Gewond geraakt bij een verkeersongeval, wat nu?

Gewond geraakt bij een verkeersongeval, wat nu? Gewond raken bij een verkeersongeval is de schrik van vele automobilisten. Helaas krijgen veel mensen er wel eens mee te maken in hun leven. Het is dan verstandig om te weten wat je moet doen bij letselschade, zodat je de schade kan verhalen op de veroorzaker van het ongeval en je je schadevergoeding krijgt. In sommige gevallen is de tussenkomst van een letselschade advocaat noodzakelijk.

Direct na de aanrijding

Een verkeersongeval bezorgt de meeste mensen een hevige schok. In veel gevallen is men zo geschokt, dat men niet meer precies weet wat men te doen staat. Het is daarom verstandig een lijstje in de auto te leggen met punten die men uit moet zoeken of moet doen bij een aanrijding, zodat men geen cruciale handelingen vergeet.

Het eerste wat men na een aanrijding moet doen, is zichzelf en andere betrokkenen in veiligheid brengen. Wanneer je gewond geraakt bent, dien je een ambulance te bellen door het algemene alarmnummer 112 te bellen. Het is verstandig de politie te bellen wanneer er sprake is van letsel of ernstige schade. Ook wanneer er verkeerschaos ontstaan is ten gevolge van de aanrijding, of wanneer je vermoed dat er sprake is van een misdrijf (rijden zonder rijbewijs, dronkenschap) dient men de politie in te schakelen. Vervolgens is het belangrijk om gegevens met de andere partij uit te wisselen. Het verlaten van de plaats van ongeval zonder gegevens achter te laten is namelijk een strafbaar feit, ook wanneer het slechts om een lichte aanrijding gaat. Sommigen willen de schade direct onderling regelen, dit is niet aan te raden omdat het regelmatig voorkomt dat een van beider partijen zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Vul samen het Europees Schadeformulier in. Dit is een formulier waarin men de schade en oorzaak van een aanrijding zo nauwkeurig en objectief mogelijk vastlegt. Het is erg belangrijk om dit formulier in te vullen, omdat schade niet altijd direct zichtbaar is en men op deze manier nare situaties achteraf kan helpen voorkomen. Let er op dat je de gegevens van eventuele getuigen of andere inzittenden ook invult! Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het verstandig foto's te maken van de situatie en de eventuele schade. Dit kan er voor zorgen dat de verzekering de zaak sneller af kan handelen.

Raadpleeg een arts en meldt je ziek

Wanneer je gewond geraakt bent bij een verkeersongeval, is het verstandig contact op te nemen met een arts. Dit is niet alleen van belang voor je gezondheid en genezing, maar is ook belangrijk met het oog op latere juridische afhandeling. De arts kan namelijk vaststellen welk letsel je opgelopen hebt en kan hier een aantekening van maken. Wanneer dit niet gebeurt, is het lastig om later alsnog letselschade aan te tonen. Klachten treden niet altijd direct na het ongeval op. Sommige problemen, waaronder slaapproblemen, flashbacks, verkeersangst en depressieve klachten kunnen soms pas na verloop van tijd optreden. Het is verstandig om dan alsnog contact op te nemen met een arts om deze klachten te registeren.

Wanneer je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent, dien je je werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Het is belangrijk om te vermelden dat je arbeidsongeschiktheid veroorzaakt is door een derde. In sommige gevallen kan de werkgever namelijk een deel van het doorbetaalde loon op de veroorzaker van het ongeval verhalen.

Schade verhalen

Het is aan te raden om de opgelopen schade eerst bij de eigen verzekeraar te claimen. Een schadevergoeding via de eigen verzekeraar wordt namelijk doorgaans veel sneller afgehandeld. De verzekeraar heeft later vaak de mogelijkheid de schade op de aansprakelijke tegenpartij te verhalen.

Letselschade advocaat

De meeste letselschadezaken worden zonder problemen afgehandeld. In sommige gevallen verloopt de afhandeling echter niet zo soepel en is het verstandig een letselschade advocaat in de arm te nemen. Veel letselschade advocaten geven een gratis en vrijblijvend letselschade advies, waarna men eventueel kan beslissen met de letselschade advocaat in zee te gaan. Deze persoon heeft verstand van letselschadezaken en de juridische procedures hieromtrent en kan je bijstaan en adviseren wanneer je een probleem met schadevergoeding verhalen hebt.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke vormen van letselschade zijn er?Letselschade heb je in verschillende varianten. Het is niet voor iedereen precies duidelijk wat er onder letselschade va…
Wat is letselschade?Wat is letselschade?We horen regelmatig de term letselschade? Maar wat is letselschade nou eigenlijk? Veel mensen weten het wel ongeveer, ma…
Hoe vind je een goede letselschade advocaat?Als je te maken hebt met letselschade, dan heb je waarschijnlijk ook een letselschade advocaat nodig. Als je gaat zoeken…
Het kiezen van een letselschade advocaatHet kiezen van een letselschade advocaatDe letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is…

Verstek en verzet in het Burgerlijk rechtVerstek en verzet in het Burgerlijk rechtIn het burgerlijk recht staat het voeren van een procedure bij de rechtbank in het teken van twee partijen die in confli…
Erfdienstbaarheden in het Belgische rechtIn het Belgische recht kent men erfdienstbaarheden als zakelijk recht. Wat zijn erfdienstbaarheden, hoe komen ze tot sta…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.