Minipauzes op het werk: wanneer doen en het nut hiervan

Minipauzes op het werk: wanneer doen en het nut hiervan Misschien herken je het wel. Je bent op je werk en je hebt moeite om je te concentreren, je voelt je moe worden en je bent minder productief. Dit is het moment waarop je toe bent aan een korte onderbreking van het werk. Vooral mensen die veel computerwerk achter elkaar moeten doen, hebben behoefte aan een korte pauze. Mentale vermoeidheid en lichamelijke klachten kunnen vaak worden voorkomen door even te pauzeren. Wanneer is een pauze nodig en wat kun je precies doen om daarna weer productief te worden?

Wanneer is minipauze nodig?

De meeste mensen zijn de eerste uren van de werkdag het meest productief. Daarom zijn de in de eerste uren van een werkdag meestal nog weinig minipauzes nodig. Als je midden in een vergadering zit en je moet lang aaneengesloten achter elkaar luisteren, dan wordt het op een gegeven moment steeds lastiger om het te volgen. Je wordt duf en hebt misschien wel behoefte aan een bak koffie of aan zoetigheid. Mensen die naast het computerwerk nog andere werkzaamheden hebben, waardoor er steeds onderbrekingen zijn, hebben vaak minder pauzes nodig.

Hoe lang de pauze moet duren

Als je de vermoeidheid voelt opkomen, kan soms een hele korte pauze al voldoende zijn. Sommigen hebben genoeg aan een kort loopje door bijvoorbeeld even naar het kopieerapparaat te gaan, terwijl er ook mensen zijn die minstens vijf minuten moeten wandelen. De duur van de pauze is persoonsgebonden. Het ligt er ook aan hoe de persoon zich die dag voelt. Als je slecht geslapen hebt, heb je al gauw sneller een pauze nodig. Het is niet de bedoeling dat deze pauze te lang duurt omdat je anders tijdens je pauze al weer naar een zogenaamde piek gaat en al weer productief bent. Ook wordt langdurig pauzeren vaak niet gewaardeerd door je werkgever en collega’s.

Wat is een goede minipauzes?

Het beste is om even van je werkplek af te gaan en iets anders te doen. Zo kun je met een collega een praatje maken over andere onderwerpen dan waar je mee bezig was, of even snel naar buiten lopen. Rekken en strekken kan je helpen of wat ontspanningsoefeningen doen. Mocht je in een gebouw werken met trappen, is de trap op en neer lopen ook een goede manier om even wat anders te doen. Bewegen is een goede manier om even van je werk af te zijn. Mocht je liever niet iets lichamelijks zoeken als minipauze, kun je altijd nog even naar een liedje luisteren op je mp3 speler of naar de radio luisteren.

Wat het nut is van een minipauzes

Omdat een mens niet altijd even scherp is, komen je fitte momenten als een soort van golfbeweging. Vergelijk het maar met slapen. Je slaapt niet de hele nacht even diep. Hierin zitten pieken en dalen en dat geldt net zo voor alertheid overdag. Als je lekker aan het werk bent, komt er een moment dat je begint te gapen, trek krijgt, in je ogen wrijft of moeite krijgt met concentratie. Door een korte onderbreking word je weer frisser en dan kun je weer anderhalf tot misschien wel twee uur weer productief doorgaan.

Minipauzes overslaan

Stel, je bent lekker aan het werk en je besluit de minipauzes over te slaan. Je negeert de signalen van lichaam die vraagt om een korte pauze. Uiteindelijk wordt de concentratie minder, je krijgt geen volgende piek meer waarin je jezelf fitter voelt. De kans op fouten maken wordt groter en het wordt steeds moeilijker om je te concentreren. Werknemers die nog geen mentale of lichamelijke klachten hebben, vinden een korte pauze nemen vaak irritant. Deze slaan de minipauzes vaak over en merken soms dat ze na een werkdag erg moe zijn.

Als pauzeren lastig wordt

Er zijn ook situaties waarin het nemen van een pauze lastig is. Bijvoorbeeld als je midden in een vergadering zit. Je kunt dan altijd iets verzinnen om even snel weer wat frisser te worden. Zo kun je even naar het toilet gaan en een stukje wandelen. Als je dan een aantal keren goed ademhaalt en met je armen en benen zwaait voel je jezelf al een stuk fitter worden.

Rekken en strekken op je werkplek

Doordat je vaak langdurig in een bepaalde houding op je werkplek zit, is het belangrijk om even te rekken en te strekken. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten worden voorkomen. Als je moet gapen, rek je dan even helemaal uit. Als je veel met de muis werkt, kun je de polsen rekken. Leg je onderarm op het bureau en trek je hand naar je toe. Je nek kun je strekken door even met de kin naar de borst te gaan. Houdt dit minstens 10 seconden vast. Daarna kun je de nek even opzij buigen en ook even vast houden. Ga voorzichtig weer met je hoofd omhoog. Om een rugoefening te doen, kun je rechtop op je bureaustoel gaan zitten, de leuning stevig beetpakken en hard met je onderrug tegen de leuning duwen. Zo zijn er nog veel meer oefeningen mogelijk die je gewoon op de werkplek kunt doen.

Hulpmiddel

Soms vergeet je gewoonweg om pauze te nemen. Je bent lekker aan het werk en mist de kans op het nemen van een pauze. Er zijn hulpmiddelen zodat je de tijd niet vergeet. Zo bestaat er software die je op je computer kunt zetten dat een seintje geeft als het tijd wordt voor een micropauze. Je kunt ook de wekker van je mobiel gebruiken of als er geen mensen om je heen zitten die er last van zouden hebben een kookwekker.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trainingsschema: van 0 naar 30 minuten hardlopen in 16 wekenJe wilt gaan hardlopen, maar je weet niet hoe je moet beginnen? Met dit schema loop je in 16 weken 30 minuten achter elk…
Voorkom RSI met WorkraveDe term RSI of 'repetitive strain injury' verzamelt de symptomen die vermoedelijk voortvloeien uit het steeds weer opnie…
Concentreren ten topConcentreren, we moeten het zo vaak, maar het kan o zo lastig zijn.Voor de één is het gemakkelijker dan voor de ander. J…
Hoeveel uren mag ik maximaal werken?De werknemers worden beschermd door de arbeidstijdenwet. De werkgever en de werknemers moeten zich houden aan deze wet,…

Als je woonhuis ook je werkplek isAls je woonhuis ook je werkplek isDe meningen zijn verdeeld en gemakkelijk is het voor de meeste mensen ook niet, maar toch zijn er mensen die werk en pri…
Na de vakantie weer aan het werk: tipsNa de vakantie weer aan het werk: tipsBinnen een kwartier nadat je weer terug bent op je werk, lijkt het een eeuwigheid geleden dat je met vakantie was. Soms…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NeuPaddy, Pixabay
  • Office Rendement digitale nieuwsbrief 18 september
  • www.werknatuurlijk.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-01-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.