Overgekwalificeerd (te hoog opgeleid) tips
Een te hoge scholing kan in je nadeel werken als sollicitant. Niets is frustrerender dan een afwijzing krijgen omdat je overgekwalificeerd bent. In dit artikel: tips voor overgekwalificeerde sollicitanten. Daarnaast de definitie van overkwalificatie en de nadelen van overkwalificatie in de ogen van de werkgever.
Overgekwalificeerd: betekenis
Als je overgekwalificeerd bent, heb je “te veel “ kwaliteiten voor de functie. Je kunt meer dan gevraagd wordt in de functie-eisen. Vaak heb je een te hoge opleiding genoten. Een voorbeeld van overkwalificatie is een sollicitant met een WO mastergraad die solliciteert op een MBO-functie. Wanneer er krapte op de arbeidsmarkt heerst, is overkwalificatie een verschijnsel dat vaak voorkomt.
Nadelen van overkwalificatie
Overkwalificatie heeft voordelen. De medewerker pakt het werk snel op, heeft veel ervaring en kan de andere medewerkers mee op sleeptouw nemen. Hij zal zijn werk goed verrichten.
Maar recruiters zien vooral de nadelen van overgekwalificeerd personeel. Werknemers die “teveel” kunnen, raken sneller gedemotiveerd, omdat ze eigenlijk onder hun niveau werken. P&O’ers zijn bang dat ze sneller vertrekken. Bovendien voelen collega’s zich geïntimideerd: het kan “bedreigend” overkomen als de nieuwe medewerker meer capaciteiten heeft dan zij. Bovendien stellen overgekwalificeerde medewerkers vaak hogere salariseisen. Deze nadelen wegen zwaar in de ogen van de recruiters.
Tips als je overgekwalificeerd bent
Overkwalificatie drijft werkzoekenden tot wanhoop. Steeds meer werkzoekenden schrappen kwalificaties in hun cv als ze solliciteren voor banen waarvoor ze overgekwalificeerd lijken. Maar is dat wel de beste oplossing?
Motivatie in de sollicitatiebrief
Leg in de sollicitatiebrief het accent op je motivatie: leg uit waarom je graag bij het bedrijf wilt werken en waarom jij de aangewezen persoon bent om deze vacature te vervullen. Waarom wil je toch de functie, hoewel je er eigenlijk “te goed” voor bent?
Het onderwerp “overkwalificatie” aansnijden
Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, snijdt dan het onderwerp “overkwalificatie” aan. Leg de nadruk op je pluspunten en werkervaring. Je kunt het ook in je sollicitatiebrief al aan het licht brengen, voor de recruiter de brief aan de kant legt.
Loyaal
Onder werkgevers bestaat het vooroordeel dat overgekwalificeerde werknemers waarschijnlijk zo vertrokken zijn. Ze zijn niet loyaal aan de organisatie, is het idee. Als je wel lang bij een bedrijf hebt gewerkt, werkt dat zeker in je voordeel.
CV overkwalificatie
Als je overgekwalificeerd bent, zul je misschien de neiging hebben om bepaalde opleidingen of banen te schrappen, de duur te verkorten of de functietitels aan te passen. Dit is echter niet aan te raden. Eerlijkheid duurt het langst.
Jezelf verkopen
Als je bereid bent om concessies te doen in de vorm van een lager salaris dan het salaris dat eigenlijk bij je opleidingsniveau past, werkt dit in je voordeel. Het is de kunst om jezelf te “verkopen” als een werknemer die van toegevoegde waarde is voor de organisatie. Maar probeer niet wanhopig over te komen!