De Notaristelefoon bellen, telefoonnummer

De Notaristelefoon bellen, telefoonnummer Heeft u een notaris nodig? Voordat u contact opneemt met een notaris voor juridisch advies kunt ook eerst bellen met De Notaristelefoon. Dit telefoonnummer is speciaal voor iedereen die vragen heeft met betrekking tot juridische zaken, die het best door een notaris beantwoord kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het maken van een testament, bij erfenissen of huwelijken, of informatie over de juridische aspecten bij het kopen van een nieuw huis. De Notaristelefoon krijgt dagelijks veel telefoontjes. U kunt het nummer bellen voor gratis advies over zaken die met een notaris te maken hebben. Via de Notaristelefoon (de publieksinformatielijn van de KNB) kunt u vragen stellen over juridische zaken met betrekking tot uiteenlopende juridische zaken. U krijgt advies van notarissen.

Met wat voor soort vragen kan de Notaristelefoon je van dienst zijn?

Mensen bellen om allerlei redenen naar de Notaristelefoon, maar de meest voorkomende onderwerpen waarover men vragen heeft, zijn:
 • erfenis
 • erfenis beneficiair aanvaarden
 • erfenis weigeren
 • eigen nalatenschap in orde maken
 • erfbelasting
 • kindsdeel
 • aankoop van een huis
 • partnerschap registreren ofwel geregistreerd partnerschap op papier laten zetten
 • huwelijkse zaken
 • schenkingen aanvaarden of doen
 • informatie over het opstellen van een testament
 • informatie over juridische termen
 • overige

Telefoonnummer en belkosten

 • Bellen met De Notaristelefoon: 0900 3469393 (80 cent per minuut)

Bereikbaarheid Notaristelefoon

De Notaristelefoon is niet de hele dag bereikbaar, maar alleen tussen 9.00 uur tot 14.00 uur. In het weekend is De Notaristelefoon niet bereikbaar.

Gratis juridisch advies

Een notaris is prijzig, daarom is De Notaristelefoon heel handig. U betaalt niets, alleen de belkosten. Dit spaart kosten voor een notaris uit. Vaak zijn mensen na één telefoontje met De Notaristelefoon al een heel stuk wijzer. Als u De Notaristelefoon belt, hou dan pen en papier bij de hand. Het kan noodzakelijk zijn om een en ander op te schrijven. De Notaristelefoon geeft alleen advies en verricht vervolgens geen notariële taken. Voor het op laten maken van officiële stukken moet u dus een afspraak maken met een notaris.

Kan de Notaristelefoon elke vraag afdoende beantwoorden?

De Notaristelefoon kan niet elke vraag afdoende beantwoorden. Sommige vragen hebben meer dan een eenmalig advies nodig en dan zal u natuurlijk worden doorverwezen naar een notaris. De personen die advies geven bij de notaristelefoon zijn notarissen met veel ervaring in het vak. Vaak zijn het notarissen die met pensioen zijn, en die op deze wijze toch nog actief hun kennis en ervaring kunnen inzetten. De medewerkers van De Notaristelefoons doen dit op vrijwillige basis. U kunt bij De Notaristelefoon terecht met allerlei notariële vragen.

Veelgestelde vragen De Notaristelefoon

Vragen die vaak gesteld worden bij De Notaristelefoon, zijn:
 • vragen over erfenissen, bijvoorbeeld over rechten en plichten die met erfenissen samenhangen
 • erfbelasting, over de hoogte daarvan en of men ertoe verplicht is
 • nalatenschap vast laten leggen, door middel van een testament
 • het beneficiair aanvaarden van een erfenis
 • schenkingen, aan bijvoorbeeld kinderen
 • huis kopen informatie en juridische aspecten,
 • huwelijk (bijvoorbeeld over trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen)
 • geregistreerd partnerschap (rechten en plichten vastleggen voor de wederzijdse levenspartners)

Waarom bellen met De Notaristelefoon?

Het voordeel aan bellen met De Notaristelefoon is dat u direct contact heeft met een notaris, en dat deze u dus snel advies kan geven over notariële zaken. Voordat u een notaris inhuurt, kunt u dus al gratis advies krijgen via De Notaristelefoon. Als u met meerdere vragen zit, maak dan eerste en lijstje met vragen voordat u De Notaristelefoon belt. Op de website van De Notaristelefoon staat ook een lijstje met veelgestelde vragen, welke u eerst kunt doorlezen alvorens te bellen. Er worden bijvoorbeeld veel vragen gesteld over erfrecht en schenkingen, en ook over het kindsdeel bij een erfenis.

Lees verder

© 2015 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trouwen onder huwelijkse voorwaardenTrouwen onder huwelijkse voorwaarden kan een keuze zijn die je maakt omdat je zekerheden wilt hebben wanneer er per onge…
Als ouders erven van hun kind(eren)Een overlijden is altijd een emotionele gebeurtenis, vooral als het je kind betreft. Als je kind geen partner heeft en g…
Verklaring van erfrecht aanvragenVerklaring van erfrecht aanvragenNabestaanden kunnen in het geval dat iemand is overleden een verklaring van erfrecht aanvragen bij de notaris. Dit is ee…

Ongeluk op het werk: werkgever aansprakelijk stellenOngeluk op het werk: werkgever aansprakelijk stellenEen ongeluk op het werk komt vaak voor. Of je nu gevaarlijk werk doet of niet, een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.…
Eisen civiel effectEisen civiel effectAls je rechten studeert en de mogelijkheid open wilt houden om later advocaat of notaris te worden of toe te treden tot…
Bronnen en referenties
 • http://www.notaris.nl/notaristelefoon

Reageer op het artikel "De Notaristelefoon bellen, telefoonnummer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gijs, 10-01-2019 12:46 #8
Vraag; mag mijn moeder aan 3 van de 4 kinderen wat geven, daar zij geen contact meer heeft met deze, of moet ze aan allemaal hetzelfde schenken?
Gaat om een niet zo heel groot bedrag.

Dank Reactie infoteur, 19-01-2019
Ik denk dat uw moeder (bij leven) vrij is om te schenken aan wie zij wil.

Patchwork-Family, 04-09-2018 05:20 #7
Vraag: geregistreerd partnerschap in 2018 na 7 jaar relatie en 4 jaar samenwonen. Beide ouders hebben volwassen kinderen. geen exen die ergens recht op hebben. Man heeft woning 25 jaar. ( 2 adressen. Woning is in 2en gedeeld en wordt verhuurd. Wat kan er geregeld worden en wat gebeurd er na overlijden van man met de vrouw? Kan deze inderdaad op straat gezet worden door kinderen man?

Sandra, 14-02-2018 11:05 #6
Goedemorgen,

mijn zoon heeft voor zijn oma een retourticket naar Suriname gekocht. Aldaar is zij komen te overlijden. Kan mijn zoon nu naar het vliegtuigmaatschappij stappen, zonder te worden gezien als het zuiver aanvaarden van de erfenis. Het ticket is betaald van de rekening van mijn zoon.

mvg,
Ruth Baboeram

R. W. Niese, 04-06-2017 12:32 #5
Welk nummer kan ik vanuit het buitenland bellen voor de notaristelefoon?

A. van der Burg, 05-01-2017 11:20 #4
Welk nummer kan ik vanuit het buitenland bellen voor de notaristelefoon?

Olga Lau-Akin, 12-10-2016 18:58 #3
Geachte graag zou ik de reactie oftewel het antwoord willen weten op de vraag van Diana Nyse met d.d.19 september 2016 daar ik met een soortgelijke vraag heb. Graag zie ik uw reactie tegemoet
Mvg
olga Reactie infoteur, 13-10-2016
Hi, deze vraag kunt u echt het beste aan een notaris vragen. U kunt bijvoorbeeld bellen met De Notaristelefoon.

Nys Diane, 19-09-2016 11:26 #2
Geachte, ik heb 3 jaar geleden een huis gekocht samen met mijn vriend. De relatie is nu 6 maand beëindigd en hij is op mijn adres niet meer gedomicilieerd. Maar zijn naam staat nog altijd op de koopakte van het huis en mijn naam ook natuurlijk. Hij wil nu dat dat herzien wordt en wil geschrapt worden op die akte. Hij wil niets voor het huis doordat hij ook nooit iets betaald heeft van de gezamenlijke lening. Omdat hij nu een sociale woning wil huren, en zolang dit niet gebeurd is kan hij geen woning aanvragen. Mijn vraag nu, hoe gaat dit allemaal te werk en wat is de kost om de koopakte van de woning op mijn naam alleen te zetten? Hij ziet af van alles en is bereid om mee tekenen om onze koopakte ongedaan te verklaren. Zo kunnen we beiden verder met ons leven. Groetjes Diane

Heidi, 25-08-2016 11:43 #1
Beste, mijn moeder is overleden, zij was getrouwd met mijn stiefvader onder stelsel gift aan langstlevende.
Ze had 2 huizen die ze van haar broer en moeder geërfd had. Wij willen die huizen nu verkopen maar volgens de notaris heeft mijn stiefvader recht op het kindsgedeelte + vruchtgebruik hoewel hij al in een home verblijft. Wat gebeurt er met dat kindsgedeelte na zijn overlijden of vervalt dit bij overlijden. Hij heeft geen eigen kinderen en geen testament, enkel broers en zussen. Reactie infoteur, 25-08-2016
Stiefvader heeft recht op een kindsdeel. Als uw eigen kindsdeel (en overige bezit) direct opeisbaar is, is dat het overwegen waard. U kunt zich het beste laten informeren door een (eigen) notaris.

Uw stiefvader is de eigenaar van een kindsdeel. Als hij hertrouwt is de kans groot dat zijn bezit opnieuw wordt doorgegeven in een constructie, (bijvoorbeeld bij een testament op de langstlevende of bij hertrouwen in gemeenschap van goederen) waardoor het bezit naar de nieuwe echtgenote zou gaan na zijn overlijden. Uw stiefvader mag op dit moment waarschijnlijk met zijn bezit doen wat hij wil, tenzij anders is overeengekomen. (Dit kunt u uitzoeken met behulp van een notaris want er kunnen uitzonderingen zijn). Mocht uw stiefvader dus morgen de boel verkopen en het geld helemaal opmaken, dan is er straks niets meer te erven. Het is alleen niet duidelijk of dit in uw situatie het geval is. Laat u dus goed informeren hoe het precies zit met dat vruchtgebruik.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 07-03-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 8
Schrijf mee!