Welke kosten mag een deurwaarder in rekening brengen?

Over de kosten die een deurwaarder in rekening brengt, doen veel verhalen de ronde. Deurwaarders worden vaak neergezet als plunderaars die veel te hoge kosten in rekening brengen. In dit artikel wordt duidelijkheid gegeven over de kosten die in rekening gebracht mogen worden.

Wettelijke basis

Een veel voorkomende gedachte is dat deurwaarders mensen 'uitknijpen' en willekeurige, hoge bedragen in rekening brengen bij mensen. Niets is echter minder waar. Alle tarieven die gepaard gaan met de exploten die deurwaarders uitbrengen zijn wettelijk vastgelegd. Deze tarieven staan in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders. Dit Besluit is in 2001 vastgesteld door de Minister van Justitie. De tarieven die in het Besluit worden genoemd zijn vastgesteld na een langdurig onderzoek door een commissie van deurwaarders, advocaten, ambtenaren, consumentenvertegenwoordigers en accountantskantoren als Ernst & Young en KPMG. Per exploot, oftewel per ambtshandeling, is nauwkeurig gekeken hoeveel tijd en energie hier in gaat zitten en op basis daarvan zijn de tarieven opgesteld.

De tarieven

Hoeveel mag een deurwaarder nu in rekening brengen bij het uitbrengen van een exploot of het opstellen van een proces-verbaal? De complete lijst is via Google eenvoudig te vinden op tientallen sites. Hieronder zijn de meest voorkomende exploten met de bijbehorende tarieven omschreven:
  • dagvaarding 76,17
  • betekening titel 73,31
  • overbetekening 64,49
  • beslag roerende zaken 100,18
  • beslag onroerende zaken 137,65
  • beslag loon/uitkering 113,63
  • beslag bankrekening 159,64

Houd er rekening mee dat deze bedragen zonder BTW zijn en dus hoger kunnen uitvallen, afhankelijk van de aard en bedrijfsvorm van de schuldeiser. Daarnaast moet bijvoorbeeld een proces-verbaal van beslag ook worden overbetekend aan de schuldenaar. Houd er dus rekening mee dat zowel de kosten van het proces-verbaal als de kosten van de overbetekening verschuldigd zijn.

Verhogingen

In bepaalde gevallen kunnen de kosten hoger uitvallen. Dit is dus in ieder geval indien er ook BTW over de exploten betaald moet worden. Daarnaast mogen de kosten gerekend worden die noodzakelijk waren om het exploot uit te kunnen brengen. Hierbij kan ondermeer gedacht worden aan kosten voor een adresonderzoek (GBA). Ook kunnen de kosten hoger uitvallen als blijkt dat een eerdere poging om een exploot te beteken is mislukt. De deurwaarder mag dan een verhoging van 23,44 doorberekenen. Dit geldt alleen als de schuldenaar bijvoorbeeld op een ander adres staat ingeschreven dan het adres waar hij daadwerkelijk woont. Bij alle verhogingen moet de deurwaarder dit expliciet vermelden in zijn exploot.

Als de deurwaarder ter plaatse van zijn ambtshandeling is, en hij voert deze ambtshandeling niet uit, omdat de schuldenaar zelf alsnog tot betaling overgaat, mag de deurwaarder de helft van de kosten van de gestaakte ambtshandeling in rekening brengen.
© 2012 - 2024 Nafets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Er is aan mij een vonnis of dwangbevel betekendDe deurwaarder staat opeens voor de deur en zegt een vonnis of dwangbevel te komen betekenen. Dagelijks worden honderden…
Help! Ik heb een dagvaarding ontvangenHet zal je maar gebeuren, opeens staat er een deurwaarder voor je deur met een dagvaarding. Oftewel je moet voor een rec…
Beslag op bankrekening, mag dat zomaar?Stel je voor dat je de dagelijkse boodschappen wilt afrekenen en de pinpas weigert. Navraag bij de bank leert dat er bes…
De dagvaarding: hoe en watDe dagvaarding: dat een rechtszaak met een dagvaarding begint weten veel mensen wel, maar wat gebeurt er nou precies als…

Wat zijn klassieke grondrechten?Wat zijn klassieke grondrechten?Klassieke grondrechten zijn de oudste grondwettelijke rechten. Maar wat houden klassieke grondrechten eigenlijk in? Wat…
De beste advocaten zoeken op internetDe beste advocaten zoeken op internetIn een maatschappij die verhardt en steeds complexer en digitaler wordt, neemt de regelgeving almaar toe. Vroeg of laat…
Bronnen en referenties
  • Lexplicatie Gerechtsdeurwaarderswet, J.A. Raukema
Reactie

Dennie Peijs, 11-12-2015
De rechter heeft een vonnis geveld over een huurachterstand bij een deurwaarderskantoor. Nu heeft een ander kantoor het overgenomen. Mag dit kantoor wederom executiekosten vragen?

Thx Reactie infoteur, 18-12-2015
Beste Dennie,

het in rekening brengen van executiekosten staat los van welk deurwaarderskantoor de zaak in behandeling heeft. Als een schuldeiser (dus jouw verhuurder) kosten gemaakt heeft die niet al zijn voldaan, mag een ander deurwaarderskantoor deze kosten ook bij jou vorderen.
Ja dus, in principe mag dit.
Mocht de situatie naar jouw mening toch anders zijn, of iets is onduidelijk, laat het dan even weten.
gr

Nafets (12 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.