Letsel advocaat en letselschade, wat is dat?

Letsel advocaat en letselschade, wat is dat? Een letseladvocaat wordt ook wel een letselschade advocaat genoemd. Het is een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in letselschade en de advocaat is lid van LSA, voluit de Vereniging van Letselschade Advocaten. Niet elke advocaat kan lid worden van de LSA. Er zijn strikte voorwaarden. Als u schade veroorzaakt of schade heeft, kan het zijn dat u een advocaat nodig heeft. Daarvoor is er de rechtsbijstandsverzekering. Schade, een ongeval, iets kapotmaken van een ander. Het zijn allemaal dingen waarbij er sprake is van financiële en/of emotionele schade, die mogelijk vergoed moet worden. Een letseladvocaat of eigenlijk 'letselschadeadvocaat', is lid van de LSA. Advocaten krijgen uitsluitend toegang tot het lidmaatschap van de LSA als zij aan bepaalde strenge voorwaarden voldoen. De advocaat moet minimaal 5 jaar advocaat zijn en over aantoonbare ervaring met letselschade en overlijdensschade, beschikken. De letselschadeadvocaten moeten de Grotiusopleiding Personenschade hebben doorlopen en met succes hebben afgerond en tevens zijn LSA Advocaten verplicht om hun kennis up to date te houden door middel van een voortdurende opleiding.

Letselschade, wat nu? Whiplash of een ongeval...

Als er sprake is van letselschade waarbij er sprake is van denkbare schade vergoeding, heeft u een letselschade advocaat nodig om u bij te staan. Letselschade kan op veel manieren ontstaan. Op de werkvloer door overbelasting, op gladde vloeren ten val komen, arbeid (hebben) moeten verrichten waardoor u schade heeft opgelopen aan rug of andere lichaamsdelen, letsel veroorzaakt door de werkplek, bedrijfsongevallen, enzovoorts. U kunt ook letsel oplopen in geheel andere situaties, tijdens sport, op vakantie, of bij een ongeluk. Whiplash is een veel voorkomend letsel waarvoor mensen schadevergoeding kunnen eisen.

Rechtsbijstandverzekering

Zorg altijd dat u een goede Goede rechtsbijstandsverzekering heeft, zodat u niet voor onverwachtse kosten komt te staan. Een rechtsbijstandverzekering betaalt dan de kosten van een proces, jurist en/of advocaat. Ook kunnen zij u adviseren en antwoord geven op al uw vragen.

Aansprakelijkheid

Bij letselschade is er altijd sprake van de vraag ‘wie kan er aansprakelijk gesteld worden voor het letsel?’ Als u een bedrijf of organisatie of persoon aansprakelijk stelt voor de schade, moet u met behulp van een letseladvocaat bewijzen dat u gelijk heeft. Wordt u in het gelijk gesteld kunt u rekenen op schadevergoeding en/of erkenning. Ook kunnen verbeteringen doorgevoerd worden, door de oorzaak van de schade weg te nemen, waardoor de schade zich niet meer kan voordoen.

Overlijdensschade, wat is dat?

Bij overlijdensschade wordt er schade verhaald op iemand die aansprakelijk is voor het overlijden van een persoon. Het verlies van een geliefd persoon is natuurlijk niet in geld uit te drukken en de persoon is ook niet te vervangen. Overlijdensschade is daarom misschien in eerste instantie meer een soort erkenning zoeken voor het enorm geleden verlies en erkenning vinden voor het feit dat de veroorzaker van het overlijden, aansprakelijk is voor dit enorme verlies. Er komen echter ook kosten voort uit het overlijden van een persoon. Deze kosten kunnen uitvaartdiensten betreffen, maar ook kosten voor levensonderhoud omdat het inkomen gedeeltelijk of geheel is komen te vervallen als gevolg van het overlijden. Voor overlijdensschade zoekt men hulp bij een letsel advocaat omdat deze er zeer veel ervaring mee heeft.

Smartengeld, wat is dat?

Smartengeld is geld wat wordt geclaimd door een persoon of personen die schade hebben geleden en nog lijden omdat hun leven als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of door moedwillig toegebracht leed en dergelijke, waardoor men pijn, verdriet heeft of waardoor men minder plezier heeft om te leven. Dit soort leed is misschien moeilijk in geld uit te drukken maar men let bij het vaststellen van het bedrag op de ernst van het letsel, of er blijvende gevolgen zijn, hoelang de patiënt in het ziekenhuis heeft moeten liggen, of er blijvende schade is zoals verminking of blijvende geestelijke gevolgen, enzovoorts. Deskundig advies van een letselschade advocaat is hierbij noodzakelijk. Men overweegt om ook familie van slachtoffers de gelegenheid te geven om smartengeld te eisen.

Letselschade voorbeelden

  • Lager inkomen en pensioen als gevolg van letsel of een ongeval
  • Medische kosten als gevolg van het letsel
  • Smartengeld door verdriet, somberheid, stress, minder plezier in het leven, minder kwaliteit van leven
  • Reiskosten als gevolg van het letsel
  • Schade aan kleding en persoonlijke bezittingen en voertuigen
  • Kosten juridische hulp
  • Kosten voor re-integratie arbeid
  • Kosten voor huishoudelijke ondersteuning, zoals thuiszorg, schoonmakers, personen die klusjes voor u in en om het huis moeten doen omdat u het zelf niet meer kunt
  • Rente over de bedragen waar u recht op heeft
  • Aanpassingen in huis of omgeving
  • Overige kosten die direct veroorzaakt worden als gevolg van het letsel

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whiplash en de verzekeringWhiplash en de verzekeringEen van de moeilijkste en meest complexe terreinen van de verzekeringsmaatschappijen is de afdeling letsel schade. Men h…
Hoe kies ik een goede letselschade advocaat?Iedereen hoopt nooit te maken te krijgen met een letselschade advocaat. Echter, bij het lijden van letsel, kan een goede…
Gewond geraakt bij een verkeersongeval, wat nu?Gewond geraakt bij een verkeersongeval, wat nu?Gewond raken bij een verkeersongeval is de schrik van vele automobilisten. Helaas krijgen veel mensen er wel eens mee te…

BestuurshandelingenBestuurshandelingenHet openbaar bestuur verricht verschillende soorten handelingen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende hand…
Oneerlijke handelspraktijken: Misleiding en agressieOneerlijke handelspraktijken: Misleiding en agressieDe Wet Oneerlijke Handelspraktijken beschermt consumenten tegen misleidende en agressieve verkooptrucs. Want iedereen ke…
Bronnen en referenties
  • Lsa.nl
  • Letselschade
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.