Tips voor Succesvol Personeelsbeleid

Tips voor Succesvol Personeelsbeleid Tips voor Succesvol Personeels-beleid. Uit onderzoek van het Economisch Bureau van de ING Bank blijkt dat ondernemers c.q. werkgevers te weinig initiatieven nemen om hun medewerkers of personeel te stimuleren. Hoewel het bekend is dat bedrijven waar ideeën van medewerkers optimaal benut worden, sneller groeien en dat creativiteit de basis is, blijken ondernemers dit niet of nauwelijks te stimuleren. Tips om ideeën, creativiteit en een succesvol personeelsbeleid te stimuleren in dit artikel.

Tips Succesvol Personeelsbeleid

Onderzoek ING Bank. Onderstaande tips voor succesvol ondernemen met personeel, zijn gebaseerd op het onderzoeksrapport ‘Succesvol ondernemen met personeel’ (2007). Dit onderzoek is uitgevoerd door het Economisch Bureau van de ING Bank. In het rapport analyseert ING initiatieven ter stimulering van ideeën en creativiteit. Het uitgangspunt is: “Bedrijven waar ideeën van medewerkers optimaal worden benut, groeien sneller”.

MKB Ondernemers. Het betreft hier onderzoek bij MKB ondernemers oftewel uit het Midden- en Klein Bedrijf.

Functie Wisselen Medewerkers

Slechts vijf procent van de Nederlandse MKB-ondernemers (Midden en Klein Bedrijf) blijkt actieve functiewisseling te stimuleren. Vergeleken met het percentage in het groot bedrijf is dit erg laag.
 • Tip. Stimuleer medewerkers om van functie te veranderen binnen het bedrijf. Medewerkers met inzicht in het totale bedrijfsproces zijn beter in staat om goede aanbevelingen te doen over proces, product en dienst van het bedrijf.

Medewerkers Betrekken bij Beslissingen

Amper zes procent van de ondernemers in het MKB betrekt hun medewerkers bij strategische beslissingen.
 • Tip. Betrek de medewerkers meer, daar betrokkenheid zorgt voor meer en vooral betere ideeën. Dit omdat men dan weet wat er gebeurt en staat te gebeuren. In het onderzoek wordt dit principe door 90 procent beaamd, maar slechts zes proces doet dit ook daadwerkelijk.

Regelmatig Etentjes Organiseren

Maar tien procent van de ondernemers luncht wel eens met zijn of haar medewerkers.
 • Tip. Met medewerkers uit eten is een goede mogelijkheid om de sfeer in je bedrijf wezenlijk te verbeteren.

Opleiden Cursus Training

Slechts een kwart, 25 procent van de ondernemers stimuleert op actieve wijze medewerkers om een training of een cursus te gaan volgen.
 • Tip. Het is belangrijk dat medewerkers -naast het contact met collega’s- regelmatig contact hebben met mensen buiten de organisatie. Een manier om dit te stimuleren is het volgen van cursussen, hetgeen tevens de kennis en know how opfrist.

Communicatie Bedrijfsfunctioneren

Niet meer dan vijftien procent van de leidinggevenden in het MKB betrekt medewerkers bij het bedrijfseconomisch functioneren.
 • Tip. Breng medewerkers meer op de hoogte van eventuele plannen en problemen in het bedrijf, zodat ze kunnen helpen om knelpunten op te sporen, te analyseren en op te lossen.

Contact Medewerkers Leveranciers

In slechts vijftien procent van de bedrijven heeft de meerderheid van de medewerkers contact met de leveranciers.
 • Tip. Breng meer medewerkers vaker in contact met leveranciers. Deze zijn een belangrijke schakel in het proces en -net als klanten- een bron van creativiteit.

Functioneel Samenwerken

Maar vijftig procent van de ondernemers in het MKB laat medewerkers actief samenwerken.
 • Tip. Door medewerkers van verschillende afdelingen samen te laten werken aan b.v. vernieuwingsprocessen, krijgen ze een beter inzicht in het totale bedrijfsproces. Hierdoor verbetert zowel het aantal als de kwaliteit van de ideeën. Er wordt dan uit diverse invalshoeken naar kansen, problemen en oplossingen gekeken.

Beloning Ideeën

Ongeveer een kwart van de MKB ondernemers looft een beloning uit voor een goed idee.
 • Tip. Indien medewerkers een extra prikkel krijgen -bijvoorbeeld in de vorm van een beloning- zullen ze eerder of op betere ideeën komen. Deze beloning hoeft niet altijd of perse financieel te zijn. Ook symbolische beloningen zijn mogelijk, zoals een uitje, etentje, bos bloemen of een parkeerplaats naast de ingang e.d.

Minder Regels

Maar liefst zeventig procent van de ondernemers legt regels en voorschriften op en beperkt hiermee de vrijheden van werknemers. Terwijl negentig procent van de ondernemers wel vindt dat medewerkers de ruimte moeten krijgen.
 • Tip. De rijkdom aan ideeën verbetert, wanneer er zo weinig mogelijk regels en voorschriften zijn. Op deze manier krijgen de medewerkers de ruimte om werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren. Dit stimuleert zowel de activiteit als creativiteit.

BedrijfsBorrel

Twintig procent van de ondernemers organiseert regelmatig een bedrijfsborrel.
 • Tip. Een bedrijfsborrel is een simpel, maar doeltreffend en succesvol middel om de verhoudingen tussen de medewerkers te verbeteren.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leiderschap: Humanresourcesmanagement (HRM)Een veelbesproken managementopvatting is humanresourcesmanagement (HRM). Vaak wordt de term HRM gebruikt als synoniem vo…
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…

Hoe stellen we een sponsoringdossier samen?Hoe stellen we een sponsoringdossier samen?Vaak zijn er voor allerhande activiteiten sponsors nodig. Doch blijkt het in de praktijk toch niet altijd even evident o…
Niet-commerciële organisatiesNiet-commerciële organisatiesEen niet-commerciële organisatie streeft niet naar winst. Die heeft een ander doel. Voor een school kan dat bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • ING Bank. Onderzoeksrapport: Succesvol ondernemen met personeel (2007)
Reactie

Hedi Moussa, 21-08-2008
De manier van de publicatie is erg goed, kort en krachtig! Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Hedi, bedankt voor de positieve reactie!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 28-12-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.