Help! Ik heb een dagvaarding ontvangen
Het zal je maar gebeuren, opeens staat er een deurwaarder voor je deur met een dagvaarding. Oftewel je moet voor een rechtbank verschijnen. Wat nu? Wat kan, mag en moet je doen?
De betekening van een dagvaarding
In civiele procedures wordt een gerechtelijke procedure ingeleid met een dagvaarding. Deze dagvaarding wordt betekend door een deurwaarder. Degene die de dagvaarding ontvangt wordt gedaagde genoemd. De deurwaarder zal in eerste instantie proberen om de dagvaarding aan de gedaagde in persoon te betekenen, dat wil zeggen dat de deurwaarder de dagvaarding afgeeft aan de gedaagde. Is de gedaagde bijvoorbeeld niet thuis, zal de deurwaarder de dagvaarding aan een van de huisgenoten afgeven. Zijn ook zij niet thuis, zal de dagvaarding in een speciale envelop op het woonadres van de gedaagde worden achtergelaten.
Een dagvaarding weigeren aan te nemen is veelal zinloos. De deurwaarder zal in de dagvaarding opnemen dat de gedaagde weigerde om het stuk aangeleverd nemen, waarna het stuk alsnog aan het woonadres wordt achtergelaten. Al met al is er dus geen verplichting voor de deurwaarder om de dagvaarding aan de gedaagde in persoon af te geven.
De inhoud van de dagvaarding
De dagvaarding is een procesinleidend stuk. In deze dagvaarding zal de eiser zo bondig mogelijk uiteen zetten wat hij van de gedaagde vordert en vooral ook waarom. Meestal zal dit bijvoorbeeld om een geldschuld gaan. Ook zal in de dagvaarding staan waar de rechtszaak zal dienen en hoe laat deze zal plaatsvinden. Ook moet vermeld worden hoe de gedaagde kan reageren op de vermeende vordering, dus of de gedaagde zelf mag reageren of dat verplicht een advocaat moet worden ingeschakeld. Als de gedaagde al verweer heeft gevoerd tegen de vordering, zal dit ook in de dagvaarding moeten worden opgenomen.
Wat kan ik doen als ik een dagvaarding heb ontvangen?
Als eerste zal moeten worden gekeken of de vordering inhoudelijk klopt. Is dit het geval, is er feitelijk geen noodzaak om tijdens de rechtszitting te reageren. Het is namelijk niet verplicht om in een civiele procedure te verschijnen. Reageert de gedaagde niet, zal de rechter verstek verlenen en in de meeste gevallen de vordering toewijzen. Oftewel, de gedaagde zal dan veroordeeld worden om te betalen, waarbij hij in de regel ook de kosten van de gerechtelijke procedure zal moeten voldoen.
Een tweede optie is voldoen aan de vordering voordat de rechtszitting plaatsvindt. Door het betalen van de vordering voor de rechtszitting, zal deze niet meer nodig zijn. Uiteraard moet dit wel financieel mogelijk zijn, maar de gedaagde bespaart daarmee de hoge kosten die met een rechtszitting gepaard gaan. Deze kosten lopen al snel in de honderden euro's.
Een derde optie is het voeren van verweer tegen de vordering. Uiteraard heeft dit alleen zin als de vordering inhoudelijk ook echt niet klopt, althans volgens de gedaagde. Is het een zaak die dient voor de kantonrechter, wat vaak het geval zal zijn, mag de gedaagde kiezen om in persoon te verschijnen en mondeling verweer te voeren, of het verweer schriftelijk in te dienen. De kantonrechter zal vervolgens de dagvaarding en het verweer bekijken en beslissen wat er verder zal gebeuren. Uiteraard mag de gedaagde er ook voor kiezen om een advocaat of een rechtsbijstandsverzekering in te schakelen, maar dit is niet verplicht bij de kantonrechter. Bij inhoudelijke lastigere kwesties is dit overigens wel aan te raden.
Dient de zaak voor de rechtbank, sector civiel, is inschakeling van een advocaat overigens verplicht!
© 2012 - 2024 Nafets, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De dagvaarding: hoe en watDe dagvaarding: dat een rechtszaak met een dagvaarding begint weten veel mensen wel, maar wat gebeurt er nou precies als…
Verloop van civiele procedureEen civiele procedure speelt zich af in het burgerlijk recht, tussen burgers onderling en zonder tussenkomst van de over…
Dagvaarden, zo werkt het!Stel: je hebt een duur horloge gekocht bij een juwelier en binnen 5 maanden gaat het glaswerk kapot. Het bedrijf waar je…