Zeven zonden bij een sollicitatiegesprek
Met de zeer gespannen arbeidsmarkt maken de kleinste details het verschil in jouw zoektocht naar een baan. Zeker in een sollicitatiegesprek. Een eerste indruk maak je maar één keer, dus wees je bewust van de dingen die je wel en die je niet moet zeggen en doen. In dit artikel worden 7 tips gegeven, ter voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek.
Een sollicitatiegesprek kan een zeer grote lading hebben, zeker wanneer je al wat langer zonder werk zit. Men geeft wel eens aan: ”je hebt niets te verliezen!”, maar dat is niet voor iedereen zo. Het niet krijgen van een baan na een sollicitatiegesprek kan wel degelijk een verlies opleveren. Ook al verandert er niets in de situatie, want je blijft immers werkloos. Financieel gezien kan een afwijzing consequenties hebben. Denk aan de uitkering bijvoorbeeld. En wat denk je van je zelfvertrouwen. Vlak dat ook niet uit.
De Zeven Zonden
Het is daarom belangrijk om goed voorbereid jouw sollicitatiegesprekken in te gaan. Hieronder volgen 7 tips; volg ze op. Doe je dat niet dan mag je in de huidige markt met zoveel concurrentie het gerust als een doodzonde beschouwen.
- Kom op tijd voor je gesprek
- Bereid je voor op het gesprek
- Voorkom vragen over arbeidsvoorwaarden
- Focus je op de functie
- Wees open en eerlijk over verbeterpunten
- Niet liegen
- Sluit het gesprek niet af met de vraag: “Waarom zou je mij niet aannemen?”
Kom op tijd voor je gesprek
Wat er ook gebeurt: autopech, brug stond open, trein had vertraging … het maakt niet uit! Jij bent er verantwoordelijk voor dat je op tijd op jouw gesprek bent gekomen. Houd dus ook rekening met onvoorziene omstandigheden. Het is soms beter om even te moeten wachten, dan het aan te laten komen op een strakke planning waarin elke vertraging direct leidt tot het te laat komen op je gesprek. Zelfs al heb je een heel geldige, plausibele reden. Dan nog begin je het gesprek al met een achterstand die je in veel gevallen niet meer in gaat halen. Wees je er ook van bewust dat veel te vroeg verschijnen op het gesprek ook een verkeerd signaal afgeeft. Dan kan men denken dat je wanhopig bent. Ben je te vroeg op de plaats van bestemming, zoek dan even een gelegenheid in de buurt waar je rustig kunt zitten. Meld je pas 5 minuten voor tijd aan voor het gesprek. Dat is de meest perfecte timing.
Bereid je voor op het gesprek
Het klinkt zo logisch, maar er zijn zoveel mensen die op een sollicitatiegesprek gaan zonder zich te verdiepen in het bedrijf. Wat ze dan doen is vragen stellen over het bedrijf of de diensten, die je makkelijk zelf al had kunnen onderzoeken. Denk aan vragen als: “hoe lang bestaat het bedrijf al?” of “in welke markten opereert het bedrijf?” Het signaal dat je hiermee afgeeft, is dat je te lui bent om je voor te bereiden. Kijk voor het gesprek eens op de website van het bedrijf. Vul de bedrijfsnaam in bij Google, en kijk op LinkedIn of je wellicht gemeenschappelijke relaties kent.
Voorkom vragen over arbeidsvoorwaarden
Het eerste gesprek moet niet gaan over wat het bedrijf voor jou kan betekenen. Nee, het zal moeten gaan over het tegenovergestelde: wat kun jij voor het bedrijf betekenen? Jij moet jezelf verkopen in het gesprek. Jij wilt die baan! Jij wilt weten wat jouw verantwoordelijkheden zullen zijn. Jij wilt het bedrijf overtuigen, dat men eigenlijk niet zonder jou kan! Het eerste gesprek is niet het moment om te beginnen over salaris, auto van de zaak, vakantiedagen en andere voorwaarden.
Focus je op de functie
Er wordt veel gedacht dat ambitieus zijn een positief punt is. Dat klopt, maar wel met mate. Zeker in jouw eerste sollicitatiegesprek is het verstandig niet direct te beginnen over doorgroeimogelijkheden, en jouw ambitie om binnen 3 jaar door te zijn gegroeid naar een managementrol. Jij gaat op gesprek voor die ene functie. Het bedrijf heeft nu behoefte aan iemand die deze specifieke functie gaat vervullen. Als je te ambitieus bent, kan men dit als bedreigend ervaren. Ook zal men het signaal interpreteren als dat deze functie voor jou slechts een opstap naar iets anders en beters is.
Wees open en eerlijk over verbeterpunten
De onvermijdelijke vraag, die in de meeste gesprekken voorbij komt, luidt: “noem eens een verbeterpunt van jezelf”. Als hiernaar wordt gevraagd, geef dan ook een antwoord. Geef aan waar je minder goed in bent, waarin je kunt verbeteren, en wat natuurlijk niet gelijk al jouw kansen op de baan verspeeld. Wat je zeker niet moet doen is iets positiefs als negatief gaan vertellen: “ik werk te hard” of “ik ben te perfectionistisch”. Dat zijn van die standaard antwoorden, waar men eerde geïrriteerd van zal geraken dan dat het jouw punten op gaat leveren. Neem als voorbeeld: als jij solliciteert voor een functie als Officemanager, dan moet je natuurlijk niet zeggen dat jouw organisatietalent aan verbetering onderhevig is. Wat je daarentegen wel kan zeggen, is dat je graag nog meer over MS Excel zou willen leren. Dat is een vaardigheid dat in korte tijd veel verbetering kan dragen. Als je nog moet leren organiseren, dan kun je de baan wel vergeten.
Niet liegen
Een leugentje om bestwil, lijkt soms onschuldig. Jouw werkervaring een beetje aandikken, onterecht krediet opstrijken voor een project of resultaat, of de reden van ontslag verdraaien. Het gebeurt zeer veel. Doe het niet: wees open en eerlijk. Alleen zo kunnen alle partijen een eerlijke beslissing nemen, ook jij zelf. Want zelfs al zou je door het sollicitatieproces komen, en de baan krijgen, dan val je later vast en zeker door de mand. Als de relatie met je nieuwe werkgever al begint met een leugen, dan is de vertrouwensband per definitie beschadigd.
Sluit het gesprek niet af met de vraag: “waarom zou je mij niet aannemen?”
De meningen lopen uiteen. Er zijn professionals die zullen aangeven juist wél het gesprek af te sluiten met de vraag, hoe je het gesprek hebt gevoerd en of er redenen zijn om jou niet aan te nemen. Wees je ervan bewust dat de persoon die jouw gesprek heeft afgenomen in de meeste gevallen niet open en eerlijk zal zijn. "Je hebt het heel slecht gedaan!", zul je niet snel horen. Uit beleefdheid zal het antwoord vaak positief zijn. Dus de waarde van het antwoord valt in twijfel te trekken.
Daarbovenop geef jij de gesprekspartner zelf alsnog een idee, dat hij of zij moet twijfelen aan jouw sollicitatie. Waarom zou je dit anders vragen? Je brengt jezelf dus in problemen, terwijl je juist het tegenovergestelde wilt bereiken. Als je een krachtig gesprek hebt neergezet, houdt dan je mond. Dan blijft het krachtige gesprek hangen.
Dit artikel is geschreven door iemand met ruim 14 jaar ervaring in de detachering- en uitzendbranche. Op basis van ervaringen opgedaan bij honderden gesprekken, kunnen onder meer deze tips worden opgesteld. Succes bij het vinden van jouw nieuwe baan!