Voorkom dillema’s bij een bedrijfsuitje

Voorkom dillema’s bij een bedrijfsuitje In jouw bedrijf wordt er vast ook jaarlijks (of vaker) een bedrijfsuitje georganiseerd. Voor sommigen is het een leuk dagje of momentje uit en voor anderen is het iets verschrikkelijks.

Het dilemma

Een bedrijfsuitje is meestal bedoelt om een wij-gevoel te creeeren tussen collega’s, een soort van teambuilding. Niet iedereen ziet hier echter het nut van in om elkaar ook nog buiten de werkvloer tegen te komen. Ook vinden sommige mensen het moeilijk om ineens van “rol” te moeten veranderen. Op de werkvloer weten ze precies watt e doen en hoe zich te gedragen tussen collega’s. Wanneer ze dan in een meer informele sfeer komen met dezelfde collega’s weten ze niet hoe zich te gedragen. Ze zullen dit soort gelegenheden dan ook proberen te vermijden.

Tips om te switchen naar een informele sfeer

Heb je inderdaad moeite om ook in informele sfeer met je collega’s te praten, doe en besef dan het volgende:
 • Bekwaam je in smalltalks en bedenk dat je in principe wel 15 minuten over het weer zou kunnen praten.
 • Wees oprecht geinteresseerd in je gesprekspartner en stel vragen. De rest gaat dan vanzelf.
 • Realiseer je dat mensen meer met zichzelf bezig zijn dan met jou. Vaak voelt het alsof alle aandacht op jou gericht is, maar dit is niet zo.
 • Mocht je bepaalde dingen lasting vinden, bedenk dan dat je niet de enige bent.
 • Bewaak je grenzen en blijf jezelf.
 • Zoek gelijkgestemden, maar blijf niet hangen bij je groepje. Maak bijvoorbeeld ook eens van de gelegenheid gebruik om met iemand te praten die je anders weinig tot nooit spreekt.
 • Maak van de gelegenheid gebruik om te netwerken.

Het organiseren van een bedrijfsuitje

Wanneer je een bedrijfsuitje moet organiseren, realiseer je dan voor welke mensen je een uitje organiseert. Wat de een leuk vindt kan voor de ander verschrikkelijk zijn. Heb je te maken met collega’s die vrij verschillend van karakter zijn, zorg er dan voor dat je een zogenaamde “low-key” uitje verzint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitje waarbij er geen ingewikkelde activiteiten aan bod komen. Als laatste optie kun je ook nog een eenvoudig etentje organiseren, vaak zijn er aparte tafels en zullen de mensen dan zelf hun gesprekspartners opzoeken. Hierdoor ontstaan geen moeilijke situaties.
Mochten je collega's echter niet echt spraakzaam zijn of niet bekwaam zijn in het houden van gesprekken, dan is een uitje met een activiteit juist wel effectief. Denk bijvoorbeeld aan samen iets creatiefs doen of een spel of sport. Dan zijn je collega's meer bezig met de activiteit en hoeven niet noodgedwongen gespreksonderwerpen te verzinnen. Het onderwerp van het gesprek is dan al de activiteit zelf.

Ideëen voor een uitje

Er zijn veel bedrijfjes of organisaties die bedrijfsuitjes voor je kunnen verzinnen en verzorgen. Natuurlijk zitten er ook bij die bij jou in de buurt iets leuks organiseren. Moet je het echter zelf verzinnen, kun je de volgende activiteiten als voorbeeld nemen:
 • Bowlen
 • Karten
 • Schilderworkshop
 • Kook workshop, vooral team-koken is leuk als je een grotere groep mensen hebt
 • Oudhollandse spelletjes; bij de gemeente in je stad kun je vaak ook spel- of sportmaterialen huren.
 • Mini / midget golf
 • Teamsporten, zoals voetbal, volleybal, hockey, etc.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bedrijfsuitje organiserenEen bedrijfsuitje organiserenVrijwel iedereen die werkt komt er ooit mee in aanraking: het bedrijfsuitje of personeelsuitje. Meestal is dit vanaf de…
Bedrijfsfeest of bedrijfsuitje? De beste organisatietips!Bedrijfsfeest of bedrijfsuitje? De beste organisatietips!Een bedrijfsfeestje of bedrijfsuitje kan ontzettend leuk zijn. Het is de gelegenheid bij uitstek om die ene collega bete…
Goedkope bedrijfsuitjes / personeelsuitjes organiserenLekker dineren in een restaurant met collega's is altijd feestelijk. Maar als je een bedrijfsuitje/personeelsuitje wilt…
Uitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandUitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandPrison Island in Utrecht is een soort combinatie tussen Escape Room en Fort Boyard. Spreken deze spellen je aan dan is P…

De Sollicitatieplicht in NederlandGezien het feit dat de werkloosheid de komende jaren fors zal gaan stijgen, gaan steeds meer mensen zich verdiepen in za…
Persbericht schrijvenPersbericht schrijvenBij het schrijven van een persbericht moet de communicatiemedewerker of ondernemer zich verplaatsen in de positie van de…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 18-11-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.