Dure sms-diensten opzeggen

Stichting sms-gedragscode
De Stichting SMS-Gedragscode heeft een website in het leven geroepen waarop veel informatie staat over het opzeggen van de diensten. De website is opgestart door alle aanbieders van SMS-diensten in Nederland.Hoe zeg je een sms-dienst van dure berichten op?
- Door op sms-gedragscode een 4-cijferige nummer in te geven waar een bericht steeds vandaan komt is te achterhalen wie de aanbieder is.
- Wie steeds een bericht krijgt van 4444 (fictief) geeft dat in op de pagina en dan komt vanzelf de aanbieder tevoorschijn.
- Bovendien staat op de pagina ook hoe de sms-berichtendienst gestopt kan worden.
- Vaak is dat heel eenvoudig door een bericht te sturen naar datzelfde nummer (dus door op antwoorden te drukken) met daarbij STOP of UIT.
- Als de aanbieder zich daar aan houdt, dan houden de berichten vervolgens op.
- Is dat niet het geval dan staat bij datzelfde nummer ook vaak nog het nummer dat gebeld kan worden om de smsberichten te stoppen.
- Verder staat alle informatie vermeld over de aanbieder van de diensten. Dus in welk land de dienst is gevestigd (vaak niet eens in Nederland), wat er wordt aangeboden en wat de kosten per bericht zijn.
- Op de pagina staat verder ook nog welke sms-abonnementen de aanbieder nog meer aanbiedt. Dat kunnen er dus veel meer zijn.
Het opzeggen van de sms-dienstenservice lukt niet
Soms heeft het geen resultaat als iemand de 4-cijferige code heeft ingevoerd. De pagina geeft dan aan dat er geen gegevens zijn gevonden. Eerst kijken of de juiste code wel is ingevoerd is natuurlijk het eerste wat iemand dan moet doen. Maar het kan ook zijn dat het om een eenmalige SMS-dienst gaat. Eenmalige sms-diensten zijn ook bekend via de site, maar dan met algemene informatie. Daar vallen ook helpdeskgegevens onder van de leverancier van de berichten. Die zou in dat geval dan benaderd moeten worden door het nummer van die helpdesk te bellen.Lukt het toch niet om een abonnementendienst op te zeggen via de pagina, dan biedt de telefoonrekening vaak ook nog soelaas. Door te kijken welk nummer steeds berichten stuurt, is te achterhalen wie de boosdoener is. Wie prepaid belt, kan via zijn provider achterhalen wie er achter de sms-dienst zit. Vaak willen providers overigens ook wel helpen bij het stopzetten van deze diensten. Ga dan gewoon naar de telefoonwinkel waar het abonnement is gekocht of bel met de klantenservice. Telefoonaanbieders worden namelijk niet blij van mensen die heel ontevreden zijn over diensten die ze niet hebben besteld of van mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen omdat een simpel bericht 3 euro kost en ze daarvan enkele in de week krijgen.