Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken?

Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken? Vanaf dertien jaar is het al toegestaan om arbeid te verrichten. Het gaat in eerste instantie om beperkte “lichte” werkzaamheden. Kinderen mogen op oudere leeftijd steeds meer werkzaamheden verrichten. In wettelijke bepalingen worden kinderen beschermd. Ze moeten in de toekomst nog tientallen jaren werken, en tot ze volwassen zijn gelden er beperkingen. Ze mogen bijvoorbeeld niet met machines werken, en de prestaties op school mogen er niet onder lijden, In het weekend en op vrije dagen mogen ze meer werkzaamheden verrichten dan op schooldagen. Vanaf een leeftijd van 16 jaar mogen ze vrijwel alle werkzaamheden verrichten en vanaf 18 jaar gelden er geen beperkingen meer, ze worden gezien al volwassenen.

Tot wanneer leerplichtig?

Kinderen zijn leerplichtig tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Indien zij bijvoorbeeld 16 jaar worden in oktober, moet het lopende schooljaar worden afgerond. Daarnaast geldt er ook nog een zogenaamde kwalificatieplicht. Dit houdt in dat ze minimaal mbo2-, havo of vwo moeten afronden. Onder voorwaarden kan hier van worden afgeweken.

Wat voor werk mogen 13 en 14 jarigen doen?

Deze jongeren mogen onder strikte voorwaarden werken. Zij mogen helpen bij licht werk. Bijvoorbeeld met machines mogen ze nog niet werken. Wat ze wel en niet mogen doen, is op deze leeftijd ook nog afhankelijk van wanneer ze werken. Op schooldagen mogen ze alleen maar oppassen en auto’s wassen. Sommige andere werkzaamheden mogen wel, maar onder begeleiding. Hierbij kunt u denken aan: verspreiden van folders, helpen in het huishouden en helpen op de kinderboerderij. In het geval de ouders een winkel of een boerderij hebben, mogen ze hier ook licht werk uitvoeren. Op vrije dagen (geen school) mogen ze ook bijvoorbeeld helpen in de landbouw en tuinbouw, of op een camping of pretpark. Hierbij geldt weer als eis dat er begeleiding is.

Wat voor werk mogen 15 jarigen doen?

Vanaf deze leeftijd mogen ze in veel gevallen al zelfstandig werken. Nog steeds mogen ze niet werken met machines en moet het licht werk zijn. Veel voorkomende en toegestane werkzaamheden voor deze jongeren zijn:
  • Werken in de tuinbouw, plukken van fruit en groente (niet bij gebruik van bestrijdingsmiddelen)
  • Huis aan huis bladen of folders rondbrengen
  • Bepaalde werkzaamheden in de supermarkt (geen kassawerkzaamheden)

Wat voor werk mogen 16 en 17 jarigen doen?

Vanaf deze leeftijd in vrijwel al het werk toegestaan. De jongeren zijn bijna volwassen, maar er gelden toch nog een paar beperkingen. Bij gevaarlijk werk is het wel nog steeds noodzakelijk dat er begeleiding aanwezig is. Ze mogen werken in fabrieken en met machines, maar er moet wel een deskundige bij aanwezig zijn. Ook moet de werkgever van tevoren duidelijk toelichten wat de risico’s zijn van het werk. Om bij de Arbeidsinspectie aan te tonen dat dit heeft plaatsgevonden moet het op schrift worden gesteld. Indien noodzakelijk moet hij beschermende middelen beschikbaar stellen (bijvoorbeeld handschoenen en een beschermingsbril).

Hoe lang mogen jongeren werken?

Dit is afhankelijk van de leeftijd en het tijdstip. Op schooldagen mag er minder gewerkt worden dan op vrije dagen. Jongeren van 13 en 14 jaar mogen op schooldagen maximaal twee uur werken. In de vakantie mogen ze vakantiewerk verrichten met een maximum van zeven uur per dag en vijf dagen achtereen. 15 jarigen mogen in de vakantie maximaal veertig uur in de week werken en maximaal acht uur per dag. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen in de vakantie maximaal vijfenveertig uur in de week werken. Voor alle jongeren geldt, de tijd dat ze op school zitten, wordt meegerekend als arbeidstijd.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende baantjes voor jongerenJongeren hebben voor meerdere doeleinden geld nodig, bijvoorbeeld: uitgaan, muziek, hobby en kleding. Om die redenen heb…
Leerplicht in NederlandLeerplicht in NederlandIn Nederland is het verplicht dat alle kinderen goed worden opgeleid. Ze moeten worden voorbereid op de maatschappij en…
Zelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding onder jongeren: de cijfers en statistiekenZelfdoding is nog altijd een taboe. En met name zelfdoding onder jongeren wordt door velen nog altijd in de doofpot gest…
Wat houdt leerplicht in?De leerplicht geldt voor kinderen van 5 jaar tot en met het einde van het schooljaar waarin het kind 16 jaar is geworden…

Baankans HBO en WO-opleidingenVoor je aan een studie begint, is het handig om te weten hoe gunstig de toekomstperspectieven zijn binnen het beroep waa…
Hoe vind je betrouwbaar thuiswerk?Hoe vind je betrouwbaar thuiswerk?Thuiswerk is voor veel mensen iets wat ze graag willen doen. Je kunt vanuit huis werken en ondertussen een zakcentje ver…
Bronnen en referenties
  • Home.szw.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.