Natuurlijk en geestelijk leiderschap: wat is het verschil?

Natuurlijk en geestelijk leiderschap: wat is het verschil? Dr. John Oswald Sanders (1902-1992) heeft veel over leiderschap geschreven, waaronder Spiritual leadership - Principles of excellence for every believer: 'geestelijk leiderschap - beginselen van goed leiderschap voor iedere gelovige'. Hij legt op heldere en eenvoudige wijze deze principes uit. Wat is het verschil tussen natuurlijk en geestelijk leiderschap en kunt u een leider worden?

Natuurlijk en geestelijk leiderschap


Het verschil tussen natuurlijk en geestelijk leiderschap

De kern van leiderschap is invloed: het vermogen van een persoon om anderen zover te krijgen dat ze hem volgen. De Britse generaal en veldmaarschalk Bernard Law Montgomery zei hierover:

 • "Leadership is the capacity and will to rally men and women to a common purpose, and the character which inspires confidence."

Volgens John Oswald Sanders is geestelijk leiderschap een combinatie van natuurlijke en geestelijke kwaliteiten. Beide komen van God, want alle goede dingen komen van God. Er bestaat niet zoiets als een self-made geestelijk leider. Een geestelijk leider geeft de controle over zijn leven over aan de Heilige Geest, die door hem heen werkt.

In het onderstaande schema staan de verschillen tussen natuurlijk en geestelijk leiderschap (p.29):

Natuurlijk leiderschapGeestelijk leiderschap
ZelfvertrouwenVertrouwen in God
Kent de mensenKent ook God
Maakt zelfstandige beslissingenZoekt de wil van God
AmbitieusNederig
Bedenkt eigen methodenVolgt het voorbeeld van God
Houdt ervan het bevel te voerenSchept genoegen in het gehoorzamen van God
Zoekt persoonlijke beloningHoudt van God en zijn naaste
OnafhankelijkAfhankelijk van God

Mensen zonder natuurlijke leiderschapskwaliteiten, worden niet opeens grote leiders als zij zich bekeren tot God. Maar de Heilige Geest kan wel sluimerende talenten en kwaliteiten in iemand losmaken en cultiveren. Geestelijke doelen kunnen alleen bereikt worden door geestelijke mensen die geestelijke methoden aanwenden. Geestelijke leiders moeten met de Geest vervuld zijn. Hun gaven en talenten moeten voor de volle honderd procent onderworpen zijn aan Gods Geest. Gods Geest moet alle ruimte krijgen in hun hart, zodat ze vervuld kunnen worden met wijsheid, inzicht en verstand.

De Heilige Geest is hét geheim

"Het gaat niet goed met de kerk omdat het ons aan geestelijke leiding ontbreekt. Echt leiding en echt geestelijke leiding. (...) In Redeemer, midden tussen de wolkenkrabbers in Manhattan, ontmoetten we een presbyteriaanse gemeente met een opmerkelijke groei. Uit de verhalen en getuigenissen kun je niet anders concluderen dan dat hier in een tijdsbestek van 15 jaar een bijzonder en krachtig werk van de Geest bezig is. Want Hij, de Heilige Geest, is natuurlijk wel hét geheim. Wat begon met een klein groepje, is uitgegroeid tot een gemeente van meer dan vijfduizend."(¹)

Kunt u een leider worden?

John Oswald Sanders schrijft dat Jezus geen prominente figuren om zich heen verzamelde. Nee, hij zocht meer naar nederige mensen, die weinig scholing hadden genoten. Hij zag in hen kwaliteiten die anderen niet zagen en onder zijn leiding groeiden zij uit tot talentvolle leiders die de wereld versteld deden staan.

In het boek geeft John Oswald Sanders een aantal vragen om te onderzoeken of u beschikt over potentiële leiderschapscapaciteiten. De volgende vijf vragen zijn een verkorte test:

 1. Do other people's failures annoy or chalenge you?
 2. Do you 'use' people, or cultivate people?
 3. Do you direct people, or develop people?
 4. Do you criticize, or encourage?
 5. Do you shun or seek out the person with a special need or problem?

Zulke testjes zijn van nul en generlei waarde als we niet bereid en in staat zijn onze tekortkomingen te corrigeren. Voorts zijn leiders bereid te leren van hun fouten en toetsen ze hun mening en opvattingen aan die van anderen, waarbij de Bijbel gehanteerd wordt als de ultieme maatstaf. Maar nog belangrijker is dat een echte leider zich in alles laat leiden, opbouwen en corrigeren door de Heilige Geest.

Wat staat voorop bij geestelijk leiderschap?

"Essentieel bij de beoordeling van mensen of zij geschikt zijn voor leidinggevende taken [in de kerk] is niet zozeer hun technische vaardigheid, maar vooral hun karakter, persoonlijk leven en geestelijk leven staan voorop en pas daarna hun leiderskwaliteiten."(²)

'Neem uw Heilige Geest niet van mij weg'

"Beroemd is het gebed van koning David uit Psalm 51: 'Neem uw Heilige Geest niet van mij weg.' De meest gegeven uitleg hierbij zal bekend zijn: David durfde zijn koningschap niet verder aan als God hem de werking van zijn Heilige Geest zou onthouden. Koning zijn van Israël was onmogelijk zonder de zalving met de Heilige Geest."(³)

Noten:
 1. Niek Tramper: Wat de kerk nodig heeft, is geestelijk leiderschap - Inhoudelijk verslag van de CV-Koers-studiereis naar Redeemer en Willow Creek (deel 1)
 2. Jo van Dorp: Leiderschapsprofiel; http://www.saret.nl/pdf/leiderschapsprofiel.pdf
 3. Ds. Arie van der Veer: Collega van David; Visie 42, 16-22 oktober 2010.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende leiderschapsstijlenDe verschillende leiderschapsstijlenDoor de eeuwen heen is effectief leiderschap altijd al een belangrijk onderwerp geweest in de literatuur en de praktijk.…
Dienstbaar leiderschap in kerk en samenlevingDienstbaar leiderschap in kerk en samenlevingEr zijn verschillende manieren van leiderschap te onderscheiden. In kerk en samenleving is er behoefte aan een duidelijk…
Leiderschap: LeiderschapsstijlenLeiding geven aan een organisatie kan op vele manieren. De stijl van leidinggeven verschilt van persoon tot persoon, maa…
Wat maakt een leider efficiënt en effectiefWat maakt een leider efficiënt en effectiefHoewel veel discussies rondom effectief leiderschap draaien rondom het soort leider dat iemand zou moeten zijn, bijvoorb…

Daglichtlampen; Ook op donkere dagen de zon in huisDaglichtlampen; Ook op donkere dagen de zon in huisMensen die werken in een ruimte waar een lamp brandt en geen daglicht kan toetreden, voelen zich aan het einde van de da…
Abonnementen per maand opzeggenAbonnementen per maand opzeggenHet stilzwijgend verlengen van abonnementen is een grote ergernis voor consumenten. Veel abonnementen kunnen vanaf 2011…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • Dr. John Oswald Sanders: Spiritual leadership - Principles of excellence for evenry believer; Moody Press Chicago, 1994.
 • Ds. Arie van der Veer: Collega van David; Visie 42, 16-22 oktober 2010.
 • Jo van Dorp: Leiderschapsprofiel; http://www.saret.nl/pdf/leiderschapsprofiel.pdf
 • Niek Tramper: Wat de kerk nodig heeft, is geestelijk leiderschap - Inhoudelijk verslag van de CV-Koers-studiereis naar Redeemer en Willow Creek (deel 1)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-04-2023
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.