Hoe stel je een goede offerte op?

Zorg voor voldoende informatie
Denk na over de behoefte van je klant. Naar welke voordelen is hij/zij op zoek? Welke investering is hij/zij bereid te doen?Kies een duidelijke structuur
Opening en inleidingHier schrijf je de aanleiding voor je offerte. Stel je de offerte op naar aanleiding van een gesprek, verwijs hier dan naar.
Beschrijf huidige situatie van de klant
Beschrijf wat er in de huidige situatie van de klant ontbreekt, mist of waar er behoefte aan is. Wees hierbij niet negatief maar objectief.
Aanbieding van product of dienst
Presenteer hier je product zo dat het de oplossing is voor het geschetste probleem. Ga hierbij niet teveel in detail, het gaat er voornamelijk om dat de klant ziet wat de voordelen zijn om met jouw organisatie in zee te gaan. Denk bijvoorbeeld aan tijdbesparing, kostenbesparing, veiligheid, etc.
Prijs
Natuurlijk wil de klant ook het prijskaartje weten. Noem deze maar de prijs hoeft niet vetgedrukt of extra opvallend genoteerd te worden.
Afsluiting
Zorg voor een persoonlijk tintje in de afsluiting en stimuleer daarbij de klant om tot actie over te gaan. Hoe en wanneer kan de klant reageren?
Bijlagen
Denk bijvoorbeeld aan technische specificaties, betalingscondities, leveringsvoorwaarden, etc.
Maak de offerte makkelijk leesbaar
Wil je je onderscheiden van de standaard offertes, dan moet je wel wat aandacht besteden aan de formulering van je offerte:- Houdt de zinnen concreet en begrijpelijk, maar ontwijk het gebruik van teveel vaktaal. Wees ook objectief in je taalgebruik, ga geen andere producten of bedrijven afkraken/vergelijken met dat van jou.
- Schrijf vanuit het perspectief van de klant
- Schrijf alsof de klant al besloten heeft gebruik te maken van het aanbod. Dit werkt namelijk drempel-verlagend.