Werken op kantoor

Werken op kantoor Er ligt zoveel werk op je te wachten dat je niet weet waar je mee moet beginnen. Je moet een deadline halen, maar je concentreren met je collega´s om je heen, lukt niet. Focussen op het werk dat gedaan moet worden lukt niet. Je stoort je mateloos aan een manager of aan een collega. Die bepaalde collega is een grote bron van ergernis. Hoe ga je daar mee om als je op kantoor werkt? Hoe blijf je efficiënt als het werk veeleisend is? Enkele tips om je werkprestatie te verbeteren.

Waar moet ik mee beginnen?

Ligt er zoveel werk op je te wachten dat je niet weet waar je mee moet beginnen? Ben je het overzicht kwijt wat belangrijk is? Schreeuwt al het werk om aandacht? Wat zijn de beste tips om het overzicht van al het werk te bewaren?
 • Ruim eerst je werkplek op,
 • Timemanagement tips kunnen je op het werk helpen,
 • Zoek losliggende papieren uit: wat belangrijk is bewaar je, de rest kan weg,
 • Zoek stapels dossiers uit: ruim ze op en berg ze op,
 • Verdeel het werk wat er nog ligt in stapels in:
  1. Onbelangrijk,
  2. Moet naar gekeken worden en in
  3. Urgent.
  Gooi de stapel onbelangrijk weg en ga aan de slag met de stapel Urgent.

Stapel urgent

Hoe ga je aan de slag met de stapel urgent? Als je een berg papier overhoudt dat allen even belangrijk is om te doen, is het moeilijk kiezen waar je mee begint. Verdeel het werk in een stapel dat je het minst leuk vind naar een stapel dat je heel leuk vind om te doen. Waar begin je mee? Met het werk dat je het minst leuk vind: zo werk je jezelf op naar werk dat je heel leuk vind. Dat werkt stimulerend!

Concentratie

Een ander groot probleem als je op kantoor werkt is: concentratie. Hoe kan je jezelf concentreren met:
 • Die luidruchtige collega´s om je heen,
 • Die drukke weg vlak naast kantoor,
 • Die bouwput vlak naast kantoor,
 • De te hoge werkdruk?
Die deadline komt er aan en je moet een project afhandelen. Veel werk behoeft dringend aandacht, maar eigenlijk heb je de grootste moeite om te focussen. Hoe kan je op je werk focussen met al die afleiding om je heen? Enkele tips:
 1. Door op iedere adem teug terug te tellen van 20 naar 0. Hierdoor concentreer je op het tellen en sluit je jezelf af van je drukke omgeving. Naar behoefte kan je dit een aantal keer herhalen.
 2. Ook naar je eigen muziek luisteren, werkt ontspannend en concentrerend. Ontdek op welk muzieksoort jouw werkprestaties beter uitkomen. Klassieke of juist muziek met alle laatste hit nummers?
 3. Bewegen is een uitstekende manier om je concentratie te vergroten. Is het tijd voor een pauze? Probeer buiten in de frisse buitenlucht flink en actief te bewegen! Het zal zowel je concentratie als je focus goed doen!

Omgaan met werkdruk

Wat van groot belang is, is om voor jezelf te weten te komen hoe jij omgaat met:
 • Spanning en met
 • Werkdruk op het werk.
Hoe presteer jij op het werk als de spanning te hoog is? Hoe presteer jij op het werk als de werkdruk te hoog is?

Doorzetten

Hoe is het met jouw doorzettingsvermogen op het werk gesteld? Ben jij een fanatieke werker? Of heb jij de grootste moeite om je te kunnen focussen en te kunnen concentreren op het werk? Hoe mentaal fit ben je op het werk?

Ergernis

Erger jij je rot aan een collega. Manager, leidinggevende of misschien zelfs aan je baas? Stoor jij je wezenloos aan al die roddel op de werkvloer? Is de sfeer tussen een aantal collega´s zo diep gezonken dat het de hele werkvloer negatief beïnvloed? Wat kan jij doen aan deze gevoelens van ergernis? Hoe kan je omgaan met ergernis op het werk?
Allereerst is dit een signaal dat er ingegrepen moet worden: de leidinggevende moet het team bijsturen. Ergernis op de werkvloer komt het werk niet ten goede! Dus:
 • Geef bij je leidinggevende aan dat er ergernis heerst op de werkvloer,
 • Vaak beginnen de problemen onder collega´s door communicatie problemen, luister jij goed naar wat je collega je wilt vertellen?
 • Hebben jij en je collega´s hetzelfde gemeenschappelijke doel? Of loopt je collega´s de kantjes er van af, terwijl jij en andere collega´s hard werken? (Geef dit aan bij de leidinggevende!)
 • Houdt niet iedereen op de werkvloer zich aan de gemaakte afspraken? (Geef dit aan!)
 • Laat je nooit negatief beïnvloeden door collega´s die het niet waard zijn dat je energie aan ze besteed (Behoud je zelfbeheersing door stoom af te blazen door flink en actief te gaan bewegen en door te praten met andere collega´s of met je leidinggevende: dat helpt echt!)
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk: omgaan met kritiekWerk: omgaan met kritiekHoe ga jij om met kritiek op je werk? Schiet jij in de stress als je kritiek ontvangt? Waarom kan je slecht omgaan met k…
Huilen en emoties op je werkHuilen op kantoor, heb jij het wel eens gedaan? Moet het kunnen: huilen op je werk? Je tranen en je emoties tonen op je…
Beter concentreren: efficiënt werken door meer concentratieBeter concentreren: efficiënt werken door meer concentratieGeconcentreerd werken valt niet altijd mee. Op je werkplek is eigenlijk altijd wel afleiding aanwezig die je uit je conc…
Concentratie verbeterenConcentratie verbeterenAls je effectiever wilt werken of studeren, dan is concentratie essentieel. Beter concentreren is een belangrijke sleute…

Waarom gebruik je visitekaartjes?Waarom gebruik je visitekaartjes?Ondanks het digitale tijdperk worden visitekaartjes nog steeds in papiervorm uitgewisseld. Vooral bij conferenties en co…
Wat is koop op afstand?Koop op afstand zijn bijzondere bepalingen voor vastgelegd ten opzichte van andere manieren van het kopen en verkopen va…
Bronnen en referenties
 • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/werken-in-een-team/teamwerk-verbeteren
 • http://www.zen-op-kantoor.net/omgaan_met_moeilijke_collegas.html
 • http://zakelijk.infonu.nl/management/60837-time-management-tips-zorgvuldig-omgaan-met-kostbare-tijd.html
 • http://www.managersonline.nl/nieuws/5838/acht-zelfbeheersingstips-bij-ergernis.html
 • http://www.mt.nl/99/12379/vaardigheden/luiheid-grootste-ergernis-op-werk.html
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/40644-omgaan-met-kritiek-versus-gelukkig-worden.html
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/carriere/83569-werk-presteren-onder-druk-en-spanning.html
 • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/carriere/83500-doorzetten-op-het-werk-mentaal-fit-zijn.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.