Ongeluk op het werk: werkgever aansprakelijk stellen

Ongeluk op het werk: werkgever aansprakelijk stellen Een ongeluk op het werk komt vaak voor. Of je nu gevaarlijk werk doet of niet, een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Veel ongelukken op het werk ontstaan door vallen, gevaarlijke stoffen, omvallende of omwaaiende objecten of aanrijdingen. Raak je tijdens je werk gewond dan is het vaak mogelijk je werkgever aansprakelijk te stellen voor de kosten en een schadeclaim in te dienen. Er moet dan sprake zijn van schending van een zorgplicht door de werkgever. Om je bij te laten staan kun je je wenden tot een in letselschade specialiseerde advocaat.

Aansprakelijk stellen werkgever


Een ongeluk op het werk

Een arbeidsongeval of bedrijfsongeval is een breed begrip. Je kunt je voorstellen dat een ongeluk op kantoor tijdens werktijden hieronder valt, maar het is breder dan dat. Ook een ongeluk dat gebeurt op het moment dat je voor je werk onderweg bent naar een afspraak of wanneer je een locatie elders in het land bezoekt als onderdeel van je werk, dan valt het onder de noemer arbeidsongeval of bedrijfsongeval. Woon-werkverkeer is hier in de meeste gevallen wel van uitgesloten. Enkele voorbeelden van ongevallen tijdens het werk zijn de volgenden:
  • Een machine waarmee je werkt heeft een defect waardoor je een snijwond of brandwond oploopt
  • Je werkt op een bouwplaats en je wordt geraakt door een vallend projectiel met een hersenschudding als gevolg
  • Je staat voor je werk op een beurs en bij het opbouwen van een kraam raakt je hand bekneld
  • Je glijdt uit over een natte vloer in de kantine en verzwikt of breekt je enkel
  • Je lijdt zwaar onder stress, je werkgever is hiervan op de hoogte en neemt geen maatregelen waarna de klachten verergeren

Wat te doen na een ongeval op het werk?

Het allereerste wat je moet doen is je verwondingen laten onderzoeken door een arts. Niet alleen is dit belangrijk voor je eigen gezondheid, een onderzoek door een arts kan ook als bewijs dienen voor geleden schade. Van je bezoek wordt een verslag gemaakt en dit kan bij een eventuele rechtszaak een belangrijk bewijsmiddel zijn. Schade aan bijvoorbeeld kleding, schoeisel of andere persoonlijke eigendommen zoals je tas, telefoon of sieraden kun je documenteren door er foto's van te maken.

Tevens is het belangrijk na te gaan wat precies de oorzaak van het ongeval was. Wil je je werkgever aansprakelijk kunnen stellen voor de geleden schade dan is het van belang dat deze een zorgplicht jegens jou als werknemer geschonden heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake was van nalatigheid, achterstallig onderhoud, een onveilige werkplaats, gebrekkige voorlichting of het niet bieden van beschermende kleding. Kan je werkgever aan tonen dat het ongeval jouw 'eigen schuld' was dan heeft een schadeclaim geen kans van slagen.

Als er sprake is van een ernstig ongeval - en daarvan is sprake wanneer je voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd moest worden - dan moet de Arbeidsinspectie ingeschakeld worden. Normaliter doet je werkgever dit. Is dit onverhoopt niet gebeurd dan kun je ook zelf de Arbeidsinspectie inschakelen. Het rapport dat de inspectie naar aanleiding van haar onderzoek maakt kan ook dienen als bewijsmateriaal.

Je eigen schade berekenen

Voor het bepalen van de hoogte van de schadeclaim zijn diverse elementen van belang. Het is belangrijk dat je hiervan zelf een overzicht maakt. Je kunt dan onder meer rekening houden met de volgende zaken:
  • Verlies van loon en andere inkomsten
  • Medische kosten, voor zover niet vergoed door de zorgverzekering
  • Kosten van schade aan kleding en schoeisel
  • Reis- en vervoerskosten
  • Kosten voor revalidatie
  • Kosten voor hulpmiddelen
  • Kosten voor rechtsbijstand
  • Smartengeld

Een advocaat in de arm nemen

Het is goed mogelijk dat je werkgever na een ongeval van goede wil is en bovendien een goede verzekering heeft waardoor het afhandelen van jouw schade geen groot probleem hoeft te zijn. Mogelijk kan een en ander geregeld worden met behulp van een mediator.

Is je werkgever niet van goede wil, bestaat er onenigheid over de aansprakelijkheid of is bemiddeling door een mediator op niets uitgelopen, dan is het mogelijk een in letselschade gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen. Een civiele procedure kan dan noodzakelijk zijn. Vaak ligt het zwaartepunt dan bij het bepalen of er sprake is van schending van een zorgplicht voor de werkgever.

Is er sprake van gecompliceerd letsel of is de omvang van de schade moeilijk in te schatten dan is het sowieso raadzaam een advocaat in te schakelen, om te voorkomen dat je er bekaaid vanaf komt. De kosten voor de advocaat kunnen een obstakel zijn, zeker wanneer je geen rechtsbijstandsverzekering hebt. Weet echter dat wanneer je werkgever veroordeeld wordt tot het vergoeden van de schade, deze ook jouw advocaatkosten zal moeten vergoeden.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeren & WEGAM polis is noodzaak voor werkgeversVerzekeren & WEGAM polis is noodzaak voor werkgeversWerkgevers kunnen een hoge claim tegemoet zien wanneer een werknemer betrokken raakt bij een ongeluk met een motorvoertu…
Het kiezen van een letselschade advocaatHet kiezen van een letselschade advocaatDe letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is…
Iemand aansprakelijk stellenIemand aansprakelijk stellenAls iemand ons schade heeft toegebracht, kunnen we hem aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Bij letselschade…

Spreekrecht van slachtoffers tijdens een rechtszaakSpreekrecht van slachtoffers tijdens een rechtszaakWie het slachtoffer is geworden van een misdrijf of nabestaande is van een slachtoffer kan de behoefte voelen om tijdens…
De Notaristelefoon bellen, telefoonnummerDe Notaristelefoon bellen, telefoonnummerHeeft u een notaris nodig? Voordat u contact opneemt met een notaris voor juridisch advies kunt ook eerst bellen met De…
Bronnen en referenties
  • http://www.juridischbureauletselschade.nl/bedrijfsongeval/verwondingen-opgelopen/
  • https://www.juridischloket.nl/schade-en-letsel/op-het-werk/arbeidsongeval/
  • http://www.arbeidsrechtsite.nl/schade-tijdens-en-door-het-werk/index.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.