Kapitaal in organisaties

Kapitaal in organisaties Werknemers zijn het grootste kapitaal binnen een bedrijf, maar waarom? Dit blijkt niet altijd zo te zijn, omdat vaak het geld als kapitaal word gezien en de werknemers staan dan onder het kapitaal. Ik zal in dit artikel aantonen dat mensen oftewel de werknemers het grootste kapitaal zijn van een bedrijf/organisatie.

Kapitaal, dat zijn de machines

Deze machines lopen, draaien, werken of produceren niet zonder werknemers. Ze moeten geprogrammeerd, onderhouden en gerepareerd worden. Door werknemers. Het feitelijke kapitaal, de machines in dit geval, kan niet zonder de werknemers. In het hele productieproces, hoe machinaal ook, komen in vele stadia werknemers voor. Van ontwikkeling tot productie, van planning tot uitvoer. Zo geven deze mensen invulling aan het machinale kapitaal.

Kapitaal, dat zijn de gebouwen

Een gebouw is nutteloos als er niet door werknemers iets mee gedaan wordt. In een gebouw moet gewerkt worden. Nu kan dit ook door machines – ander kapitaal – gedaan worden, maar we zagen in de alinea hierboven, dat deze machines niks zijn zonder werknemers. Zo ook het gebouw: de werknemers geven invulling en nut aan het gebouw. Zonder werknemers zouden de gebouwen waardeloos kapitaal zijn.

Kapitaal geeft mijn bedrijf een gezicht

Is het gebouw je bedrijf, of zijn de mensen je bedrijf? Wat maakt een team? Wat maakt een vereniging? Is het clubgebouw de voetbalclub, of zijn de samenwerkende mensen die zich samen een voetbalclub noemen dat? De gebouwen en andere zichtbare dingen van een bedrijf kunnen bij de klant een bepaalde eerste indruk oproepen. Een mooi gebouw met mooie machines geven een goed visitekaartje af van het bedrijf. Maar als er in dat bedrijf allemaal norse, klantonvriendelijke werknemers rondlopen, hoeft het bedrijf niet te rekenen op een goed imago, veel omzet of tevreden klanten.

Het échte gezicht van een bedrijf zijn de werknemers. Zij staan in contact met de klanten. De klant zal jouw bedrijf zich herinneren als het gesprek met de werknemer. Zonder deze klanten heeft een bedrijf geen afzet, zonder afzet heeft het geen omzet, zonder omzet is er geen kapitaal!

Werknemers zijn het brein achter het kapitaal

De werknemers van een bedrijf zijn de denkers en de drijvende kracht achter een kapitaal. Zij zijn van ontstellend belang voor de economie, zowel de economie van het bedrijf als die van heel Nederland. Wij kunnen ons geen kapitaal voorstellen in een bedrijf zonder mensen. Dit maakt voor iedere werkgever zijn werknemers tot het grootste kapitaal. Daar moet je zuinig op zijn, een relatie mee opbouwen en verantwoordelijk mee omgaan.

Werknemers een kapitaal

In het rijtje van trefwoorden die wij onder kapitaal verstaan zouden ook de werknemers moeten worden genoemd. Hiervoor bestaat een mooie, Engelse term: Human Resources. Menselijke bronnen betekent dat. Een werkgever put uit de bron van zijn werknemers. Tegen een bepaald loon bieden de werknemers hun diensten aan, die de werkgever kan uitputten. Een werkgever ‘koopt’ dus eigenlijk de diensten van haar werknemers, net zoals hij gebouwen en machines koopt.
Een trotse baas is trots op zijn gebouwen, zijn machines, de begroting, maar vooral op zijn mensen!
© 2008 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invloed van de Industriële Revolutie op de bevolkingDe Industriële Revolutie is een groot en belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, het heeft ons gebracht waar we nu z…
Organisatiestructuur: het Taylorisme (Scientific Management)Organisatiestructuur: het Taylorisme (Scientific Management)Het Taylorisme (Scientific Management) is een ontwerpprincipe voor bedrijven om een zo hoog mogelijk efficiëntie te real…
Van industriële revolutie naar high involvement work systemsVan industriële revolutie naar high involvement work systemsDe moderne manier van fabriceren heeft zijn oorsprong in de industriele revolutie, waar voor het eerst op grote schaal f…
Het gebruik van human resource systemen bij bedrijvenHet gebruik van human resource systemen bij bedrijvenVoor veel bedrijven is het menselijk kapitaal het belangrijkste wat een bedrijf bezit; veelal zit de kennis die het bedr…

De agenda is aan verandering onderhevigDe agenda is aan verandering onderhevigLiepen we een aantal jaren geleden allemaal nog met een papierenagenda op zak, waar met enige regelmaat in gekrast moest…
Human Resource managementHuman resource management,wat is dit precies? en van begin tot eind de stappen hoe je mensen gaat werven voor een organi…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.