Wat betekenen de termen op mijn loonstrook?
Op een loonstrook treft u termen aan die u weinig zeggen. Toch hebben ze allemaal een betekenis anders zouden ze niet op de loonstrook staan.
De maandelijkse loonstrook bevat dermate complexe informatie, dat het voor een leek niet te begrijpen is. De meeste werknemers controleren uitsluitend het bedrag onderaan de loonstrook, het nettoloon. Loonadministratie doen de kleine werkgevers ook niet zelf, maar besteden het uit. Het is ingewikkeld en sterk aan wisselingen onderhevig. Jaarlijks worden er veranderingen doorgevoerd die moeten worden toegepast in de loonadministratie. In dit artikel komt u een aantal termen uit de loonstrook tegen met een korte toelichting.
Brutoloon en nettoloon
De loonstrook begint met het noemen van het brutoloon per maand of per vier weken. Onderaan de streep staat hoeveel geld er aan nettoloon is overgebleven. In het geval u aan spaarloon- of de levensloopregeling meedoet wordt er naast het nettoloon ook een bedrag gestort op de spaarloon- of levenslooprekening. Op de strook is echter meer te ontdekken dan alleen deze bedragen.
Onkostenvergoedingen en extra inkomsten
Onkostenvergoedingen worden niet bij het brutoloon opgeteld, maar bij het nettoloon. Onder voorwaarden is het voor de werkgever toegestaan om belastingvrije vergoedingen te verstrekken ter dekking van gemaakte kosten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan vergoeding voor reiskosten. Extra inkomsten worden net als het brutoloon46159 belast. De belastingdruk op extra inkomsten is hoger, omdat er geen rekening wordt gehouden met heffingskortingen. Deze zijn namelijk al verrekend in het reguliere loon.
Wat betekent loon voor SV:
Dit deel van het inkomen wordt meegeteld bij de bepaling van de premie voor de sociale verzekeringen.
Wat betekent loon voor ZVW:
Dit bedrag wordt gebruikt om de hoogte van de bijdrage zorgverzekeringswet te bepalen
Wat betekent het minimumloon:
Op de loonstrook komt ook te staan hoe hoog de voor u geldende minimum loon bedraagt. Het brutoloon mag niet onder dit bedrag uitkomen.
Wat betekent deeltijdpercentage:
Indien u fulltime werkt staat hier 100%. Bij een deeltijd functie staat hier het percentage ten opzichte van een fulltime functie. Fulltime kan 40 uren per week zijn, maar bijvoorbeeld ook 36 uur in de week.
Wat betekent loon voor LH:
Over dit deel van het loon wordt de in te houden loonheffing berekend.
Wat betekent basis ZVW:
Het deel van het loon waarover de premie ZVW moet worden betaald.
Wat zijn SV dagen:
Dit zijn het aantal werkelijk gewerkte dagen.
Wat betekent LH tabel:
Dit kan zijn wit of groen. De omschrijving “wit” heeft betrekking op inkomsten uit huidige dienstbetrekking. De omschrijving “groen” wil zeggen dat de inkomsten betrekking hebben op een vroegere dienstbetrekking, bijvoorbeeld pensioen.
Wat betekent heffingskorting (ja of nee) op de loonstrook:
Hieruit valt af te lezen of de werkgever rekening heeft gehouden met heffingskortingen.
Wat betekent jaargrondslag PF:
Dit bedrag wordt gebruikt om te bepalen hoeveel pensioenpremie er betaald moet worden.
Wat betekent recht VT:
Het door de werkgever gereserveerd bedrag aan vakantietoeslag20856 over de betreffende maand
Wat betekent burgerservicenummer:
Dit nummer werd in het verleden aangeduid als het sofinummer. Het BSN is een aan een persoon gebonden nummer, die voor niemand dezelfde is.
Wat betekent kilometer vergoeding onbelast:
Dit is de vergoeding die u hebt ontvangen voor gereden kilometers in uw privé auto, die niet hoger is dan de maximaal toegestane vergoeding per kilometer.
Wat betekent kilometer vergoeding belast:
Dit is een deel van de vergoeding die boven het maximaal toegestane is uitgekeerd, en dus belast gaat worden.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijk: Geordend werkenEigenlijk geldt het voor ieder beroep, het helpt het proces als je geordend werkt. En dan maakt het systeem niet uit, al…