Goed voorbereid je beoordelingsgesprek in

Goed voorbereid je beoordelingsgesprek in Een beoordelingsgesprek is een overleggesprek. Hierin wordt je functioneren besproken. Zijn er punten van verbetering? Wat zijn je ontwikkelingsdoelen: wat wil je voor de toekomst, waar wil je naar toe groeien? Wat is er veranderd sinds het vorige functioneringsgesprek en wat zou je eventueel nog kunnen veranderen?

Ken jezelf en maak hier gebruik van

Soms krijg je in een beoordelingsgesprek negatieve dingen van jezelf te horen. Wees hierop voorbereidt, ken jezelf dan weet je hoe je hierop moet reageren. Ben je bijvoorbeeld een daadkrachtig persoon dan kunnen andere mensen je als drammerig beschouwen. Zeg dan wanneer je hiervan wordt beschuldigd gewoon “ik ben op de afdeling meestal degenen die de knopen doorhakt. Het is mijn sterke kant dat ik daadkrachtig ben, maar ik weet dat ik niet moet doorslaan want dan wordt ik drammerig. Ik ben mij daar zeer van bewust.” Zo heb je aan een negatief punt in je beoordelingsgesprek een positieve draai gegeven.

Meer voorbeelden van kernkwaliteiten en hun valkuil:
  • behulpzaam – bemoeizuchtig
  • flexibel – wispelturig
  • ordelijk – pietluttig
  • spontaan – wispelturig
  • geduldig – passief
  • zelfstandig – afstandelijk

Ken jezelf en doe hier je voordeel mee door je kernkwaliteiten te benoemen in je beoordelingsgesprek en ook de desbetreffende valkuil.

Ontwikkelingsplan

Denk na over je loopbaan. Wat vindt je belangrijk, welke kant wil je op groeien? Zijn jou tijdens het vorige functioneringsgesprek cursussen belooft en wat is hiervan terecht gekomen? Welke cursussen denk jij dat zinvol zijn om te volgen? Kijk ook kritisch naar jezelf, wat zijn je talenten en in wat voor functie zou je dan het beste kunnen doorgroeien? Is het bedrijf bereidt om een groeiplan op te maken en hierin ook te investeren?

Salaris

  • Als jij vindt dat je te weinig verdiend probeer je vraag om salarisverhoging dan te motiveren. Bijvoorbeeld omdat er na het laatste beoordelingsgesprek taken bij gekomen zijn. Kijk op internet eens na wat andere mensen in een soortgelijke functie verdienen (bv op intermediair) en vergelijk dit met jouw salaris. Als dat van jou er nogal positief bij afsteekt is het misschien verstandig een ontwikkelingsplan op te stellen in plaats van om salarisverhoging te vragen.
  • Mocht het zo zijn dat het salaris wel bij jouw taken past maar volgens je werkgever niet bij jouw functieschaal, vraag dan om een andere titel of taakomschrijving zodat je wel door kan groeien.
  • Vraag pas om salarisverhoging aan het eind van het beoordelingsgesprek. Na afloop van het gesprek weet je ook of jouw functioneren positief beoordeeld wordt of dat er nog ruimte is voor verbetering. In dat laatste geval is het beter om daar dan aan te gaan werken en de vraag om salarisverhoging nog een jaartje uit te stellen.
  • Staat je werkgever er niet onwelwillend tegenover maar zit het er nu nog niet in? Probeer dan afspraken te maken voor de toekomst, misschien wel over een jaar of na het volgen van een cursus. Het is dan niet nodig om weer een jaar te wachten om je vraag nog eens te herhalen, misschien is het afronden van een succesvol project, het binnenslepen van een grote klant of het oplossen van een bedrijfsprobleem een beter moment.

Niet doen

  • Niet boos worden en niet dreigen met ontslag. Dit zal je positie zeker niet verbeteren.
  • Geef goede argumenten waar de werkgever wat aan heeft dus niet omdat je moeite hebt rond te komen of meer te besteden wil hebben. Daar heeft je werkgever geen boodschap aan.
  • Heb ook oog voor je werkgever. Wanneer het bedrijf er financieel erg slecht voor staat is dit niet het beste moment om opslag te vragen. Alleen wanneer het bedrijf al jaren op de rand van de financiële afgrond balanceert en jij al die jaren voor het bedrijf bent blijven werken zou je kunnen proberen loonsverhoging te krijgen op basis van loyaliteit.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek? Wat is het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een functioneringsgesprek? Welke o…
Functioneringsgesprek & voorbereiden functioneringsgesprekIn dit artikel wordt besproken wat een functioneringsgesprek inhoudt en welke vragen je kunt verwachten. Hoe kun je je h…
KernkwaliteitenKernkwaliteiten zijn eigenschappen van iemand die diegene zo uitstraalt en uitdraagt dat het echt bij hem/haar hoort. De…
Verschillen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprekVerschillen functioneringsgesprek en beoordelingsgesprekAfhankelijk van de organisatie waar je werkt houd en/of krijg je elk jaar een functioneringsgesprek of een beoordelingsg…

Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Bijbaan als caissière bij Albert Heijn (AH)Bijbaan als caissière bij Albert Heijn (AH)Veel jongeren zoeken een bijbaan om extra geld te verdienen. Een populaire bijbaan is caissière bij Albert Heijn. Achter…
Bronnen en referenties
  • http://www.goc.nl/functioneringsgesprek-.aspx
  • http://www.hoedoe.nl/werk-carriere/loopbaan/hoe-maak-ik-mijn-eigen-loopbaanplan-of-pop
  • http://www.geldenrecht.nl/artikel/2008-11-20/opslag-vragen-in-een-recessie-kan-best
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.