Veelgebruikte veiligheidsartikelen tijdens het werk

Veelgebruikte veiligheidsartikelen tijdens het werk Waar gewerkt wordt, gebeuren ongelukken. Hoewel dit een gezegde is, klopt het wel. Op de werkvloer kunnen onvoorziene incidenten gebeuren die leiden tot verwondingen en tot verzuim van de medewerkers. En hoewel het aantal arbeidsongevallen met de kans op verzuim daalt in Nederland, blijkt uit cijfers van 2013 (volgens Monitorarbeid) dat er nog altijd 192.000 werknemers verzuimden van hun werk als gevolg van een arbeidsongeval. Letsel kan voorkomen worden bij gebruik van de juiste veiligheidsartikelen. Wat zijn de meest gebruikte veiligheidsartikelen?

Veiligheidshesjes

Veiligheidsvesten of veiligheidshesjes (met of zonder mouwen) worden gedragen in veel bedrijfssituaties. Ze zijn in eerste instantie bedoeld om op te vallen, vandaar dat ze vaak in opvallende en reflecterende kleuren uitgevoerd zijn. Ze worden gedragen door wegwerkers langs de weg, door verkeersregelaars, door mensen die werkzaam zijn in de bouw. Maar ze kunnen ook gebruikt worden in privésituaties zoals bij motorrijden of sporten en bij autopech. Ook kinderen vallen op met een veiligheidsvest. Bijkomstig voordeel is dat het materiaal vaak goed bedrukbaar is. Dit maakt een veiligheidshesje goed geschikt voor promotionele doeleinden. Veiligheidsvesten voldoen aan alle Europese eisen en normeringen.

Veiligheidshelm

Onder verschillende omstandigheden is het aan te raden om een veiligheidshelm te dragen. Als je werkt op een bouwplaats bijvoorbeeld. Of je werkt in een fabriek waar er risico is op hoofdletsel. Ook dan is het verstandig en soms zelfs verplicht een helm te dragen. Sommige helmen zijn uitgerust met een bescherming voor het gelaat, zodat je bijvoorbeeld bij het lassen geen risico hebt op gezichtsletsel.

Werkschoenen en werklaarzen

Werkschoenen en werklaarzen hebben meerdere functies. Ze beschermen je voeten tegen koude, tegen letsel en voorkomen dat je uitglijdt op gladde vloeren. Een andere functie is dat zij er voor zorgen dat je geen of minder vermoeide voeten heeft tijdens het werken. Ze hebben een pasvorm die je voet goed ondersteunt. Het is belangrijk dat je duidelijk weet welke functie de schoen of laars moet hebben zodat je kunt kiezen aan de hand van deze voorwaarden.

Werkhandschoenen

Je wilt je handen goed beschermen tijdens je werk. Of dit nu als hovenier is of als timmerman. Jouw handen zijn onmisbaar bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Zorg daarom voor de juiste handschoenen. Met de juiste handschoenen voorkom je verwondingen en kun je jouw werkzaamheden ongehinderd uitvoeren.

Werkjas

De omgeving waarin je werkt bepaalt wat voor soort werkjas je nodig hebt. Soms is het nodig dat je zichtbaar bent met je werkjas. Soms is het nodig dat de jas je beschermt tegen vocht, regen en koude. Wat de functie van de werkjas ook is, je moet nooit belemmerd zijn in het uitvoeren van je werkzaamheden. Kijk dan ook goed bij de keuze wat de jas voor je moet doen. Op die manier kun je optimaal functioneren.

Gehoorbescherming

Als je werkt in een omgeving met veel lawaai werk je altijd met gehoorbescherming. Hier is regelgeving voor vastgesteld: bij een geluidsniveau van 80 dB(A) bij een blootstelling van 8 uur per dag moet de werkgever gehoorbeschermende middelen ter beschikking stellen. Maar voor jou werkt het misschien prettiger met gehoorbescherming ook al is het aantal uren dat je er aan wordt bloot gesteld minder. Bovendien verklein je het risico op gehoorbescherming door het dragen hiervan. Je gehoor wordt beschermd met een gehoorkap of oordopjes.

Veiligheidsbril

Je ogen en je zicht zijn kostbaar. Je moet er toch niet aan denken dat je jouw zicht verliest door een bedrijfsongeluk. Vandaar dat in bepaalde werksituaties het dragen van een veiligheidsbril verplicht is. Bij andere werkzaamheden is het misschien niet verplicht maar draagt het bij aan het verminderen van letsel.

Adembescherming

Als je tijdens je werk in aanraking kunt komen met gevaarlijke stoffen, gassen of dampen is het verstandig om adembescherming te dragen. Een masker met filter zuiveren de lucht zodat je hier niet aan wordt blootgesteld. De stoffen voor schadelijk zijn voor jouw luchtwegen worden gefilterd uit de lucht die je binnen krijgt. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste filter koopt. Waar moet de filter je tegen beschermen? Kijk naar specificaties van de adembescherming van jouw keuze.

Veiligheid voorop

Je eigen veiligheid is belangrijk. Zorg dat je de juiste bescherming draagt bij het werk dat je uitvoert. Natuurlijk kun je je werkgever vragen de juiste veiligheidsartikelen beschikbaar te stellen. Maar als je dat niet het goede veiligheidsgevoel geeft is het wellicht een idee om zelf te kijken naar waar je wel behoefte aan hebt. Dit kun je dan natuurlijk ook weer bespreken met je werkgever. Uiteindelijk zijn alle partijen gebaat met zo min mogelijk verzuim door bedrijfsongevallen.
© 2017 - 2024 Willem85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baliewerkzaamheden in diverse functiesHet werken aan een balie van een bank is totaal anders dan het werk aan een balie in een ziekenhuis. Hieronder volgen ee…
Het maken van een huisstijlDe huisstijl is voor een bedrijf heel belangrijk. Een goede huisstijl straalt een bepaalde boodschap uit naar de buitenw…
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
De carrière van Frans Molenaar (1940-2015)Op vrijdag 9 januari 2015 stierf modeontwerper Frans Molenaar, een van de bekendste Nederlandse couturiers. Nadat hij in…

Zakelijke teksten schrijven: persoonlijk schrijvenZakelijke teksten schrijven: persoonlijk schrijvenZakelijke teksten zijn niet altijd boeiend om te lezen. Als een zakelijke tekst niet over een interessant onderwerp gaat…
Ruzie op de werkvloerRuzie op de werkvloerHet zal eenieder weleens overkomen zijn: je krijgt om wat voor reden dan ook ruzie met een collega. De een zal denken ‘l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekteverzuim/cijfers-context/huidige-situatie
  • https://www.unishorebedrijfskleding.nl/
  • www.werkveiligheidswijzer.nl
Willem85 (13 artikelen)
Laatste update: 14-08-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.