Ergernissen op kantoor

Ergernissen op kantoor Als we ons bedenken hoeveel tijd we in verhouding op de werkvloer doorbrengen, is het niet vreemd dat we ons ontzettend kunnen ergeren aan onze collega’s. Fulltimemedewerkers zitten maar liefst veertig uur per week met hun directe collega’s opgescheept. Duizenden Nederlanders klagen dagelijks bij thuiskomst tegen hun partner over ‘die irritante collega’. Wat zijn de grootste ergernissen op het werk? Welk type persoonlijkheden maken dat onze nekharen overeind gaan staan en hoe kun je het best met het gevoel van irritatie en ergernis omgaan?

De meest voorkomende ergernissen op het werk

Wist je dat een uur ergernis en irritatie evenveel energie kost als een achturige werkdag op kantoor? Niet gek dus dat mensen die zich regelmatig storen aan een collega uitgeblust thuiskomen. Ergernissen die regelmatig voorkomen op kantoor zijn:
 • Collega’s die te laat beginnen met werken en er te vroeg weer mee stoppen
 • Collega’s die niet bereid zijn om hun fouten toe te geven
 • Continu gekwebbel over niet werk gerelateerde zaken
 • Collega’s die te hard praten aan de telefoon
 • Collega’s die opeens heel erg druk zijn wanneer de baas binnenstapt

Verder zijn zaken als zinloze mailtjes over en weer en het geen koffie en thee halen voor de andere collega’s ook punten die vaak voorkomen.

Welk type persoonlijkheid maakt dat we ons ergeren?

Er zijn verschillende type persoonlijkheden die allemaal andere karaktertrekken hebben. Sommige mensen zijn geneigd om veel te zeuren, maar niet met oplossingen te komen. Andere types overspoelen je met ideeën en lijken alles te willen doen om bij de leidinggevende in de smaak te vallen. Verschillende persoonlijkheden zijn:

Ja-en-amen

Dit type persoonlijkheid durft geen nee te zeggen. Hij stemt overal mee in, neemt daardoor te veel hooi op zijn vork met als gevolg dat er fouten worden gemaakt of dat het werk niet op tijd af is. Hij wil het graag iedereen naar de zin maken, maar vaak is het tegenovergestelde het geval.

De demotivator

Is zelf duidelijk niet gemotiveerd, ziet overal problemen en uit dit te vaak. Hij kan de stemming bepalen met zijn negatieve uitlatingen en kan collega’s meetrekken in deze slechte vibe.

De slijmjurk

Hij is erg overtuigd van zichzelf en wijst anderen graag op hun fouten. Het liefst doet hij dit via de mail met de directie op CC. Hij draagt veel ideeën aan, ook al zijn deze niet per se van hemzelf en doet net even iets te hard zijn best wanneer zijn leidinggevende in de buurt is.

De betweter

Hij denkt alles beter te weten en is erg pietluttig. Hij houdt graag de controle, ook over zaken die niet bij zijn takenpakket horen. Zijn mening is beter dan die van anderen en hij uit zijn mening dan ook voortdurend.

De zeurder

Hij duikt graag in de slachtofferrol en deelt zijn leed regelmatig met zijn collega’s. Met oplossingen komt hij zelden. Hij voelt zich overweldigd door het onrecht dat hem in zijn ogen wordt aangedaan. Hij klaagt vaak en probeert erkenning te vinden bij zijn collega’s.

De stier

De stier is verbaal erg sterk en heeft graag het laatste woord. Hij is gericht op het behalen van doelen en kan agressief en confronterend overkomen. Hij zegt waar het op staat en kan flink drammen om zijn zin te krijgen.

De sluipschutter

Hij schiet je in de rug wanneer hij de kans krijgt. Hij wil hiermee zijn eigen doelen bereiken en de aandacht opeisen. Hij maakt je belachelijk met sarcastische opmerkingen en zet je op onverwachte momenten voor schut.

Wat kun je doen als je je ergert op de werkvloer?

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je je mateloos ergert aan je collega. Het zijn grotendeels je eigen gedachten en oordelen waardoor je je zo voelt. Heb je het gevoel dat jou onrecht wordt aangedaan? Ben je misschien jaloers op je collega, omdat hij in jouw ogen onterecht sneller promotie maakt dan jij? Geef je je collega de schuld van jouw gemis? Wat mis je zelf waardoor je je gefrustreerd voelt door het gedrag van anderen? Probeer je voornamelijk daarop te richten. In feite geven ergernissen op een gecamoufleerde manier aan dat jij iets mist. Dit kan bijvoorbeeld erkenning zijn voor je goede werk, het missen van zinvol werk of het gebrek aan waardering. Probeer je oordelende gedachten over de ander los te laten en richt je op initiatieven waarmee je je in jouw eigen behoeften kunt voorzien. Hoe iemand anders is, kun je niet veranderen. Op welke manier je er tegenaan kijkt en ermee omgaat wel.
© 2015 - 2023 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Collega's met kinderen vormen soms ergernissenCollega's met kinderen vormen soms ergernissenVoor een werkende ouder, vooral voor de werkende moeder is het vaak lastig om een balans te vinden tussen werk en privé.…
Werken op kantoorWerken op kantoorEr ligt zoveel werk op je te wachten dat je niet weet waar je mee moet beginnen. Je moet een deadline halen, maar je con…
De grootste ergernissen op het werkDe grootste ergernissen op het werkWerknemers die voortdurend met andere collega’s moeten samen werken kunnen het beamen: samen werken is niet altijd even…
Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?Als je net verkering hebt en op een roze wolk leeft, zie je meestal alleen maar de goede dingen van een ander. Maar als…

Zakelijk: Zo bereik je meer in minder tijdZakelijk: Zo bereik je meer in minder tijdWe hebben het vaak over efficiency en effectiviteit, maar als je efficiënter werkt dan wil dat nog niet zeggen dat je ef…
LinkedIn vs Facebook op zakelijk gebiedLinkedIn vs Facebook op zakelijk gebiedSinds de opkomst van verscheidene social media platforms woedt de discussie welk platform nu het meest geschikt is voor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ashish Choudhary, Pixabay
 • http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/22619432/__De_grootste_ergernissen_op_de_werkvloer__.html
 • http://www.hennieknapen.nl/ergernis.htm
 • https://zowo.nl/Gezondheid/388/go3/Tips-goed-omgaan-met-woede-irritatie-en-ergernis.htm
 • http://www.intermediair.nl/carriere/werk-en-leven/gezondheid-stress-burnout/ergernis-op-het-werk-wat-zeggen-de-experts-erover.htm
 • http://www.humanmatters.eu/nl/gezond-omgaan-met-haat-en-ergernis-183.htm
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.