Daglichtlampen; Ook op donkere dagen de zon in huis

Daglichtlampen; Ook op donkere dagen de zon in huis Mensen die werken in een ruimte waar een lamp brandt en geen daglicht kan toetreden, voelen zich aan het einde van de dag vaak moe, hebben last van branderige ogen en/of hoofdpijn en vaak is er sprake van een tekort aan vitamine D. Dit is een direct gevolg van het gebrek aan daglicht toetreding op de werkvloer. Ook in huis, in donkere kamers waar meestal het licht moet branden, kan men dezelfde ervaring hebben. Wil je ook op donkere dagen de zon in huis zien schijnen en een winterdepressie voorkomen? Haal dan met daglichtlampen op donkere dagen de zon in huis.

Invloed van de zon op de mens

De zon of beter gezegd het zonlicht maakt de mensen gelukkiger. Ook al wordt dit effect misschien niet altijd zo bewust ervaren. Daglicht of zonlicht beïnvloed ons bioritme. En niet alleen de mens, maar ook planten en dieren hebben daglicht nodig. Een zonnige dag, de zonnestralen op je gezicht: we zijn gelukkiger als de zon schijnt. Ook al ervaren we dat niet altijd zo bewust. De één is er ook gevoeliger voor dan de ander. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking last heeft van winterdepressies. Als in de herfst de dagen met uitbundige zonneschijn weer schaarser worden en donkere dagen de overhand krijgen raken veel mensen in een dip. De winterdepressie is een direct gevolg van het gebrek aan daglicht. Daglicht is ook nodig voor de broodnodige aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van Calcium in het bloed en het verhoogt de aanmaak van Melatonine ("slaaphormoon").

Invloed van zon op de werkende mens

Medewerkers die tijdens hun werkuren geen daglicht zien, missen het positieve effect van zon- of daglicht op hun gemoedstoestand. Denk bijvoorbeeld aan kantoorpersoneel, dat werkt in een kantoor zonder direct daglicht. Of aan fabrieksarbeiders die de hele dag in een grote hal werkzaam zijn, waar misschien alleen bovenin wat kleine gevelopeningen zitten. Ook winkelpersoneel, zeker van het grotere warenhuis, zien nauwelijks of soms zelfs helemaal geen daglicht tijdens hun werk. Vermoeidheid, branderige ogen en/of hoofdpijn zijn vaak het gevolg van dit tekort aan direct daglicht.

Invloed van daglichtlampen op mensen

Daglichtlampen een goed alternatief voor natuurlijk daglicht

Lichttherapie tegen een winterdepressie wordt al langer toegepast. Daglichtlampen zijn daar ook goed voor te gebruiken. In plaats van de hele dag op kantoor of in de fabriek bij kunstlicht te werken, kan met het toepassen van daglichtlampen ook de suggestie van daglicht naar binnen gebracht worden. De lichtintensiteit die de daglichtlampen produceren houdt de pijnappelklier actief. De pijnappelklier maakt stoffen aan die het dag- en nachtritme beïnvloeden.

Daglichtlampen ook effectief bij hyperactieve kinderen

Scholen en dan vooral de klaslokalen zijn ook bekende omgevingen waar bijna de gehele dag kunstlicht brandt. Onderzoek op scholen in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat kunstlicht kinderen drukker maakt. In klaslokalen met daglichtlampen worden (hyperactieve) kinderen rustiger. Ook het feit dat je gewoon in de lampen kunt kijken, dit in tegenstelling tot gewone kunstlichtlampen, wordt als prettig ervaren. Het branderige ogen-effect is verdwenen. De rustige en als prettig overkomende leeromgeving lijdt tot hogere leerprestaties. Bovendien krijgen de kinderen ook meer energie.

Gebruik van daglichtlampen in de ruimtevaart

Ruimtevaarders zijn heel lang verstoten van daglicht, waardoor vaak allerlei klachten ontstaan. Hetzelfde geldt voor de bemanning van duikboten. Voor beide beroepsgroepen is de daglichtlamp dan ook een enorme uitkomst.

Invloed van daglichtlampen op dieren

Invloed van daglichtlampen op kippen

Kippen zouden last krijgen van stress bij gebruik van normale lampen. Gebruik van daglichtlampen geeft aan dat de kippen rustiger worden, vriendelijker voor elkaar zijn en bovendien meer en langer eieren leggen.

Invloed van daglichtlampen op paarden

Paarden worden een stuk rustiger met een daglichtlamp in hun stal.

Invloed van daglichtlampen op reptielen en amfibieën

Ook in een terrarium is het gebruik van daglichtlampen aan te raden. De reptielen en/of amfibieën kunnen niet zonder een lamp. En de daglichtlamp geeft hen de noodzakelijke Uv-straling, zodat vitamine D aangemaakt kan worden.

Invloed van daglichtlampen op vissen

Daglichtlampen in een aquarium hebben vooral een positief effect op de groei van nuttige algen, waardoor een gezond leefklimaat voor de vissen ontstaat. De vissen zouden er ook gezonder en vitaler van worden.

Invloed van daglichtlampen op vogels

Vogels zijn bij uitstek buitendieren. Vogelkwekers zijn dan ook de eerste die de positieve effecten van daglichtlampen ontdekt hebben. Door de suggestie van daglicht die de lampen geven, krijgen de vogels een betere verentooi en ze zijn sneller in de rui.

Verschillende soorten daglichtlampen

Er is een ruime keuze aan soorten daglichtlampen. Spaarlampen, Tl-buizen, Ringen, het is allemaal verkrijgbaar. Maar ook speciale leeslampen of loepjes met daglichtlampen zijn verkrijgbaar. Er zijn veel gespecialiseerde (web)winkels en veel bekende merken hebben daglichtlampen in hun assortiment. Denk hierbij aan GezondLeven, HerpoTherm, Inventum, Lumie, Medisan of Philips.
© 2010 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winterdepressie, symptomen en behandelingWinterdepressie, symptomen en behandelingEen winterdepressie, winterblues of winterdip. Dit ontstaat wanneer de dagen korter en de nachten langer worden. De hoev…
Wat is een winterdepressie?Wat is een winterdepressie?Zodra de dagen korter worden tijdens de Herfst, beginnen bij een hoop mensen klachten van onrust, neerslachtigheid en ve…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…

Paulus over leiders in de kerk: kwalificaties van een leiderPaulus over leiders in de kerk: kwalificaties van een leiderDe apostel Paulus heeft in zijn brieven meerdere inzichten aangedragen waar een geestelijk leider aan moet voldoen. Het…
Natuurlijk en geestelijk leiderschap: wat is het verschil?Natuurlijk en geestelijk leiderschap: wat is het verschil?Dr. John Oswald Sanders (1902-1992) heeft veel over leiderschap geschreven, waaronder Spiritual leadership - Principles…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.