Solliciteren: de do's en don'ts

Solliciteren: de do's en don'ts Stel: je bent op zoek naar een baan. Je hebt je wat georiënteerd via internet, de krant of via via. Je vindt precies die ene baan staan waar je naar op zoek bent! Je wilt gaan solliciteren. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, dat solliciteren? Er is hierin altijd sprake van bepaalde do’s en bepaalde don’ts. Wat moet je juist wel doen en wat niet?

Stap 1: Je CV

De do's

  • Je CV is in principe je visitekaartje. Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk is. Eén van de manieren om hiervoor te zorgen, is het gebruik van kopjes. Zo kun je bijvoorbeeld kopjes gebruiken als personalia, opleidingen, werkervaring, vaardigheden en hobby’s.
  • Hobby’s lijken op het oog niet relevant voor een toekomstig werkgever, maar bedenk goed dat dit al iets kan zeggen over jou als persoon. Het kan een werkgever helpen vast een beeld van jou te krijgen en er eigenschappen uit af te leiden. Houd je bijvoorbeeld van reizen, dan kan het zijn dat je een avontuurlijk type bent. Houd je van lezen, dan ben je misschien wel een rustig en beschouwend persoon die zaken goed overdenkt.
  • Probeer je CV te beperken tot één A4’tje.

De don'ts

  • Denk om je mailadres op je CV en wanneer je online solliciteert. Een mailadres als "BrEEzersletje01@hotmail.com" komt niet echt professioneel over. Kies liever voor een mailadres met je volledige naam bij Hotmail of beter nog via Gmail.
  • Bij de vaardigheden beschrijf je hoe goed je bent in talen. Overdrijf hierin niet; schrijf niet op dat je perfect in woord en geschrift bent als het aankomt op de Franse taal en je hier in werkelijkheid niets van kan.
  • Schrijf bij werkervaring ook niet eindeloos alle bijbaantjes die je twintig jaar geleden gehad hebt. Als je veel werkervaring hebt, beperk je dan tot het belangrijkste en meest relevante.

Stap 2: Je brief

De do's

  • In je brief zet je jezelf zo goed mogelijk neer en je probeert de werkgever te overtuigen waarom juist jij de baan zou moeten krijgen.
  • In je eerste alinea vertel je hoe je de vacature hebt gevonden. Zet in een korte en krachtige zin waarom de vacature en/of het werk je zo aansprak.
  • In de tweede alinea werk je dit nader uit. Je kunt hier iets vertellen over je opleiding(en) en/of eerdere werkervaring. Een handige tip is om hierin ook de missie en/of visie van het bedrijf te verwerken en hier jouw mening over te geven. Dit getuigt van betrokkenheid en inzet. Je maakt de brief er persoonlijker door; je laat zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf en het geen standaard sollicitatiebrief is die je hebt opgestuurd.
  • In de derde alinea ga je in op de functie-eisen en waarom jij denkt dat jij geschikt bent. Je vertelt ook wat over je kwaliteiten als werknemer. Je eindigt je brief door bijvoorbeeld te zeggen “Ik hoop dat deze brief en bijgevoegd CV voor u reden is om mij uit te nodigen voor een gesprek. U kunt mij te allen tijde bereiken middels de contactgevens zoals vermeld in deze brief” .
  • Vermeld altijd dat je je CV als bijlage hebt toegevoegd.

De dont's

  • Pas op dat je in je brief niet gaat overdrijven en constant schrijft over hoe goed je bent.Waak ook voor dooddoeners als “de vacature sprak me erg aan”. Als je ervoor kiest om dit soort zinnen wel te gebruiken, gebruik dan argumenten. Iedereen kan wel van alles over zichzelf zeggen maar waar blijkt dat dan uit? Ditzelfde geldt voor "ik ben een harde werker". Dit is ook een dooddoener want wie zet er nou neer dat hij of zij lui is? Probeer aan te tonen waar dat uit blijkt.
  • Ga in de derde alinea bij je persoonlijke eigenschappen niet vertellen wat je allemaal nog niet goed kan en nog wilt leren; dat is niet het doel van de brief. Ga niet liegen, maar probeer jezelf vooral positief neer te zetten. Iedereen heeft immers valkuilen en leerpunten.

Stap 3: Het sollicitatiegesprek

De do's

  • Wees op tijd voor je gesprek. Te laat komen is echt een no go. Wanneer je je 10 minuten voor aanvang van je gesprek meldt, kom je waarschijnlijk goed over.
  • Zorg er verder voor dat je er representatief uit ziet. Kleed je zoals dat gebruikelijk is in de sector waarbinnen je solliciteert. Kom niet in een baggy spijkerbroek met Ajax-shirt naar een sollicitatie. Voor de vrouwen geldt dat een minirokje en een naveltruitje ook geen goed idee is. Zorg voor vlekvrije, nette kleding en gekamd haar en schone tanden.
  • Bereid je gesprek goed voor door zelf je CV nog eens door te lezen. Dit klinkt misschien gek, maar dit voorkomt wel dat je misschien even niet weet waar het over gaat als er inhoudelijk iets over je CV wordt gevraagd. Lees ook je brief nogmaals door zodat je precies weet wat je daar geschreven hebt.
  • Wees vooral eerlijk in het gesprek en probeer jezelf neer te zetten zoals je echt bent. Maak geen clown van jezelf of een hyperactief persoon als je eigenlijk heel rustig bent. Ook hier gaat het erom dat je laat zien wat je in je mars hebt en waarom je juist die baan bij dat ene bedrijf wilt.
  • Zorg ervoor dat je voorafgaand aan het gesprek al een aantal vragen hebt bedacht die je zou kunnen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Stel deze aan het einde van het gesprek. Ook hiermee kun je een goede indruk maken.

De don'ts

  • Stel je krijgt de volgende vraag: "Wat zijn jouw valkuilen?" Ga als antwoord op die vraag niet een heel betoog houden over alle fouten die jij gedurende je leven hebt gemaakt en waar je allemaal tegenaan loopt. Het is prima om eerlijk te zijn, maar dit kan je ook in je voordeel draaien. Zeg bijvoorbeeld: "ik ben heel perfectionistisch, maar aan de andere kant is dat ook een kracht omdat ik daardoor punctueel ben en nauwkeurig werk."
  • Wees niet overdreven meegaand in de eisen van de werkgever. Het is ook prima om jouw kijk hierop te delen en hier enigszins kritisch in te zijn.

Solliciteren: het blijft lastig maar een goede voorbereiding is de sleutel. Ga erheen met een positieve instelling en je zult zien dat je daar het meest mee kunt bereiken. Succes!
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…
Tips bij het solliciterenTips bij het solliciterenAls je voor het eerst moet solliciteren, of juist als het een lange tijd geleden is, is dat soms best lastig. Want hoe v…

Succesvol solliciteren door te oefenenSuccesvol solliciteren door te oefenenEen goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegespre…
Sollicitatiegesprek: Omgaan met irrelevante vragenSollicitatiegesprek: Omgaan met irrelevante vragenBepaalde sollicitatievragen mogen niet gesteld worden. Krijgt u deze vragen wel? Dan hoeft u ze niet te beantwoorden.
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.