Verschillende rechtsgebieden

Verschillende rechtsgebieden Het recht gaat over vele zaken zoals, samenwonen, verzekeringen, hypotheek overeenkomen, vergunningen en ga zo maar door. Omdat het recht zo'n breed beginsel is, heeft men het recht opgedeeld in vijf rechtsgebieden; staatsrecht, bestuursrecht, strafrecht, burgerlijk recht en internationaal recht. Hier volgt een uitleg van de verschillende rechtsgebieden.

Staatsrecht

Het staatsrecht regelt de organisatie van de overheid. Je vind er de regels rond overheidsorganen en de rol van de burger in de staat. Bijvoorbeeld de onderlingen verhouding tussen de Tweede Kamer en de regering, de rol van de koningin, het kiesrecht van de burgers. De Grondwet bevat de basisregels waaraan moeilijk te sleutelen valt. Verder zijn de andere belangrijke wetten van het staatsrecht opgesteld in de Kieswet, de Provinciewet, de Gemeentewet en de Politiewet.

Bestuursrecht

Het ordenen van de samenleving kun je ook besturen noemen. Je zorgt voor een goed verloop van zaken. Dit is de taak van de overheid. In het bestuursrecht staan de wetten waaraan de overheid zich moet houden bij het besturen van het land. Het lijkt heel erg op het staatsrecht, want ook dit recht gaat over de overheid. Het verschil is dat bij het staatsrecht een organisatieplaatje gegeven wordt, en bij het bestuursrecht wordt geregeld hoe de overheid met haar burgers moet omgaan. De belangrijkste wet in het bestuursrecht is de Algemene wet bestuursrecht, die de overheidsorganen een groot aantal regels geeft voor de uitoefening van de bestuurstaak. Er gelden onder andere regels die ervoor zorgen dat de overheid veilige en eerlijke besluiten neemt. Ook staat er in beschreven wat de rechten van de burger zijn bij een onenigheid over een bepaalde zaak. Dus ben jij het ergens niet mee eens, raadpleeg het bestuursrecht en zie wat je er aan kunt doen en bij welke rechtbank je eventueel terecht kunt. Natuurlijk is er ook nog De Nationale Ombudsman.

Burgerlijk recht

De dagelijkse dingen in het leven voor een modaal burger staan in het burgerlijk recht beschreven. Denk aan wonen, werken, boodschappen doen, trouwen enzovoort. In het burgerlijk recht staat omschreven hoe burgers naar elkaar handelen moeten en wat je rechten en plichten zijn. Dit kan gaan over het huren van een huis, maar ook over het kopen van een auto alsook over persoonlijke zaken als trouwen en de verhouding tot je kinderen. De belangrijkste regels in het burgerlijk recht staan in het burgerlijk wetboek. In het wetboek van burgerlijke rechsvordering staat hoe een rechtszaak in het burgerlijk recht verloopt.

Strafrecht

Het strafrecht is een bijzondere. We kennen heel wat geboden en verboden in ons recht. In het strafrecht wordt het gevolg van de overtreding van een wet vastgelegd. Wat is het gevolg van stelen van een auto, of op baldadigheid. De rechters doen beroep op het strafrecht om je straf te bepalen. Een belangrijk wetboek in het strafrecht is het wetboek van Strafrecht (Sr.). Daarin staat een enorm aantal strafbepalingen op criminele daden. Niet alle overtredingen staan in het strafrecht, of überhaupt in het recht. Dan is er een probleem en zal de rechter de jurisprudentie raadplegen, hierin staan soortgelijke gevallen omschreven waarin een rechter een uitspraak heeft gedaan. Aan de hand hiervan kan de rechter alsnog een straf bepalen zonder dat er veel verschil zit in straf om hetzelfde feit.

Internationaal recht

Hierin wordt de verhouding omschreven tussen landen en onze positie in internationale organisaties als de EU en de VN. De mondiale samenwerking wordt steeds belangrijker en dus wordt ook het internationaal recht steeds belangrijker. De regels hebben invloed op bijvoorbeeld de prijs van ons melk en de grenspolitiek. Wij hebben internationale verdragen ondertekend waar we ons aan dienen te houden. Neem het verdrag van Geneve over de opvang van vreemdelingen. Kortom de vijf rechtsgebieden zijn er om de samenleving te ordenen, en veiligheid te waarborgen.
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Materieel en Formeel recht in NederlandMaterieel en Formeel recht in NederlandHet recht heeft 2 belangrijke functies: ordening van menselijk gedrag door het stellen van rechtsregels en handhaving va…
Het recht: rechtsgebiedenHet recht: rechtsgebiedenDe plattegrond van het recht kan op meerdere manieren worden ingedeeld. De meest globale indeling is die tussen het priv…
Een inleiding op het strafrechtEen inleiding op het strafrechtMet deze gids wil ik je wegwijs maken in het Nederlandse strafrecht. Je kunt geen krant openslaan zonder een artikel te…
Uittreksel "Inleiding in het Nederlandse recht"Dit is een uittreksel van het eerste hoofdstuk (Recht in het algemeen) van het boek "Inleiding in het Nederlandse recht"…

Gouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk of ontslagvergoedingGouden handdruk, ontslagvergoeding, ontslag, op staande voet. Een gouden handdruk wordt ook wel een ontslagvergoeding ge…
Definitie van 'het recht'Het recht is dagelijks aan de orde, je zal er waarschijnlijk niet bij stilstaan. Alleen al in dagelijkse bezigheden is h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vanna44, Pixabay
  • Studieboeken Rechten
Reactie

Romeo Lala, 06-10-2013
Geachte redactie,

In mijn perspectie dacht ik altijd dat het publiekrecht en het privaatrecht de 2 rechtsgebieden waren. Wat zijn deze dan precies, als drechtsgebieden op uw site anders is weergegeven?

Met dank en groet,
Romeo Reactie infoteur, 29-11-2013
Beste Lala,
Dit artikel kan één en ander verduidelijken, bedankt voor de reactie
http://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/113727-het-recht-rechtsgebieden.html

Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.