Overgekwalificeerd (te hoog opgeleid) tips

Overgekwalificeerd (te hoog opgeleid) tips Een te hoge scholing kan in je nadeel werken als sollicitant. Niets is frustrerender dan een afwijzing krijgen omdat je overgekwalificeerd bent. In dit artikel: tips voor overgekwalificeerde sollicitanten. Daarnaast de definitie van overkwalificatie en de nadelen van overkwalificatie in de ogen van de werkgever.

Overgekwalificeerd: betekenis

Als je overgekwalificeerd bent, heb je “te veel “ kwaliteiten voor de functie. Je kunt meer dan gevraagd wordt in de functie-eisen. Vaak heb je een te hoge opleiding genoten. Een voorbeeld van overkwalificatie is een sollicitant met een WO mastergraad die solliciteert op een MBO-functie. Wanneer er krapte op de arbeidsmarkt heerst, is overkwalificatie een verschijnsel dat vaak voorkomt.

Nadelen van overkwalificatie

Overkwalificatie heeft voordelen. De medewerker pakt het werk snel op, heeft veel ervaring en kan de andere medewerkers mee op sleeptouw nemen. Hij zal zijn werk goed verrichten.

Maar recruiters zien vooral de nadelen van overgekwalificeerd personeel. Werknemers die “teveel” kunnen, raken sneller gedemotiveerd, omdat ze eigenlijk onder hun niveau werken. P&O’ers zijn bang dat ze sneller vertrekken. Bovendien voelen collega’s zich geïntimideerd: het kan “bedreigend” overkomen als de nieuwe medewerker meer capaciteiten heeft dan zij. Bovendien stellen overgekwalificeerde medewerkers vaak hogere salariseisen. Deze nadelen wegen zwaar in de ogen van de recruiters.

Tips als je overgekwalificeerd bent

Overkwalificatie drijft werkzoekenden tot wanhoop. Steeds meer werkzoekenden schrappen kwalificaties in hun cv als ze solliciteren voor banen waarvoor ze overgekwalificeerd lijken. Maar is dat wel de beste oplossing?

Motivatie in de sollicitatiebrief

Leg in de sollicitatiebrief het accent op je motivatie: leg uit waarom je graag bij het bedrijf wilt werken en waarom jij de aangewezen persoon bent om deze vacature te vervullen. Waarom wil je toch de functie, hoewel je er eigenlijk “te goed” voor bent?

Het onderwerp “overkwalificatie” aansnijden

Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, snijdt dan het onderwerp “overkwalificatie” aan. Leg de nadruk op je pluspunten en werkervaring. Je kunt het ook in je sollicitatiebrief al aan het licht brengen, voor de recruiter de brief aan de kant legt.

Loyaal

Onder werkgevers bestaat het vooroordeel dat overgekwalificeerde werknemers waarschijnlijk zo vertrokken zijn. Ze zijn niet loyaal aan de organisatie, is het idee. Als je wel lang bij een bedrijf hebt gewerkt, werkt dat zeker in je voordeel.

CV overkwalificatie

Als je overgekwalificeerd bent, zul je misschien de neiging hebben om bepaalde opleidingen of banen te schrappen, de duur te verkorten of de functietitels aan te passen. Dit is echter niet aan te raden. Eerlijkheid duurt het langst.

Jezelf verkopen

Als je bereid bent om concessies te doen in de vorm van een lager salaris dan het salaris dat eigenlijk bij je opleidingsniveau past, werkt dit in je voordeel. Het is de kunst om jezelf te “verkopen” als een werknemer die van toegevoegde waarde is voor de organisatie. Maar probeer niet wanhopig over te komen!
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…

Loonsverhoging vragen, hoe ga je te werk?Loonsverhoging vragen, hoe ga je te werk?Loonsverhoging, bij het ene bedrijf is alles strikt geregeld en krijgt de medewerker netjes ieder jaar een bepaald perce…
Je eerste krantenwijkJe eerste krantenwijkAls je 13 jaar bent zijn er niet veel mogelijkheden om geld te gaan verdienen. Wat je wel kunt gaan doen is folders rond…
Bronnen en referenties
  • P&O Actueel
  • Managers online
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.