Definitie van 'het recht'

Het recht is dagelijks aan de orde, je zal er waarschijnlijk niet bij stilstaan. Alleen al in dagelijkse bezigheden is het recht geregeld aan de orde, autorijden, boodschappen doen, schoonmaken enzovoorts.

Het recht

In het recht zijn de regels (wetten) van het land omschreven over een groot aantal zaken. Van het kopen van een auto tot aan het huren van een huis. Wat is het recht van de koper/ huurder en welke rechten heeft de verkoper/ verhuurder. Maar ook hoe iemand zijn achternaam kan veranderen. Alle wettelijke regels die voor het alledaags belang zijn staan hierin vermeld.

Normen en waarden bepalen het recht

Het begrip 'recht' is moeilijk te omschrijven. Duidelijk is wel dat het te maken heeft met regels, rechtvaardigheid en de normen en waarden van de samenleving. Bij het opstellen van regels moet je rekening houden met de belangen van alle betrokkenen. Bij het afstemmen van eerlijke en rechtvaardige regels, wordt de heersende cultuur van de samenleving in ogenschouw genomen. ''De man is het hoofd van het gezin'' stond ooit in de Nederlandse wet omschreven. Nu onze cultuur is veranderd is die wet lang geleden uit de tijd geraakt en uiteindelijk geschrapt. In vele andere culturen is deze wet niet weg te denken. Zodra een wet algemeen wordt aanvaard en opgenomen in de heersende cultuur, dan wordt de wet als normaal beschouwd.

Doelstelling van het recht

De twee hoofddoelen van het recht zijn; ordenen van de samenleving en een rechtvaardige oplossing bieden voor conflicten. De best mogelijke omschrijving van het recht is ''het geheel van overheidsregels dat op een bepaald moment geldt in een samenleving''.

Rechtsregels en sociale regels

Diefstal of te laat op je werk verschijnen zijn voor iedereen duidelijk twee aparte bepalingen met uiteenlopende gevolgen. De eerste overtreding, is een overtreding op de wet uit het wetboek van strafrecht. Hier kunnen gevangenisstraffen, boetes of werkstraffen voor worden opgelegd door een rechter. De tweede overtreding is een overtreding op een regel van het werk, de gevolgen zijn minimaal maar kunnen toch lastig zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een mindere beoordeling, of zelfs je ontslag. De regels in het wetboek zijn gemaakt door de overheid, terwijl de regels op het werk zijn opgesteld door de betreffende directeur. Kenmerkend voor rechtsregels is dat; ze worden gemaakt door de overheid, ze algemeen geldend zijn en de rechter bepaald wat de gevolgen zijn bij het overtreden. We kunnen dus zeggen dat wetten voor ons gemaakt zijn zodat de leefbaarheid en veiligheid bevordert worden, natuurlijk is het rottig om bij het niet om doen van je gordel een boete te krijgen, maar het is voor je eigen veiligheid.

Nuttige tips

Hou altijd in je gedachte dat zodra je word betrapt op het overtreden van een regel, dat je word gecorrigeerd voor je eigen veiligheid. Soms kan het wat overdreven overkomen als er weer een geel briefje onder je ruitenwisser zit voor het fout parkeren. Men doet dit om de sociale controle te bewaren en de samenleving te ordenen. Echter moet de bevolking oneerlijke zaken niet negeren, en mogen we in een democratie altijd ergens voor opkomen zodra wij ons verkeerd behandeld voelen. De burger zelf maakt zijn wetten in een democratie, de ambtenaren voegen de regel enkel toe in het wetboek.
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederland: een parlementaire democratieNederland is een democratie. In een democratie heeft de bevolking zeggenschap over de overheid. Ook heeft Nederland een…
Onze samenleving: rechtsstaatNederland is een rechtsstaat, maar wat is dat eigelijk en waarom is Nederland dat? En hoe kan een rechtsstaat ontstaan e…
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
De rechtsstaat in NederlandIn Nederland leven we in een democratische rechtsstaat. In een rechtsstaat wordt de macht van de staat gereguleerd en be…

Verschillende rechtsgebiedenVerschillende rechtsgebiedenHet recht gaat over vele zaken zoals, samenwonen, verzekeringen, hypotheek overeenkomen, vergunningen en ga zo maar door…
Bronnen en referenties
  • Burgerlijk wetboek
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.