De Notaristelefoon bellen, telefoonnummer
Heeft u een notaris nodig? Voordat u contact opneemt met een notaris voor juridisch advies kunt ook eerst bellen met De Notaristelefoon. Dit telefoonnummer is speciaal voor iedereen die vragen heeft met betrekking tot juridische zaken, die het best door een notaris beantwoord kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het maken van een testament, bij erfenissen of huwelijken, of informatie over de juridische aspecten bij het kopen van een nieuw huis. De Notaristelefoon krijgt dagelijks veel telefoontjes. U kunt het nummer bellen voor gratis advies over zaken die met een notaris te maken hebben.
Via de Notaristelefoon (de publieksinformatielijn van de KNB) kunt u vragen stellen over juridische zaken met betrekking tot uiteenlopende juridische zaken. U krijgt advies van notarissen.
Met wat voor soort vragen kan de Notaristelefoon je van dienst zijn?
Mensen bellen om allerlei redenen naar de Notaristelefoon, maar de meest voorkomende onderwerpen waarover men vragen heeft, zijn:
- erfenis
- erfenis beneficiair aanvaarden
- erfenis weigeren
- eigen nalatenschap in orde maken
- erfbelasting
- kindsdeel
- aankoop van een huis
- partnerschap registreren ofwel geregistreerd partnerschap op papier laten zetten
- huwelijkse zaken
- schenkingen aanvaarden of doen
- informatie over het opstellen van een testament
- informatie over juridische termen
- overige
Telefoonnummer en belkosten
- Bellen met De Notaristelefoon: 0900 3469393 (80 cent per minuut)
Bereikbaarheid Notaristelefoon
De Notaristelefoon is niet de hele dag bereikbaar, maar alleen tussen 9.00 uur tot 14.00 uur. In het weekend is De Notaristelefoon niet bereikbaar.
Gratis juridisch advies
Een notaris is prijzig, daarom is De Notaristelefoon heel handig. U betaalt niets, alleen de belkosten. Dit spaart kosten voor een notaris uit. Vaak zijn mensen na één telefoontje met De Notaristelefoon al een heel stuk wijzer. Als u De Notaristelefoon belt, hou dan pen en papier bij de hand. Het kan noodzakelijk zijn om een en ander op te schrijven. De Notaristelefoon geeft alleen advies en verricht vervolgens geen notariële taken. Voor het op laten maken van officiële stukken moet u dus een afspraak maken met een notaris.
Kan de Notaristelefoon elke vraag afdoende beantwoorden?
De Notaristelefoon kan niet elke vraag afdoende beantwoorden. Sommige vragen hebben meer dan een eenmalig advies nodig en dan zal u natuurlijk worden doorverwezen naar een notaris. De personen die advies geven bij de notaristelefoon zijn notarissen met veel ervaring in het vak. Vaak zijn het notarissen die met pensioen zijn, en die op deze wijze toch nog actief hun kennis en ervaring kunnen inzetten. De medewerkers van De Notaristelefoons doen dit op vrijwillige basis. U kunt bij De Notaristelefoon terecht met allerlei notariële vragen.
Veelgestelde vragen De Notaristelefoon
Vragen die vaak gesteld worden bij De Notaristelefoon, zijn:
- vragen over erfenissen, bijvoorbeeld over rechten en plichten die met erfenissen samenhangen
- erfbelasting, over de hoogte daarvan en of men ertoe verplicht is
- nalatenschap vast laten leggen, door middel van een testament
- het beneficiair aanvaarden van een erfenis
- schenkingen, aan bijvoorbeeld kinderen
- huis kopen informatie en juridische aspecten,
- huwelijk (bijvoorbeeld over trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen)
- geregistreerd partnerschap (rechten en plichten vastleggen voor de wederzijdse levenspartners)
Waarom bellen met De Notaristelefoon?
Het voordeel aan bellen met De Notaristelefoon is dat u direct contact heeft met een notaris, en dat deze u dus snel advies kan geven over notariële zaken. Voordat u een notaris inhuurt, kunt u dus al gratis advies krijgen via De Notaristelefoon. Als u met meerdere vragen zit, maak dan eerste en lijstje met vragen voordat u De Notaristelefoon belt. Op de website van De Notaristelefoon staat ook een lijstje met veelgestelde vragen, welke u eerst kunt doorlezen alvorens te bellen. Er worden bijvoorbeeld veel vragen gesteld over erfrecht en schenkingen, en ook over het kindsdeel bij een erfenis.
Lees verder
Reacties
Gijs, 10-01-2019
Vraag; mag mijn moeder aan 3 van de 4 kinderen wat geven, daar zij geen contact meer heeft met deze, of moet ze aan allemaal hetzelfde schenken?
Gaat om een niet zo heel groot bedrag.
Dank
Reactie infoteur, 19-01-2019
Ik denk dat uw moeder (bij leven) vrij is om te schenken aan wie zij wil.
Olga Lau-Akin, 12-10-2016
Geachte graag zou ik de reactie oftewel het antwoord willen weten op de vraag van Diana Nyse met d.d.19 september 2016 daar ik met een soortgelijke vraag heb. Graag zie ik uw reactie tegemoet
Mvg
olga
Reactie infoteur, 13-10-2016
Hi, deze vraag kunt u echt het beste aan een notaris vragen. U kunt bijvoorbeeld bellen met De Notaristelefoon.
Heidi, 25-08-2016
Beste, mijn moeder is overleden, zij was getrouwd met mijn stiefvader onder stelsel gift aan langstlevende.
Ze had 2 huizen die ze van haar broer en moeder geërfd had. Wij willen die huizen nu verkopen maar volgens de notaris heeft mijn stiefvader recht op het kindsgedeelte + vruchtgebruik hoewel hij al in een home verblijft. Wat gebeurt er met dat kindsgedeelte na zijn overlijden of vervalt dit bij overlijden. Hij heeft geen eigen kinderen en geen testament, enkel broers en zussen.
Reactie infoteur, 25-08-2016
Stiefvader heeft recht op een kindsdeel. Als uw eigen kindsdeel (en overige bezit) direct opeisbaar is, is dat het overwegen waard. U kunt zich het beste laten informeren door een (eigen) notaris.
Uw stiefvader is de eigenaar van een kindsdeel. Als hij hertrouwt is de kans groot dat zijn bezit opnieuw wordt doorgegeven in een constructie, (bijvoorbeeld bij een testament op de langstlevende of bij hertrouwen in gemeenschap van goederen) waardoor het bezit naar de nieuwe echtgenote zou gaan na zijn overlijden. Uw stiefvader mag op dit moment waarschijnlijk met zijn bezit doen wat hij wil, tenzij anders is overeengekomen. (Dit kunt u uitzoeken met behulp van een notaris want er kunnen uitzonderingen zijn). Mocht uw stiefvader dus morgen de boel verkopen en het geld helemaal opmaken, dan is er straks niets meer te erven. Het is alleen niet duidelijk of dit in uw situatie het geval is. Laat u dus goed informeren hoe het precies zit met dat vruchtgebruik.