Voorbeeld destep analyse, detailhandel

Voorbeeld destep analyse, detailhandel Destep analyse van de detailhandel. Destep staat voor demografische, economische, sociale, technologische, ecologische en politieke analyse. Een destep analyse wordt gedaan over een specifieke markt of branche. In dit geval heb ik de detailhandel kort geanalyseerd. Het is ook mogelijk een aantal onderdelen over te slaan wanneer je deze niet relevant acht. Het is ook mogelijk om onderdelen toe te voegen. Dan krijg je bijvoorbeeld een step, destiep of destemp analyse.

Demografische

Er komen steeds meer jongere mensen die het belangrijk vinden om er goed uit te zien. Dit heeft vooral met de kleding te maken. Deze jongeren hebben allemaal toegang tot het internet. Ze zijn er mee opgegroeid en het is voor hen heel normaal om op internet iets aan te kopen. Het internet heeft een exclusief en vaak op maat te maken kleding aanbod. Dit zorgt voor stijgende aankopen op het internet vooral onder jongeren. De stijgende verkopen via internet zorgen voor dynamisering van het huidige straatbeeld en het houdt rekening met veranderende wensen van consumenten. Op internet is de collectie sneller aan te passen en er kan op bestelling worden geproduceerd. Dit maakt het voor de aanbieders op het internet makkelijker om deze verkopen te stimuleren via promotie.

Economische

De omzet stijging van het internet in januari 2007 was 12 %. Dit is een gigantische groei voor het internet. Dit betekend een verschuiving van de retail handel naar het internet. In 2005 waren de verkopen op het internet van de detailhandel al bijna 30% van de totale omzet.

Sociale

Mensen zijn steeds meer gehaast en tijd is geld. Dit is een bekende trend in de cultuur van Nederland. Hier spelen veel bedrijven op in. Zo ook ons bedrijf dat haar verkopen ook via het internet gaat doen. Om dat er gewoon vraag naar is. Een kleding merk of winkel kan gewoon niet meer zonder een internet site waar de collectie op te koop is. Dit bespaard mensen geld en zo vervullen wij een van de vele behoeftes van de winkelende mensen. De detailhandel is zeer in trek en is populair. De omzet groeit elk jaar, dit zijn veel kansen voor nieuwe bedrijven in de detailhandel. Wij zijn nieuw en fris en hebben een moderne kijk op mode. De mode is in, en het is goed apart te zijn of anders dan de rest. Wij bieden onze klanten dan ook een mogelijkheid tot beperkte personalisatie. Dit betekend dat wij een redelijk groot aantal ontwerpen maken waar de klanten uit kunnen kiezen.

Technologische

De technologie maakt het mogelijk om steeds veiliger en sneller aankopen te doen op het internet. De mensen krijgen er ook steeds meer vertrouwen in en het kost gewoon veel minder tijd en geld. Je hebt bijvoorbeeld geen vervoerskosten en de tijd kan je ergens anders voor gebruiken.

Ecologische

Ecologische voordelen zijn er niet echt met verkopen op het internet. Ook zijn er niet veel verschillen voor het milieu met het kopen en verkopen op het internet.

Politiek

De kosten gaan omhoog, omdat de BTW stijgt en vergunningen moeilijker en duurder worden. Dit is niet alleen op het internet maar ook in de retail handel. Dit betekend voor veel merken dat zij beter op het internet kunnen verkopen, omdat dit geld bespaard wat normaal voor de tussenhandelaar is. Zo kunnen zij de kleren goedkoper aanbieden en is het goed voor de omzet van het bedrijf.
© 2008 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van een DESTEP-analyseEen DESTEP-analyse is een vorm van een externe analyse die zich richt op ontwikkelingen, trends. In dit artikel staat ui…
Hoe maak ik een externe analyse?Wie een marketingplan wil schrijven ontkomt niet aan een externe analyse. De externe analyse is de basis van je marketin…
Uitleg van de DESTEP analyse (externe analyse)Uitleg van de DESTEP analyse (externe analyse)De destep, destiep, destemp of pest analyse zijn bijna hetzelfde. Ze hebben hetzelfde doel, het is bedoeld om een beeld…
Marketing: DESTEP analyseMarketing: DESTEP analyseBij een marketingplan is de externe omgeving erg belangrijk. Om de externe omgeving te analyseren kunnen een aantal vari…
Albert Heijn, merk met toppositieAlbert Heijn, merk met toppositieAlbert Heijn of AH is in de loop der tijd een ijzersterk merk geworden dat ondanks strubbelingen met het ooit dure imago…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 07-06-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.