Dagvaarden, zo werkt het!

Dagvaarden, zo werkt het! Stel: je hebt een duur horloge gekocht bij een juwelier en binnen 5 maanden gaat het glaswerk kapot. Het bedrijf waar je het horloge hebt gekocht wilt er niets aan doen omdat zij vinden dat de schade is veroorzaakt door persoonlijk toedoen en kosteloos repareren niet binnen de garantie valt. Ander voorbeeld. Je hebt een goede vriend 1200 euro geleend en deze persoon weigert jou terug te betalen. In dit soort gevallen kun je de zaak voor laten komen bij de rechtbank. Maar wat gaat er aan vooraf voordat de zaak inhoudelijk door een rechter wordt behandeld?

Dagvaarding

Voordat een zaak voor de rechter komt moet er allereerst een dagvaarding worden opgesteld. Hoewel de wet het niet verbied om dit zelf te doen is het verstandiger om een dagvaarding door een advocaat op te laten stellen, dit omdat een dagvaarding nietig verklaard kan worden als deze niet op de juiste manier is opgesteld of onvolledig is. Schrik er overigens niet van dat een dagvaarding altijd is opgesteld vanuit de ogen van de gerechtsdeurwaarder.

Een correcte dagvaarding bestaat uit drie onderdelen:
  1. formaliteiten en administratieve gegevens
  2. inhoudelijk middenstuk
  3. eis

Formaliteiten en administratieve gegevens

De dagvaarding moet tenminste de naam en woonplaats van de gedaagde en eiser vermelden. Ook moet uit de dagvaarding duidelijk opgemaakt kunnen worden bij welke rechtbank de gedaagde zich moet melden en wat het adres hiervan is.

Inhoudelijk middenstuk

In dit deel van de dagvaarding worden de gronden van de eis vermeld. Waarom moet de rechter de vordering van jou als eiser toewijzen? Daarnaast wordt in dit deel de bewijsmiddelen opgenomen, zoals foto’s of getuigen. Tot slot wordt hier ook (als dit aan de orde is) het verweer van de gedaagde opgeschreven.

Eis

In het laatste deel van de dagvaarding wordt de eis beschreven. Hierin beschrijf jij als eiser wat je precies van de rechter wenst. Deze eis moet wel realistisch en acceptabel zijn en kan van alles zijn. Je kunt dus niet zoals in Amerika 50.000 euro eisen omdat je drie maanden op de reparatie van je PC moest wachten terwijl je twee weken met de reparateur was overeengekomen.

Afleveren dagvaarding

Nadat jouw advocaat de dagvaarding heeft opgesteld wordt deze door een gerechtsdeurwaarder afgeleverd bij de gedaagde. Dit mag bij wet van maandag tot en met vrijdag tussen 7:00 en 20:00, met uitzondering van feestdagen. Als er op het adres van de gedaagde niemand thuis is wordt de dagvaarding in een gesloten envelop achtergelaten. Het afleveren van een dagvaarding wordt in jargon ‘betekenen’ genoemd, de deurwaarder betekend de dagvaarding dus bij de gedaagde. De deurwaarder neemt de originele dagvaarding en een kopie mee en laat de kopie bij de gedaagde achter. De originele dagvaarding wordt na betekening teruggegeven aan de advocaat van de eiser.

Als je niet weet waar de gedaagde woont of als deze met de noorderzon is vertrokken kan het exploot plaatsvinden door betekening aan het Parket van de Officier van Justitie. Zij hebben bijv. mogelijkheden om de persoon in kwestie op te sporen.

Weigeren

Een dagvaarding weigeren kan niet. De deurwaarder zal de dagvaarding altijd achterlaten of per post naar de gedaagde sturen. De gedaagde kan de procedure dus niet saboteren door de dagvaarding niet in ontvangst te nemen. Zodra de dagvaarding is afgegeven of per post is verzonden begint juridisch gezien de gerechtelijke procedure. Wat de gedaagde vervolgens met de dagvaarding doet is vervolgens zijn eigen verantwoordelijkheid.

Inschrijven

Zodra de eisende partij de dagvaarding retour heeft gekregen moet deze door een advocaat worden aangebracht bij de rechtbank, wat wil zeggen dat de dagvaarding moet worden ingediend. De zaak wordt hierdoor op de agenda van de rechtbank gezet, wat in jargon het ‘inschrijven op rol’ wordt genoemd. Dit aanbrengen moet maximaal één dag voor de eerste roldatum, die op de dagvaarding door de deurwaarder is vermeld, gebeuren. Tevens moeten tegelijk ook in tweevoud producties (=bewijs) worden ingediend. Als de advocaat verzuimt om de dagvaarding op tijd op rol in te schrijven, kan de procedure voor de rechter niet starten.

Kosten

Dagvaarden kost geld. Daarom is het geen overbodige luxe om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, zowel privé als zakelijk als je ondernemer bent. Heb je geen rechtsbijstandsverzekering dan lopen de kosten voor een procedure al snel op, zeker als je uiteindelijk verliest. Binnen het Nederlands recht is het namelijk zo geregeld dat de verliezende partij alle kosten vergoed, dus ook die van de tegenpartij. Tot het voorkomen van je zaak bij de rechter moet je rekening houden met o.a. de griffie-, deurwaarders- en advocaatkosten.
© 2013 - 2024 Selwyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help! Ik heb een dagvaarding ontvangenHet zal je maar gebeuren, opeens staat er een deurwaarder voor je deur met een dagvaarding. Oftewel je moet voor een rec…
De dagvaarding: hoe en watDe dagvaarding: dat een rechtszaak met een dagvaarding begint weten veel mensen wel, maar wat gebeurt er nou precies als…
Betekening van de dagvaardingEen dagvaarding wordt uitgevaardigd door de officier van justitie aan de verdachte om hem in kennis te stellen van een n…
Verschillende vormen van rechtsgedingVerschillende vormen van rechtsgedingHet kan ons allemaal overkomen. Een rechtszaak. Voor de meeste onder ons klinkt dit als een dreiging. Maar dat is de onw…

Ongeluk freelancer: de opdrachtgever is aansprakelijkOngeluk freelancer: de opdrachtgever is aansprakelijkDe Hoge Raad heeft in 2012 geoordeeld dat als een ZZP-er een ongeluk krijgt op de werkvloer, de opdrachtgever dan aanspr…
Werk en langdurig ziek: ontslag terecht?Werk en langdurig ziek: ontslag terecht?Wie een vaste baan heeft kan niet zomaar ontslagen worden, ook niet bij ziekte. Het wordt echter een heel ander verhaal…
Selwyn (8 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.