Een andere baan zoeken op hogere leeftijd

Een andere baan zoeken op hogere leeftijd Oudere werknemers hebben vaak moeite om een andere baan te vinden. In bepaalde situaties moeten ze toch een andere functie zien te vinden. Oudere en ervaren werknemers kunnen veel ervaring met zich meebrengen. De oudere werknemers zijn vaak beter thuis in de basisvaardigheden van het vak. Hierdoor voegen ze iets toe, wat niet te verkrijgen is door opleiding. In tijden dat werknemers niet meer kunnen stoppen op hun 58e jaar, kan een werkgever nog veel plezier beleven aan werknemers van 50 tot 60 jaar. Het nadeel van ervaren medewerkers is, dat ze gemiddeld duurder zijn.

Van baan wisselen na 50ste jaar

De tijden dat werknemers veertig jaar in dienst blijven bij dezelfde werkgever ligt achter ons. De arbeidsmarkt wordt steeds mobieler. Een wisseling van werkgever voor een werknemer met een vast dienstverband, neemt wel de nodige risico’s met zich mee. Op het moment dat de werkgever afscheid wil nemen van een werknemer met een lang dienstverband, zal de schadevergoeding hoger worden. Dit biedt de werknemer met een lang dienstverband extra zekerheden.

Bij het tussentijds beëindigen van het dienstverband wordt de kantonrechterformules gehanteerd. De hoogte van de afkoopsom is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst, hoogte van het salaris en de verwijtbaarheid van het ontslag.

Baan voldoet niet meer aan de eisen

Op het moment dat de baan niet meer voldoet aan de gestelde eisen, zal er toch iets moeten veranderen in de situatie. Iemand van 50 jaar, moet mogelijk nog 17 jaar werken tot pensionering. Dit is lastig vol te houden in een functie die niet meer past. In eerste instantie kan er naar gekeken worden hoe de functie gewijzigd kan worden, zodat deze weer aan de verwachtingen van de werknemer voldoet. Indien dit niet gaat lukken, kan er nog gekeken worden naar een andere functie binnen het bedrijf. Als dit ook niet lukt, moet er toch gezocht worden naar een andere functie.

Omscholen of bijscholen

Een oplossing kan ook gevonden worden in scholing. Door omscholen kan de werknemer een nieuwe richting in slaan en zich op een geheel ander vakgebied richten. Door bij te scholen kan er een specialisatie worden gevormd of weer worden bijgeschaafd. Hierdoor stijgen de kansen op een andere baan bij een extern bedrijf, of staat de weg open om een andere functie bij de huidige werkgever te bekleden.

Een carrièreswitch

Het nadeel van een carrièreswitch is dat de werknemer onervaren is in de nieuwe functie. Hierdoor zal het salaris ook veel lager kunnen zijn in vergelijking met het inkomen van de vakman in de vorige functie. Daarnaast zal er vaak gestart moeten worden met een tijdelijk contract, dat mogelijk omgezet gaat worden na de tijdelijke periode. De werkgever heeft ook de mogelijkheid om meerdere tijdelijke contracten te geven. In economisch slechte tijden is het zeer lastig om een tijdelijk dienstverband omgezet te krijgen naar een vast dienstverband.

Nieuwe baan geeft nieuwe energie

Een stapje terug in salaris hoeft geen groot probleem, zolang het inkomen maar voldoende is om de maandelijkse kosten te dekken. Het belangrijkste in dat de functie energie geeft, en voldoende inkomen om van rond te komen. Zodra een ontevreden werknemer een nieuwe functie krijgt, die voldoet aan zijn of haar eisen, krijgt de werknemer weer energie.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastzitten in een goede baanVastzitten in een goede baanMet een fulltimebaan bent u vier tot vijf dagen in de week bezig. Het is hierdoor van groot belang dat u met plezier naa…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor de belastingEen vaak gehoorde klacht van mensen met een tweede baan, bijbaan of bijverdiensten is dat ze zoveel belasting moeten bet…
Bezwaren bij het solliciterenDe werkgevers stellen steeds strengere eisen aan nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de meest eenvoudige banen vragen…
Moet ik een baan accepteren als ik een WW-uitkering heb?Werknemers die na veel dienstjaren ontslag krijgen door bijvoorbeeld een reorganisatie, krijgen een WW-uitkering gebasee…

Hoe goed betalen echt mannenbanen?Hoe goed betalen echt mannenbanen?In principe kunnen vrijwel alle banen door vrouwen als door mannen bekleed worden. Toch zijn er bepaalde beroepen die vo…
Welke salarisschaal?In welke salarisschaal zit je? Niet alle bedrijven hanteren salarisschalen, maar de meeste organisaties bepalen het sala…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.