9 tips voor thuiswerkers

Of je nu al jaren vanuit huis werkt en je productiviteit wil verhogen, of je begint net met het werken vanuit huis, er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat je meer uit je werkdag haalt.

Een goed begin is het halve werk

Je werkplek

Het is belangrijk dat je onderscheid maakt tussen werk en privé, het is namelijk lastig om productief te blijven als je werkplek te huiselijk is, en als je constant met familie blijft communiceren. Richt voor jezelf een werkplek in die bij je werk past, en die je gedurende je werkdag geheel voor jezelf hebt. Zorg er ook voor dat je na je werkdag deze werkplek opruimt, zodat je elke dag weer fris kan beginnen.

Je contacten

Het kan erg lastig zijn voor vrienden en familie om je thuiswerk als "echt werk" te zien. Zorg ervoor dat je gedurende je werkdag geen contact hebt met vrienden en familie. Schaf een speciale telefoon aan voor zakelijke contacten, en een e-mail adres dat je uitsluitend gebuikt voor zakelijke e-mails. Zorg er ook voor dat je privé-telefoon niet aan staat, op deze manier kom je niet in de verleiding om als nog te gaan zitten bellen of sms-en. Je kunt jezelf wel een beloning geven als je een klein doel hebt gehaald. Als je dit hebt gedaan mag je bijvoorbeeld even je smsjes lezen, en je sociale netwerken bekijken.

Je schema

Bij thuiswerk is motivatie en organisatie het belangrijkst. Dit betekend dat je voor jezelf een duidelijke planning moet maken, waar je je ook aan houd. Neem de tijd om deze planning te maken, als je dit doet zul je merken dat je overdag veel productiever kan werken.

Goed omgaan met je tijd

Stel doelen vast

Maak dagelijkse en wekelijkse "to do" lijstjes. Hiermee kun je experimenteren tot je een vorm hebt gevonden die bij je past. Doe dit op papier of op de computer. Wanneer je een van je doelen heb bereikt, kun je dit van je lijstje afstrepen. Op deze manier kun je bepaalde doelen ook een hogere of lagere prioriteit geven, er deadlines voor stellen, en een eventuele beloning aan verbinden.

Stel je werktijden vast

Stel duidelijke werktijden vast, en leef deze ook goed na. Je bent je eigen baas, en je moet jezelf ook behandelen als een werknemer: zorg ervoor dat hij niet te laat begint of te vroeg eindigt. Het kan moeilijk zijn om je voor te stellen dat je aan het werk bent, als je op een plek bent die duidelijk niet zo veel met werk te maken heeft.

Leer jezelf een duidelijke routine aan

Thuiswerk wordt onderhouden door een routine. Ontwikkel een eigen routine die het best werkt voor jou. Leer jezelf gewoonten aan, en bedenk manieren om dit vol te houden. Het behouden van een structuur en routine in je werk zal ervoor zorgen dat je ook over de lange termijn succesvol vanuit huis kan blijven werken.

Onderhoud je productiviteit

Het begin van de dag

Zorg ervoor dat je voor je aan je werk begint al je huishoudelijke taken heb volbracht, net alsof je echt naar je werk zou gaan. Breng de kinderen naar school, lees je persoonlijke email, doe de was en dergelijke. Voordat mensen naar werk gaan moeten ze langzaam in de "sfeer" komen. Doe dit door even een kopje koffie te drinken. Hierna kan je langzaam beginnen met het updaten van je to do lijstjes. Zorg ervoor dat je mentaal overgaat op "werk-stand".

Pauzeren

Als je net goed productief bezig bent, hoef je niet per se te stoppen voor een pauze, maar onthoud wel dat je een tijdslimiet vaststelt voor je pauze. In je pauze kun je even ontspannen, iets eten en drinken, en misschien zelfs even een huishoudelijk klusje doen. Zorg er wel voor dat je aan het einde van je pauze ook weer echt aan het werk gaat.

Het huis uit

Een van de grotere gevaren van het werken vanuit huis is dat je je gaat afsluiten van de buitenwereld. Zorg ervoor dat je regelmatig buiten klusjes doet, je kunt ze ook als een beloning gebruiken voor een goed afgesloten taak. Zorg ervoor dat je ook contact blijft houden met andere mensen. Ga bijvoorbeeld eens koffie drinken met een vriend(in). Als je in je persoonlijke leven gelukkig bent, wordt je productiviteit ook hoger.
© 2011 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken biedt alleen maar voordelenThuiswerken biedt alleen maar voordelenSteeds meer bedrijven bieden de medewerkers de mogelijkheid om één of enkele dagen in de week thuis te werken. Thuiswerk…
Thuiswerken en sociale mediaThuiswerken en sociale mediaSommige werkgevers zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Werknemers die thuiswerken waar zij niet te controleren…
Geld verdienen met artikelenGeld verdienen met artikelenGeld verdienen met artikelen kan heel gemakkelijk werken. Door artikelen te schrijven en deze online te plaatsen, kun je…
Thuiswerken, het ideale bijbaantje?Thuiswerken als bijbaan lijkt de nieuwe hype; steeds meer mensen in Nederland doen het. Heb je vrije tijd, behoefte aan…

Archivering bij gemeente, waterschap, provincie en rijkArchivering bij gemeente, waterschap, provincie en rijkDe archivering bij met name een gemeente is erg complex, vanwege de veelheid aan taken op elk gebied van de samenleving.…
Wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van product en mensWet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van product en mensNiet alleen de constant bewegende olieprijs is gevolg van de "Wet van vraag en aanbod". De wet is ook van toepassing op…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.