud van de eigen baan is natuurlijk altijd voordeliger dan een WW uitkering. Die is namelijk altijd lager dan een volledig loon.

In verweer tegen ontslag

Een werknemer kan op grond van een aantal zaken in verweer komen tegen het ontslag. Daarvoor kunnen dan bijvoorbeeld de volgende redenen worden aangevoerd:
  • Werknemer werkt er langer dan de anderen
  • Werknemer heeft meer ervaring
  • Werknemer is beter opgeleid
  • Werknemer is breder inzetbaar
  • Werknemer woont veel dichterbij en kost dus minder.
In die gevallen kan het zinvol zijn om protest aan te tekenen tegen het ontslag en dus niet akkoord te gaan. Op die manier bestaat de kans dat iemand zijn baan kan houden en dus ook zijn volledige salaris. De gronden kunnen namelijk inhouden dat de ontslagvergunning wordt geweigerd en dat het bedrijf de werknemer niet mag ontslaan.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arbeidsovereenkomst opstellen: inhoudArbeidsovereenkomst opstellen: inhoudBij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich informatie verschaffen aan de werknemer over bijvoor…
Ontslag tijdens de proeftijdOntslag tijdens de proeftijdVaak wordt er in een arbeidsovereenkomst gebruikgemaakt van een proeftijd. Tijdens deze proeftijd mogen werkgever en wer…
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…
Proeftijd en arbeidsovereenkomstEen proeftijd is alleen van toepassing bij een arbeidsovereenkomst als die echt is opgenomen in de arbeidsovereenkomst.…

Fasensysteem NBBU: fasen NBBUAls je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fas…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Bronnen en referenties
  • Sociaal Raadslieden
  • Zuid-Friesland
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.