Na de vakantie weer aan het werk: tips

Na de vakantie weer aan het werk: tips Binnen een kwartier nadat je weer terug bent op je werk, lijkt het een eeuwigheid geleden dat je met vakantie was. Soms heb je zelfs het gevoel dat je alweer dringend aan vakantie toe bent. Misschien zie je als een berg op tegen je eerste kantoordag. Je denkt aan de stapels papier waarmee je nodig iets moet doen en aan de vele vervelende mailtjes die je moet afhandelen. Hoe meer je hieraan denkt, des te meer ga je tegen je eerste werkdag opzien. En deze gedachten helpen je niet om de stapels werk die op je wachten te verminderen. Hoe zorg je ervoor dat je je energieke gevoel en je zin ertegenaan te gaan, waarmee je terugkwam van vakantie, langer kunt vasthouden?

Wat zijn de gouden tips om na je vakantie weer met plezier aan het werk te gaan?

Beproefde adviezen om na een heerlijke vakantie weer met frisse werklust aan de slag te gaan, zijn de volgende.

Begin je eerste werkdag op een dinsdag of woensdag

Als je voldoende verlofdagen hebt, begin je eerste werkdag na je heerlijke vakantie dan niet op een maandag, maar op een dinsdag of woensdag. Je hebt dan een kortere eerste week voor de boeg en kunt dus sneller aan je vrije weekend beginnen. En als maandag een beruchte vergaderdag is, bespaar je jezelf het moeten bijwonen van bijeenkomsten, terwijl je liever daadwerkelijk spijkers met koppen zou slaan of je creativiteit voor nieuwe projecten wilt inzetten.

Op deze manier creëer je ook wat extra tijd om ook in je privéleven na je vakantie een nieuwe start te maken.

Kom de eerste dag rustig op gang

Geef je niet direct over aan de waan van de dag, maar gun jezelf de eerste dag de tijd om orde te scheppen in de stapels brieven, nota’s en mails die zich in je vakantie hebben gevormd. Zoek uit wat intussen is achterhaald, wat de tijd heeft en wat dringend dient te worden afgehandeld. Plaats de e-mails waarop je in actie moet komen in aparte submappen in je inbox. Ordelijke stapeltjes helpen je overzicht over je werk te krijgen en een beter inzicht in wat jou wanneer te doen staat. Een dergelijke duidelijkheid helpt je om je werk beter te plannen.

Het mooiste is het als je nog voor je vakantie hebt kunnen regelen dat je de eerste dag geen vergaderingen hebt of weinig telefoontjes krijgt. Een handige manier om dat voor elkaar te krijgen, is dat je nog vóór je vakantie in je automatische mailtje aan mensen die jou een bericht sturen, laat weten vanaf welke datum je weer op het werk bereikbaar bent. Je antwoordapparaat spreek je ook op een dergelijke manier in. Voor je gemak zet je de dag waarop je weer beschikbaar bent, een dag later dan de dag waarop je daadwerkelijk weer aan de slag gaat. Dus als je op dinsdag begint, krijg je de meeste externe telefoontjes en bezoekers pas op woensdag.

Denk aan de positieve aspecten van je werk

Misschien lukt het je om positieve gedachten over het weer aan het werk gaan te koesteren. Mogelijk heb je enkele collega's met wie je een prettig contact hebt. Stel je voor hoe jullie in een werkpauze een plezierig gesprekje hebben. Of denk aan een opwindend project waar jij je schouders onder mag gaan zetten. Als je een grondige hekel hebt aan je werk, ben je waarschijnlijk blij dat dit je een inkomen oplevert dat jou in staat stelt om leuke dingen in je vrije tijd te doen. Als je je werk alleen maar als kommer en kwel ervaart, lijkt dat een helder signaal om naar een andere functie en/of een andere werkgever te gaan zoeken.

Organiseer je eigen opgewektheid

Trek vrolijke kleding aan op je eerste werkdag. Zelfs alleen vrolijke sokken of een vrolijke stropdas kunnen al een wereld van verschil betekenen. Maak van je favoriete vakantiefoto een screensaver.

Er bestaan enkele trucs om jezelf in een positievere stemming te krijgen. In plaats van dat je met gebogen rug en afgezakte schouders naar de grond kijkt, doe je er goed aan met een rechte rug en je schouders ontspannen omlaag, vooruit of zelfs iets omhoog te kijken. Volgens sommigen ga je je dan daadwerkelijk beter voelen.

Ook zou het bewezen zijn dat mensen die kans zien om wat extra lichaamsbeweging op hun werk te krijgen, daarvan opgewekter worden. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van de trap in plaats van de lift. Of aan het lopen naar het verste kopieerapparaat in plaats van naar het apparaat dat in de buurt van je werkplek staat. Ook een wandeling in je lunchpauze, bij voorkeur in een park of een andere groene omgeving, draagt bij aan je gevoel van welbevinden.

Glimlach eens tegen je collega’s of mensen met wie je samen in de trein of bus op weg naar je werk zit. Of begin eens een sociaal praatje. Met een beetje geluk glimlachen ze terug of komen jullie in een leuk gesprekje en gaan jullie je daardoor allebei beter voelen. Volgens sommige deskundigen kunnen we de mensen om ons heen wel 15% opgewekter maken door zelf opgewekt te zijn.

Gebruik je vrijgekomen creativiteit optimaal

Als je in je vakantie lekker nieuwe energie hebt opgedaan en fris en ontspannen tegen de dingen aankijkt, ben je in de beste positie om je creativiteit de vrije loop te laten. Vind een van de eerste dagen na je vakantie een ruimte waarin je ongestoord je ideeën kunt ontwikkelen, misschien door buiten in een parkje om de hoek je ingevingen op te schrijven, al dan niet in de vorm van een mindmap. Of misschien door een dag een rustige werkplek van een afwezige collega te lenen. En verras daarna je leidinggevende en collega’s met enthousiaste en frisse ideeën over het werk.

Plan je volgende vakantie

Het uitzicht op nieuwe en interessante activiteiten kan je helpen om door de eerste moeilijke dagen van het opnieuw wennen aan je werksituatie te helpen. Een van de bewezen tactieken is om zo snel mogelijk plannen voor een nieuwe vakantie te maken. Natuurlijk werkt het ook om na je vakantie de invulling van je vrije tijd eens onder de loep te nemen en daarin aanpassingen te maken. Misschien wil je vaker met je gezin of vrienden uit eten? Misschien denk je aan een nieuwe hobby? Als je onder werktijd iets hebt om naar uit te kijken, helpt je dat ook om je dag plezieriger door te komen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De regels rondom uw vrije dagen en urenAls u werkt heeft u recht op vrije dagen. Maar op hoeveel dagen heeft u recht? En hoe zijn de regels rondom de vrije dag…
Vrijetijdsziekte: ziek worden van vakantieVrijetijdsziekte: ziek worden van vakantieHet lijkt vreemd dat mensen ziek worden van vakantie, maar het komt voor. Het wordt de vrijetijdsziekte of soms ook wel…
Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken?Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken?Vanaf dertien jaar is het al toegestaan om arbeid te verrichten. Het gaat in eerste instantie om beperkte “lichte” werkz…
WW en vakantie: regels en voorwaardenWW en vakantie is een vraagstuk waar veel mensen over struikelen. WW en vakantie is een combinatie waar speciale regels…

Minipauzes op het werk: wanneer doen en het nut hiervanMinipauzes op het werk: wanneer doen en het nut hiervanMisschien herken je het wel. Je bent op je werk en je hebt moeite om je te concentreren, je voelt je moe worden en je be…
Plan van aanpak, een concept dat werktmijn kijk opPlan van aanpak, een concept dat werktEen plan van aanpak voor een project (bijvoorbeeld het maken van een website, het schrijven van teksten voor een website…
Bronnen en referenties
  • Beat The Back To Work Blues On The Most Depressing Day Of The Year; Kyrsty Hazell ; The Huffington Post UK; 3 januari 2012; http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/01/03/beat-back-to-work-blues-depressing-day-of-year_n_1180799.html
  • How to beat back-to-work blues; Astha Gupta; http://www.bodyandsoul.com.au/soul+happiness/wellbeing/how+to+beat+back+to+work+blues,16319
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 18-01-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.