Wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van product en mens

Wet van vraag en aanbod bepaalt de prijs van product en mens Niet alleen de constant bewegende olieprijs is gevolg van de "Wet van vraag en aanbod". De wet is ook van toepassing op verkoopprijzen van bloemen, salaris van personeel, levensmiddelen, kleding en huizen enz. Maar wat voor producten en diensten geldt is ook van toepassing op mensen. Als er verhoudingsgewijs veel senioren zijn, neemt het respect voor ouderen af en krijgen jongeren meer invloed. De Wet van vraag en aanbod bepaalt dus niet alleen de waarde van commerciële zaken en diensten.

Wet van vraag en aanbod

Prijs en vraag houden elkaar altijd in evenwicht. Als de prijs van een product zakt neemt de vraag toe (of zakt niet verder) en als daarentegen de prijs stijgt neemt de vraag af (of wordt afgeremd). Andersom geldt het natuurlijk ook: Indien de vraag van een artikel toeneemt, stijgt de prijs en als de vraag afneemt daalt de prijs. De wet is niet door mensen bedacht. Het is een keiharde natuurwet waar wij allemaal ons hele leven mee te maken hebben of we willen of niet. De wet bepaalt namelijk niet alleen kostprijs van een product zoals benzine of aandelen, maar ook de mate van belangstelling voor al het niet materiële waar wij mensen in geïnteresseerd kunnen zijn.

Mate van beschikbaarheid is bepalend

Als er net zo veel diamanten in deze wereld zouden zijn als kiezelstenen, waren ze net zo weinig waard als nu kiezelstenen waard zijn. De wet bepaalt natuurlijk ook de prijs van kostbaar drinkwater in een gortdroge woestijn, en zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken.

Huizenprijzen

Als een koopwoning erg lang te koop staat, komt dat omdat de verkoper er meer geld voor wil krijgen dan de woning op dat moment waard is. Het argument dat hij zelf de woning ook tegen een dergelijk bedrag heeft gekocht telt niet. Het is uitsluitend de wet van vraag en aanbod die op dat moment de marktwaarde van de woning bepaalt, en daar zal de verkoper zich toch mee moeten verzoenen. Tenzij die de tijd heeft om te wachten tot de huizenprijzen weer gaan stijgen, maar dat kan soms heel lang duren en ondertussen is hij/zij wellicht veel Hypotheekrente kwijt.

De wet draait niet alleen om geld en goederen

Hoe schaarser een product hoe meer wij er voor over hebben om het te hebben of te aanschouwen. Daarentegen zijn wij weinig geïnteresseerd in dingen die er constant in overvloed zijn. Een schaars "product" is bijvoorbeeld ook een zeldzame bloem in de natuur of een dier dat zich niet in onze omgeving ophoudt. Daarom laat een op zich zelf prachtige vogel als een sierlijke meeuw of zwaan ons betrekkelijk koud, maar rukken er honderden vogelaars met kijkers uit als de lepelaar of zeearend ergens is waargenomen.

De wet is van toepassing op bekwaamheden

De allerbeste sportlieden in deze wereld zijn per definitie schaars, vandaar dat er extreme salarissen en transfersommen worden betaald voor allerlei topscoorders. Ook goede bankdirecteuren en topverkopers worden gepaaid met superbonussen, terwijl grote artiesten enz. eveneens wel aan hun trekken komen. De Balkenende-norm is in deze kringen een onbekend fenomeen. Van schilders en eenvoudige kantoormannetjes zijn er echter vaak genoeg voorhanden, vandaar dat die hun belangen via een CAO moeten veiligstellen. Maar via die CAO stijgen de salarissen natuurlijk wel als er in een bepaalde bedrijfstak te weinig gekwalificeerde vaklui zijn te krijgen, omdat werkgevers dan bereid zijn er meer voor te betalen.

Mensen

De wet is ook in het dagelijks leven tussen de mensen van toepassing. Mannen zijn over het algemeen minder geïnteresseerd om te zingen in een koor dan vrouwen. Bij menig gemengd koor ligt om die reden de maximum toelatingsleeftijd van mannen hoger dan van vrouwen. In landen waar veel jongeren zijn en relatief weinig ouderen wonen, ontvangen de ouderen veel meer respect van jongeren. In onze West-Europese samenleving, neemt de vergrijzing echter toe, en wordt de jeugd daarom meer gewaardeerd dan al die 65-plussers waar er dankzij de babyboomgeneratie heel veel van zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als de huizenprijzen inzakkenUw huis kan fungeren als een spaarpot, maar wat als de huizenprijzen inzakken en de waardestijging om wordt gezet naar e…
Koop daarom een woning in 2021Koop daarom een woning in 2021Koop een woning in 2021 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De verwachting is dat huizenprijzen…
Lage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenLage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenDe olieprijs is een belangrijke waardemeter voor de economie. De prijs van ruwe olie kan de wereldeconomie sterk beïnvlo…
Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Prognose verwachting huizenprijzen 2021 (woningmarkt 2021)Wat gaan de huizenprijzen 2021 en woningmarkt 2021 doen na het verdere herstel in 2020? Wat is de prognose en verwachtin…

9 tips voor thuiswerkersOf je nu al jaren vanuit huis werkt en je productiviteit wil verhogen, of je begint net met het werken vanuit huis, er z…
Werken in IerlandIerland, één der groenste landen van Europa, heeft heel wat in petto, en terecht, gezien de natuurschoon. Al dit maakt w…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.